用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 打算做超大B,今年應該去心儀K預習一下嗎 ...
go

打算做超大B,今年應該去心儀K預習一下嗎 [複製鏈接]

2014年11月B,應否今年照報K1呢?
想去心儀K試下面試,其實有否幫助?

1    0    0    0

引用:2014年11月B,應否今年照報K1呢? 想去心儀

原帖由 Money18 於 16-06-29 發表
我仔係2013年12月b, 去年有照報K, 但只報五間最心儀的,但認識吓面試係點樣一回事。最後,意外獲得其中一間心儀K 正取收左。最終當然入讀。今年讀住呢間心儀K 再報考最最最心儀的一兩間同半龍校。考到就repeat K, 考唔到就細b 照上。心態上無個種不成功便成仁的壓力。其實幾好。

wankikichu  贊成! 呢個方法幾好  發表於 16-7-14 14:56

回覆:打算做超大B,今年應該去心儀K預習一下嗎

預習係好因為有D學校兩年考D野差不多

Money18 發表於 16-6-29 23:40

咁你今年唔先報N?

Money18 發表於 16-6-29 23:40
可以先報,我唔相信有學校會keep 呢方面既record,你先報可以有多一個機會,認識間學校,但最好用平常心去報,純綷攞經驗,唔好因為早報而要個小朋友準備太多野,反正有兩次機會,個人認為大部份細b其實係唔適合讀k1住,所以只係純綷報去試下....小心壓力處理就ok了..

引用:Quote:Money18+發表於+16-6-29+23:40+2014

原帖由 calylam 於 16-07-01 發表
咁你今年唔先報N?
今年打算報N,不過想去認識一下考K過程,始終遲一年讀書比較好!舊年連行都未識

回覆:Money18 的帖子

我同你一樣case,都打算報n做大b,但都報心儀嘅K, 不過真係要平常心。

明白,謝謝

我同你一樣
小朋友係細B,個年又係k 同 n 都報。
意外地,心儀的k 收咗。
小朋友已讀了一年k 1, 冇話咩追唔到,只不過一直想佢做大 b, 宜家都1516 中,repeat 多年做大b。
經過一年經歷,細b可以揀n 或揀一間唔係最心儀的讀 k1, 之後再考心儀幼稚園。宜家我就唔上唔落,要放棄心儀幼稚園重讀k1。

引用:我同你一樣 小朋友係細B,個年又係k+同+n+

原帖由 siuyatyat 於 16-07-05 發表
我同你一樣
請問你最終決定repeat 定唔repeat 呀?

引用:Quote:原帖由+siuyatyat+於+16-07-05+發表

原帖由 lambeanmama 於 16-07-05 發表
請問你最終決定repeat 定唔repeat 呀?
宜家可以令我放棄心儀的幼稚園就係冇學券的幼稚園,interview 早幾日已見咗,亦成功取錄。宜家最頭痛係經濟問題,仲有個細跟尾,兩個都讀私幼好甘
呢幾日要決定,老公就話 go ahead,但我仍好擔心。不過應該會轉校校重讀。

siuyatyat 發表於 16-7-5 23:11
宜家可以令我放棄心儀的幼稚園就係冇學券的幼稚園,interview 早幾日已見咗,亦成功取錄。宜家最頭痛係經濟 ...
最近先見?還有私幼收K1?

我會照報K, 到11月足2歲時再搵下有無N插班..

siuyatyat 發表於 16-7-5 11:39
我同你一樣

點解要放棄心儀幼稚園重讀K1?因為原校無得重讀?

我同你一樣
Ok又心儀,點解諗repeat?

我同你一樣

引用:Quote:原帖由+siuyatyat+於+16-07-05+發表

原帖由 Money18 於 16-07-06 發表
因為未知道孩子做細b 的情況 (考K 個陣只開學了兩個月), 而目標又是考直私,所以兩手準備。考到會keep 一間到學期尾決定repeat 定照上。

我都係2014年11月B,而家打算先讀間英文為主的PN, 再報出年心儀K. 唔知咁樣好唔好

回覆 lambeanmama 的帖子

利害,想問你入左边間讀k1?

hkmman 發表於 16-7-12 12:58
回覆 lambeanmama 的帖子

利害,想問你入左边間讀k1?

不是甚麼名幼,但是我們非常喜歡的一家學券幼稚園,在中環區。
‹ 上一主題|下一主題