用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 德望中學跟小學脱鈎了嗎?
樓主: 9284
go

德望中學跟小學脱鈎了嗎?   [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+CHP+於+16-7-9+09:23+編輯+\

原帖由 CHP 於 16-07-09 發表
德中需要有“出色功能”既學生,係指邊方面?

CHP  有代表性獎項  發表於 16-7-9 21:20

CHP 發表於 16-7-9 09:16
「其實今年德中係收少咗德小的學生,但都有六成,只不過有1x個學生選擇去其他中學如女拔,聖保羅男女校, ...
請問德小是否英文小學?

CHP  Yes  發表於 16-7-9 21:19

回覆:Yanamami 的帖子

引用:Quote:原帖由+soph222+於+16-07-05+發表今

原帖由 rolandbb 於 16-07-06 發表
我仔讀藍田津小,往年小六生升中只有1-2個入讀德望中學,今年竟然有4個升讀德望中學,可想而知德望中學收生 ...
我女果間都係,往年先 1個半個,今年竟然有7個

Chowying 發表於 16-7-10 01:53
我女果間都係,往年先 1個半個,今年竟然有7個
新油天?

回覆:Eat_Sleep_Play 的帖子

yes
攪到其實都唔係好睇到女仔會派位去邊,有 d sad。

回覆 Chowying 的帖子

This is a special year.  A lot of students got good offer.  In my kid's school, 3 girls got the MCS offer.  If another girl decided not to take the GHS offer, guess she also got the MCS offer.  MCS's offer to Wong Tai Sin, all given to my kid's school and I believe that this never happened before.

Chowying 發表於 16-7-10 20:49
yes
攪到其實都唔係好睇到女仔會派位去邊,有 d sad。
因為直資收了就無得派位,唔知道實際去向?

引用:Quote:Chowying+發表於+16-7-10+20:49+yes

原帖由 Eat_Sleep_Play 於 16-08-20 發表
因為直資收了就無得派位,唔知道實際去向?
咁梗係好想八吓top 果堆既自行或者派位會去咩學校,而且學校目前都唔多講,冇咩資料

德中: 私校 + 層層把關都取唔到好成績(DSE)。對好成績的一班學生真係冇吸引力。

照我理解,政府只有一個一條龍政策,實没有真資一條龍和津校一條龍之分。有法不依,才是真資亂來之源。

judy 發表於 16-8-23 18:00
德中: 私校 + 層層把關都取唔到好成績(DSE)。對好成績的一班學生真係冇吸引力。

照我理解,政府只有一個一 ...
德中是直資,不是私校喎!

Chowying 發表於 16-8-23 16:40
咁梗係好想八吓top 果堆既自行或者派位會去咩學校,而且學校目前都唔多講,冇咩資料

...
新油天透明度唔係都高嘅咩?

引用:Quote:Chowying+發表於+16-8-23+16:40+咁梗

原帖由 Eat_Sleep_Play 於 16-08-23 發表
新油天透明度唔係都高嘅咩?

派位係好透明咁比外人知 不過,你自家既成績係邊個位呢,佢地就好保險,驚死你會會錯意,名次唔係60以內連口頭問都唔答你,唔比你知。因為我女通常踩住名次60 前後,問老師意見咩,佢個 safe zone 畫得好大,你60名內,味同你講你女 band 1, 如果60名外就名次又唔講,係範圍都唔比你,只同我女講比心機,考返入去囉,哈哈哈…好鬼死保險 ,好彩呈分我地又入返頭三十名,或者依家d 家長太恐怖掛。

Chowying 發表於 16-8-24 05:12
派位係好透明咁比外人知  不過,你自家既成績係邊個位呢,佢地就好保險,驚死你會會錯意,名次唔 ...
個人認為, 新油天學校咁做唔算叫保險.

油天名氣大, 但實際上近3年升中, 升讀所謂B1中學既學生, 都只係~5X%, 扣除升中人數少同埋油尖旺B1學位充足兩個因素, 油天實際B1學生比例, 可能只有~45%.

如果油天收足叩門生有165人一級, 45%即係~74人. 60名佔~36.4%, 咁就叫保守咗少少, 但如果一級得番~150人, 45%即係~68人. 咁佢話頭60名係B1, 只當8人係B1/B2邊緣人, 其實唔算保險..

需知道呈分排名同教育局次弟仍可能有一定既分別.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:Chowying+發表於+16-8-24+05:12+派位

原帖由 hkpapa852 於 16-08-25 發表
個人認為, 新油天學校咁做唔算叫保險.

油天名氣大, 但實際上近3年升中, 升讀所謂B1中學既學生, 都只係~5X% ...
唔該你,多謝分析。首先,真係好同意你果句,其實學校只係名氣大
不過,你有小小誤會我意思。我本來只係問班主任名次,唔係問 banding 嫁,不過老師就話五年級開始冇得問,係 60-80呀,定80-100 定100 過外都唔答你,即係你唔係 band 1 就 0 information 提供。我當時有話老師,我就算考第尾都有權知嫁
最主我覺得唔係 band 1都會發生嫁 ma, 我冇人考得咁好都可以知自己位置姐

Chowying 發表於 16-8-25 13:28
唔該你,多謝分析。首先,真係好同意你果句,其實學校只係名氣大  
不過,你有小小誤會我意思。我本 ...
其實係油尖旺區, 中學選擇唔係B1, 就係兩間B2尾同B3既中學...... 可能D老師都費事嘥心機同你地分析, 集中攪掂班精英好過

little_yolky  吓?咁B2既同學都好慘。  發表於 16-8-29 16:07
Chowying  好現實   發表於 16-8-27 16:40
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

引用:德中:+私校+++層層把關都取唔到好成績(DSE)

原帖由 judy 於 16-08-23 發表

照我理解,政府只有一個一 ...
好鬼鼠地分左

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+judy+於+16-08-23+發表德中:+

原帖由 Charlotte_mom 於 16-08-25 發表
好鬼鼠地分左
所以唔係有法不依,係政府從來無清楚交代。網頁內都唔敢明確寫一句直資私立可以鐘意點define一條龍都得。

Charlotte_mom 發表於 16-8-25 14:22
所以唔係有法不依,係政府從來無清楚交代。網頁內都唔敢明確寫一句直資私立可以鐘意點define一條龍都得。

...
之前打過去EDB問, 佢地答:

EBD只係規管津胋一條龍既學校, 所有坊間直資/私立所謂既一條龍學校, 只係參考由EDB定義既一條龍辦學模式運作, EDB不會視佢地為一條龍學校, 亦不會規管佢地.
‹ 上一主題|下一主題