用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 好困擾,真係唔識點做......
go

好困擾,真係唔識點做......

阿囝今年升中一,剛剛考完畢業試,數學明顯退步,佢份人比較懶散,已有私人補習,但愈補愈hea,態度又差,連補習老師都投降!而家返半日學同放緊暑假冇分別,日日返到屋企就問我攞ipad玩(因我鎖住部ipad),我俾佢玩兩次,每次玩半少時,冇得玩ipad就睇電視,叫佢睇課外書,就睇叮噹,老夫子等漫畫,叫佢去圖書館就不太願意,就算去完也是租借漫畫書回家,叫佢做練習,很快就做完!跟住又係睇電視,諗住叫番補習老再黎,好過而家咁!昨晚同老公呻,佢發哂脾氣鬧阿囝!驚佢呢段時間,容易反叛。大家可否教我應點做?

回覆:好困擾,真係唔識點做......

跌一科,好普通,如跌幾科,咁點算。。。。考慮放手。。。或一般做法是做吓義工。。。另想芵留學如英鎊跌8算希望有啦。

其實啱啱考完試就畀佢放鬆吓,依兩年呈分已經好攰啦,佢又唔係睇不良嘅書,只係睇吓漫畫姐,畀啲空間大家休息吓,升上中一又要搏殺過﹗

粉紅虎  認同  發表於 16-6-30 22:32

我仔九月都是升中一,今個暑假是歷無前例的 hea, relax 完九月再博殺!

咁你自己係屋企做乜野?

這個年紀, 不是要補習老師, 是要一個人生教練!

吓?我女考完畢業試當自己放假㗎嘞~Hea下先啦,遲d先开始睇中学俾既readers. 家下都係日日上網咋~你仔唔係仲繼續補紧習啩?俾佢透下啦~

粉紅虎    發表於 16-6-30 22:32

咁嘅學習態度,好危險,上中學就知味道

引用:咁你自己係屋企做乜野?這個年紀,+不是要補

原帖由 talknwrite 於 16-06-30 發表
咁你自己係屋企做乜野?

這個年紀, 不是要補習老師, 是要一個人生教練!
冇請工人,所以做屋企野,做完會同佢傾下學校啲野,因不是日日補習,所以有啲都要自己跟!

引用:咁嘅學習態度,好危險,上中學就知味道

原帖由 anna59 於 16-06-30 發表
咁嘅學習態度,好危險,上中學就知味道
我都明,但有改善方法嗎?

回覆 shala 的帖子

其實,真糸冇乜辦法,我見過,有學生入左b1英中,學習態度吾好,升中二已經要試升,佢同父母講,吾惦未轉校羅。其實,佢身邊的同學個個都讀書,成績仲幾好添,呢D糸佢嘅心態問題,如果一個人有咁嘅心態,都好難讀落去我估,你個仔可能吾鍾意讀書,與其鬧佢,不如平心静氣傾吓,因為中學是另一個世界,不論中中定英中,好多野讀,好多野記,要每個星期溫習,因為每科範圍大,温少一個星期都吾得

CHANLAM0708    發表於 16-7-1 22:01

囡囡都是9月升中,本身成續都不太好,幸好態度都算正面,但都要迫,所以暑假不會停補習,英文,數學都會繼續。

暑假補習,不是不讓她休息,是讓囡囡個心不要太散,始終玩開左,很難收拾心情。

shala 發表於 16-6-30 12:06
阿囝今年升中一,剛剛考完畢業試,數學明顯退步,佢份人比較懶散,已有私人補習,但愈補愈hea,態度又差, ...
最好大家坐低傾下, 比個日子出泥, 例如: 暑假頭一星期可以尽情玩, 第二星期開始每日要几多小時做暑期功課, 几多小時自由活動, 暑假的最后一星期前必須要完成所有功課, 跟住收拾心情預習書本生字查字典等

我都贊成off 一陣,不過可夾雜一些不同的活動,好過靜睇tv和打ipad,你仲可以話見佢之前咁努力,一於放佢大假,不過要佢誠諾一些規則,eg,一日唔可以打多過x mins 機、etc.  最好就寫低佢叫佢簽名,冇得底賴

曾經听說过,我地用練右手刷牙、向前行路、行慣同-路徑番工番学買餸既話,要試下用左手刷牙、向後走路、行另一條路……目的係剌激下个腦,禁先無禁易老人痴呆、醒目d。我諗学生如果利用暑假做多d有益身心,同平曰开学時完全唔同既活动,係会有相同功效。开学時就更有衝勁了~當然要編排有益活动而唔係日曰打机或瞓到日上三竿啦~

可能你見佢數學成績退步而擔心?但我地大人放假都想HEA下,何况小朋友? 考晒試無左目標,佢都肯做下練習,算係咁。

我仔都唔肯睇書,連漫畫都無興趣,要三催四請先睇幾頁讀者文摘,我地從來唔禁佢睇電視,唔禁佢電話,中英作文佢又暫時都OK。

有d小朋友性格上比較懶散,佢地個心知道要溫書,但對住本書坐唔定,咁就唔好要求佢地一次過要溫書幾個鐘,佢地唔係唔肯,係做唔到,俾佢地溫書一陣,玩一陣,大了可能會改善。

樓主不要太擔心,大家都辛苦左成年,先休息一下,派左成績表後,作賽後檢討,重新訂立目標,再來過,我個女同你個仔的情況參唔多,見到張成績表情況在能會唔同

shala 發表於 16-6-30 12:06
阿囝今年升中一,剛剛考完畢業試,數學明顯退步,佢份人比較懶散,已有私人補習,但愈補愈hea,態度又差, ...
relax, 帶他出去玩吓,參加暑期活動,還有漫漫長路要走。