用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 3歲單字
go

3歲單字 [複製鏈接]

我女6月已經3歲了, 都只係單字對答, 依個情形已經維持左一年, 等極佢都去唔到雙字或句子.

有冇同路人分响下經驗?

crystal媽咪  要正視,可找言語治療看看口肌或其他問題  發表於 16-7-1 17:01
   1    0    0    0

回覆:3歲單字

如果有擔心,不如早些去健康院轉介去CAC做評估。
女仔一般2歳已經不停口。

正常女仔講野會叻過男仔,如果係女仔,仲已經係3歲,一定要正視,你可以照等健康院轉介CAC,但自己一定要搵私家語言治療師,睇下出現咩問題

如果唔理,而佢又唔可以自己進步,只會同正常小朋友差距愈來愈大,同埋好影響上學。

回覆:legolas625 的帖子

其實已經cac 評估左, 返緊I 位, 學校, 私人都有言語治療. 但好似作用唔大, 唔知可以點幫佢.

平日自己都要揾多D機會同佢練習,我覺得可以由生活練起,如去超市購物時什麼都跟佢講,蘋果,橙,西瓜,米、、、等等。好多時小朋友係因為不認識所以不開口講。
另外日常生活,儘可能要佢講,例如食餅,要佢講餅餅,慢慢地應該可以講多D。最緊要比多些機會佢開口!

我都覺得治療師(有無料,同小朋友夾唔夾)、家長訓練(日常生活要不斷練習,家中語言環境配合)、小朋友資質(語言能力與智能成正比)都有關係。

我唔知你小朋友咩能力,去唔到短句可能有不同原因(口肌發音、句型、詞彙、認知等),如果佢有ST跟,ST應該俾到意見你,家長做家居訓練亦要勤力D。我仔而家快4歲,都用了2年時間追番同齡能力。

回覆:legolas625 的帖子

我小朋友global delay, 依家3歲, 但12月(即2歲半)時評估佢能力去到歲半至一歲9個月. 其實佢2歲已開始pt, ot, st. 2歲半開始每星期一堂pst. 每晚我630-9點 同佢家居訓練到佢訓. 佢每日放學去公園玩個半鐘練習大肌.

做左一年, 但進步空間好少.

唔好意思, 我會比較直接, 如果I位進步不大會唔會考慮轉S 位, 資源比較好

回覆:suki_lkm 的帖子

可以做既已做左,唯有等,有時佢地儲埋一次過爆

回覆:KCHK 的帖子

其實我都考慮緊, 之前亦見過學校臨床心理學家. K1 開學時我會再約見佢睇情況決定.

回覆:DollyCC 的帖子

我都希望佢快啲爆, 等左成年仲係單字

引用:我都覺得治療師(有無料,同小朋友夾唔夾)、

原帖由 legolas625 於 16-07-05 發表
我都覺得治療師(有無料,同小朋友夾唔夾)、家長訓練(日常生活要不斷練習,家中語言環境配合)、小朋友資質( ...
語言能力只是量度智力其中—part, 並不是等同。

我都知智能評估包括好多項目,我講的是智能會影響語言能力的因素之一。

以下係求其上網搵:
幼兒的語言發展,深受智力發展的影響,通常以幼兒開始說話年齡,來代表幼兒往後的語言發展,智力高的孩子,在出生十一個月就能開始說話,智力差的約需三十四個月,智力更差的幼兒則需五十一個月。當然,我們不能以說話慢的其智力發展也較差,或以語言來推斷幼兒的智力,如此均極易產生錯誤,惟不難發現智力高的幼兒有以下三點特徵:

智力高的幼兒開始學說話的時間較早,反之則較晚。
智力高的幼兒使用語句較長,反之側較短。
智力高的兒童,在語言使用的品質較好,反之則較差。

其實語言會影響智力測試,智力測試低分好多時受語言能力影響,要明白智力測試有佢的不足之處。

有D人講嘢叻,只可以反映佢語言能力言,但不反映佢其他方面能力!

有人講嘢唔叻,但其他方面可能好叻,唔通就話佢智力低。

睇過—片新聞,有個語言能力低的外國小朋友,要讀特殊學校(係外國要好嚴重才要入),學校只教自理能力,佢媽媽覺得佢個仔無興趣,就自己教,後來發現佢係物理天才!

只係想講小朋友有無限可能,亦不要只係因一個用幾小時,本身有不足之處的測試去決定小朋友的—生。唔同言語唔叻就—定智力有問題,只可以話智力有問題就言語唔叻,但語言唔叻就唔—定智力有問題。

我個仔足3歲先開始講單字,宜家3歲半,係1個月前先開始講句子,但一般形狀顏色字母數字佢都識講同識認,識數數字,最近發現佢識加數,可以心算去到10,我諗佢雖然稱不上天才,但相信智力應該中上,所以語言發展慢唔代表智力差,尤其係6歲以下既小朋友,因為每個小朋友腦部發展都唔同,語文差唔代表數理都差。

引用:我個仔足3歲先開始講單字,宜家3歲半,係1

原帖由 bettylovingbb 於 16-07-09 發表
我個仔足3歲先開始講單字,宜家3歲半,係1個月前先開始講句子,但一般形狀顏色字母數字佢都識講同識認,識 ...
腦部有好多部位,每part有佢功能,有D人語言區的確發展無咁好,但其他區有可能發展好好,好似愛因斯坦。當然我唔係話個個有語言問題係天才,但亦唔好將有語言問題等同智障!

引用:我個仔足3歲先開始講單字,宜家3歲半,係1

原帖由 bettylovingbb 於 16-07-09 發表
我個仔足3歲先開始講單字,宜家3歲半,係1個月前先開始講句子,但一般形狀顏色字母數字佢都識講同識認,識 ...
我仔情況和你仔好近似,3歲開金口,現正3歳半,識句子表達,例:媽咪坐呢度,哥哥一齊玩。佢數數字又比較好,識數物件數量去到二十幾,D圖形全部認得,係D固執和社交行為弱,都希望可以改善到固執

我個仔冇乜固執行為,不過佢想做嘅嘢,我地唔俾佢做,佢會發脾氣,不過有時好快佢會同自己講"it's okay"去calm down  自己,佢亦好鍾意同小朋友玩,不過佢有時會抓人塊面,之前鍾意抓BB,宜家抓女仔
‹ 上一主題|下一主題