用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 德望中學跟小學脱鈎了嗎?
樓主: 9284
go

德望中學跟小學脱鈎了嗎?   [複製鏈接]

回覆 hkpapa852 的帖子

係, 其實好多地區一線小學派位仲好D

如果小朋友成績唔夠Top升唔上德中,咁會升去邊D中學讀呢?再考其他直資,可能都會被challenge係德小成績唔好哩個事實。大抽獎嘅話,黃大仙區內又冇好學校填報,咁鑑於德小直升德中比率逐年下降,讀德小會唔會風險好大?望請賜教。

回覆 9284 的帖子

今年又唔知咩環境了

我有親人讀德中,佢上年小六,學校厭學生成績每況愈下,升中收生率先甘低。寧願收多一些校外生保德中成績

mermaidmama 發表於 16-11-27 12:14
如果小朋友成績唔夠Top升唔上德中,咁會升去邊D中學讀呢?再考其他直資,可能都會被challenge係德小成績唔 ...
我識既德小學生成績唔top(有主科只僅僅合格,我仲以為佢冇chance返中學,因我認為德中係百份百band one中學,主科只僅僅合格的會係band1生), 佢可上返德中可能只係其他同學成績仲差過佢ja. 所以我知其實德中對德小學生要求唔高,因為點都要收返一定人數學生,不過肯定舊年德中收德小率最低。

ANNAFRIEND 發表於 17-1-3 11:58
我有親人讀德中,佢上年小六,學校厭學生成績每況愈下,升中收生率先甘低。寧願收多一些校外生保德中成績:i ...

要教好D學生,唔係教D好學生

我較欣賞這樣的學校

ekhc    發表於 17-1-26 01:18

回覆 ANNAFRIEND 的帖子

德中讀書壓力是否很大抑或是興去加拿大讀書? 因朋友的囡囡在德中只是讀了二年書, 今年竟去了加拿大讀中學.

ANNAFRIEND 發表於 17-1-3 12:10
我識既德小學生成績唔top(有主科只僅僅合格,我仲以為佢冇chance返中學,因我認為德中係百份百band one中學 ...
有D學校份卷出得深, 有時唔能夠淨睇分數去斷定個學生嘅水平. 識人小朋友讀名津小, 中文測驗攞60幾分已經話係全班最高分嗰幾個

ok3 發表於 17-1-3 14:30
有D學校份卷出得深, 有時唔能夠淨睇分數去斷定個學生嘅水平. 識人小朋友讀名津小, 中文測驗攞60幾分已經話 ...
No No No, 據我所知個女仔一直水平一般,唔係某次先特別低架,所以我認為佢冇chance上德中,其實又唔係羅。

我朋友囡剛今年升中一徳小生,去了德愛

kk1186 發表於 17-1-3 13:07

德中讀書壓力是否很大抑或是興去加拿大讀書? 因朋友的囡囡在德中只是讀了二年書,  ...
要keep住band 1A,點可能輕鬆

ANNAFRIEND 發表於 17-1-3 18:11
No No No, 據我所知個女仔一直水平一般,唔係某次先特別低架,所以我認為佢冇chance上德中,其實又唔係羅。 ...
可能体藝補夠呢 ~~~

mcl203 發表於 17-1-3 22:53
可能体藝補夠呢 ~~~
甘就唔知啦,所以你話果d直屬聯繫一條龍top學校,就算所謂band 1A, 都可能有band 2學生,特別係官津中學。

咁德中將來一定好強了 要求高

ANNAFRIEND 發表於 17-1-3 23:10
甘就唔知啦,所以你話果d直屬聯繫一條龍top學校,就算所謂band 1A, 都可能有band 2學生,特別係官津中學。 ...
喺一啲強調體藝嘅名中, 收少部B2但有特異功能嘅學生, 都係常見嘅做法

judy 發表於 16-8-25 16:25
唔係,甚麼叫一條龍學校,政府定義得清清楚楚。政府也知有直資/私立所謂既一條龍學校,只是假龍, EDB不會 ...
商品說明第362條,沒有一項跟教育有關,何有違犯之說?願聞其詳

商品說明第362條,沒有一項跟教育有關,何有違犯之說?願聞其詳

商品說明,大概是禁止和商品品貨不符的說明。例如明明是打針雞,你即說是有機走地雞,一經拆穿,定會受法律制裁。不單受制裁,會受千夫所指,點解受千夫所指?因為佢騙人,過唔到人嘅道德良知呢關!

你說得對,商品說明第362條,沒有一項跟教育有關。點解,因為教育囉?

幾多人靠教育吃飯?
名校令到家長幾自豪,點能令其名聲受污?
阿仔/女讀書叻叻,一個差少少嘅同學仔升上來,會唔會影響阿仔嘅?會唔會影响學校嘅排名嘅?會唔會影响你三姑六婆面前嘅面子嘅?
......

由是種種,打針雞變走地雞受千夫所指,受商品條例監管。同樣作出不确實宣告之學校,有家長覺得冇問題。

judy 發表於 17-1-6 09:16
商品說明,大概是禁止和商品品貨不符的說明。例如明明是打針雞,你即說是有機走地雞,一經拆穿,定會受法 ...
教育不是商品,也不是消費品,那就不要說學校違反商品說明條例,風馬牛不相及,混為一談只暴露自己的無知。我們與學校的關係是家校合作,一同教好小朋友,有意見可以反映,可以溝通。但如自詡是消費者,以為交學費是買商品買服務,動輒可以投訴,這種水平的家長不選擇德中,實是該校之福,不過也不可能考得進吧。如果你覚得學校有欺騙之嫌,可向教育局投訴,不過莫名其妙的無理取鬧,稍有分析力的都知只是一個大笑話

教育不是商品,也不是消費品,那就不要說學校違反商品說明條例,風馬牛不相及,混為一談只暴露自己的無知。我們與學校的關係是家校合作,一同教好小朋友,有意見可以反映,可以溝通。但如自詡是消費者,以為交學費是買商品買服務,動輒可以投訴,這種水平的家長不選擇德中,實是該校之福,不過也不可能考得進吧。如果你覚得學校有欺騙之嫌,可向教育局投訴,不過莫名其妙的無理取鬧,稍有分析力的都知只是一個大笑話

教育當然不是商品啦。

你試吓将打針雞當有機走地雞賣,實俾政府告。

但教育就唔同啦,明明掛龍校之名,却只收50%學生。家長學校認為無問題。

係街市,有鋪頭将打針雞當有機走地雞賣,如有熟客公然撑鋪頭,話政府都唔理,你咁做係莫名其妙的無理取鬧云云。我估稍有分析力的都知呢個熟客個腦有事,當佢係一個大笑話。
‹ 上一主題|下一主題