用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 新華德 41區- 係咪弱校
樓主: Chrisksyeung
go

新華德 41區- 係咪弱校   [複製鏈接]

我想知小學有無實際資料去知道自己嘅學生係band 幾?
係咪都係根據上幾屆嘅升中成績"估"?

zanezane 發表於 16-8-8 12:27
我想知小學有無實際資料去知道自己嘅學生係band 幾?
係咪都係根據上幾屆嘅升中成績"估"?
...
教育局話唔會將學生Banding資料公佈俾小學知.

小學只會知以下既資料:
1. 每次呈分後學校既校內呈分名次 (未計Pre-S1調整分)
2. 學生校內累計呈分名次 (未計Pre-S1調整分)
3. 屆年學生派位

其實有以上既資料, 學校要估計各Banding大約有幾多學生, 邊D係邊緣人, 其實唔係太難.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-8-8 13:40
教育局話唔會將學生Banding資料公佈俾小學知.

小學只會知以下既資料:
曾有消息說,每年派位放榜後,敎署會給學校每個banding比例.(但不會有個別學生組別資料).但學校是不可以向外公佈.

所以一直不能証實此消息源.
但若果學校有往年banding比例 + 呈分名次 (就算未計PRE-S1調整分),其預測也能非常貼近實況. (始終,用學生派位來預測仍然有一定的誤差)

papa71 發表於 16-8-8 14:40
曾有消息說,每年派位放榜後,敎署會給學校每個banding比例.(但不會有個別學生組別資料).但學校是不可以向外 ...
我早兩年打過去EDB問, 佢地話唔會通知學校, 仲話學校應有足夠經驗可以估計到學生能力組別
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

"在完成每年的升中派位時,教育局都會向每所小學校長派發一份當年小六畢業生的派位組別分佈作為內部參考,而過往部份小學亦會將有關資料公佈供家長參考。但為了減少標籤效應影響收生,教育局於2006年開始禁止各小學校長向外公佈學生的派位組別分佈
,導致家長在缺乏資料下對於各小學的學生派位組別分佈感到混淆不清。"

- 網上資料....年代久遠,無從稽考

另外,中學則有組別資料:

"本局每年向個別中學提供其獲派整體中一新生組別(註二)的資料,目的是讓學校了解其獲派中一新生整體能力的分布,從而制定教學策略及「拔尖保底」措施,以便更能因應學生的需要而計劃支援措施。由於有關資料是本局按照每所學校獲派的中一新生而為有關學校所編制的,是屬於個別學校的資料。根據《公開資料守則》第2.14(a)段的規定,本局不會提供有關資料。另一方面,學校亦已簽署承諾書,確認知悉及承諾不會披露獲發的有關資料。"

取自:

http://www.info.gov.hk/gia/general/201206/06/P201206060269.htm

papa71 發表於 16-8-8 17:09

"在完成每年的升中派位時,教育局都會向每所小學校長派發一份當年小六畢業生的派位 ...
有D學校夠話EDB禁止公佈升中派位人數, 所以最多只能提供校名啦!

但現實呢? 有幾多官津學校公佈晒出嚟呢?

papa71 發表於 16-8-8 17:12

另外,中學則有組別資料:
EDB都有同我講過只會話俾中學知, 因為佢地要知收唔收夠唔夠人開英文班.

所以想要升中有更多資料去估算學生既Banding, 一條龍或有直屬中學既小學, 可能會著數D (如果中學部願意公開佢地有既資料)

引用:Quote:papa71+發表於+16-8-8+17:12+回覆+hk

原帖由 hkpapa852 於 16-08-08 發表
EDB都有同我講過只會話俾中學知, 因為佢地要知收唔收夠唔夠人開英文班.

所以想要升中有更多資料去估算學生 ...
直屬/龍小點會無料呀,唔係點解咁多傳聞小學部俾中學部乍型,話D學生水平唔夠,迫佢地做野

hkpapa852 發表於 16-8-2 14:14
如果新華德真係教快半年, 咁學校真係有必要去檢討吓佢地既教學成效.
數學教快半年。

alungma 發表於 17-6-9 10:34
數學教快半年。
wow...謝謝你抄番上黎, 差D miss左個咁勁既鋪

回覆樓主:

樓主都轉咗兩次校

lala2016 發表於 17-6-9 14:42
樓主都轉咗兩次校
轉咗乜?

annakit 發表於 17-6-9 14:26
wow...謝謝你抄番上黎, 差D miss左個咁勁既鋪

估唔到過左幾年,「聖家爸爸」都係在放榜前後都揮之不去。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

gskw 發表於 17-6-9 15:33
轉咗乜?

牌面上好似玩勻左新華德、CSK和農官,至於仲有無其他「暗簡」就不得而知。

gskw    發表於 17-6-14 06:56
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 17-6-9 21:37
牌面上好似玩勻左新華德、CSK和農官,至於仲有無其他「暗簡」就不得而知。

...

還有奉基。 開學後 紅馬。

回覆 yellowtiger 的帖子

最好間間心儀學校都入去做間諜,咁就可以了解晒內部d軟硬件🤣😂
‹ 上一主題|下一主題