用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 主流小學小一想申請早退
go

主流小學小一想申請早退 [複製鏈接]

申請早退原因有2:
1.由於小朋友有感統問題,容易疲倦,但即將升主流小學一年級全日,太長時間,我想寫信給學校申請早退。
2.小朋友要早點放學出去做訓練

那我應該找那方面寫信較好,是兒科醫生定心理學家,或職業治療師。 現在有耀能協會學前訓練上緊

0    0    0    0

引用:申請早退原因有2:+ 1.由於小朋友有感統問題

原帖由 icecool 於 16-06-30 發表
申請早退原因有2:
1.由於小朋友有感統問題,容易疲倦,但即將升主流小學一年級全日,太長時間,我想寫信給 ...
直接問該小學!

回覆:主流小學小一想申請早退

用咗不需費用又方便的辦法先,睇學校接受與否,如果唔得,先諗心理學家(應該最貴)。

不仿直接問學校, 因為上左小學好似已經無OT(除非係特殊學校)你想小朋友繼續上感統治療應該要自己出去找, 但我估計學校唔會比你日日早退的, 應該係你已經找到訓練, 比個時間表學校去考慮比唔比你咁做( 每一個SEN學生教育局都會比funding 的, 只係唔知學校比到咩野比你小朋友)。題外話:我好小見足左6歲之後的感統堂

但如果只返半日, 唔知跟不跟得上進度?

可不可以同學校申請午飯時間加長, 比佢食完飯休息多半小時再上堂, 等佢過度左適應左時間先CUT。

知有D小學得,當然這些小學是較包容!

醒目開學勳章

引用:申請早退原因有2:+ 1.由於小朋友有感統問題

原帖由 icecool 於 16-06-30 發表
申請早退原因有2:
1.由於小朋友有感統問題,容易疲倦,但即將升主流小學一年級全日,太長時間,我想寫信給 ...
是津校還是私校? 津校最主要看政府報告, 醫生信如係政府醫生先最有用, btw通常開學也會有兩三星期只返半天的適應期, 返訓練也不需返5天吧!  會不會睇定學校的時間表? 有的學校有其中一天係放半晝或下午係課外活動

‹ 上一主題|下一主題