用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇遇過d咁既家長??
樓主: kimberlybaby
go

有冇遇過d咁既家長?? [複製鏈接]

回覆:有冇遇過d咁既家長??

身邊有d家長,就算小朋友唔同年,唔係直接競爭對手,都唔願講。

如果第一次見面(唔係好熟), 問興趣班/補習呢類敏感問題, 相信好多名校家長都唔多會答(幼稚園已係係咁)

好難講對方家長點解有咁嘅反應,有可能唔想過料比人。有可能覺得普通交情,唔洗乜都講你聽。亦有可能試過有些不愉快經歷,覺得你目的係想攞料,所以唔想講。
我都試過,有家長問我仔平時玩開乜,其實得嗰一兩樣,我照講囉,當傾閒計,講完佢嚟踩我兩腳,話呢話lu! 好似有心搵嘢踩下你!所以調轉頭我都唔會隨便問人學乜嘢,成績就更唔會提,除非真係已經好熟,真心朋友才會傾,否則普通家長,真係君子之交淡如水好了,一陣唔小心講錯一句,人哋覺得你踩到佢,或比人踩反轉頭,都唔好啦!

我都覺得無得驚人哋個小朋友叻過自己, 每個小朋友都有長短處, 點可能防得到其他小朋友叻過自己嗰個?

Jane1983 發表於 16-6-29 23:06
回覆 MrBeast 的帖子

做左家長咁多年,除非好friend,或者有資訊互換的關係,否則我真係唔會問人係邊度學 ...
無乜必要,真係無謂問,佢地講啲野好多時都嚇親你!

呢d人我遇唔少,其實係BK都一樣,但係當你唔係對方既對手時,大多數人都唔介意同你分享

點樣耍走啲麻煩家長問長問短?

我剛好相反,之前同一個唔係好熟的家長接仔個時傾到係邊到返英文好,佢答我有d遠,又話自己唔chur ,之後都冇再見面。後来我有一次係學英文到見到佢姐姐带佢仔去上堂

回覆:kimberlybaby 的帖子

我朋友遇過呀!佢識有個家長成日話自己個女學咩學咩,咁我朋友見自己個女中文差,想幫佢報下班,於是就問佢係邊度學,點知佢就答:啊~附近囉!之後轉話題

最搞笑有次佢個女請我朋友個女食芝士條,我朋友個女好鍾意食,咁我朋友就諗住問下係邊度買,然後買比個女食,點知個家長話:啊~附近囉笑死

回覆 MSAA 的帖子

係邊度買零食都唔肯報料,呢個家長有d over wor。

咁其實堅叻的小朋友家長又真係未必覺得有需要同其他家長交流,我女個級一家長咁多年連whatsapp group 都唔入,自己已經搞掂,仲使乜理人。

幼兒園之後,  最好也不要問。 不講此話題。 免煩。

引用:當呀女升上一間名校小學,有次參加一個小一

原帖由 kimberlybaby 於 16-06-29 發表
當呀女升上一間名校小學,有次參加一個小一迎新會認識了一個家長,大家傾開計時係冇問題的,但當我問佢你平 ...
她可能不是,怕你是怪獸家長!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Barbe 發表於 16-7-2 06:53
咁其實堅叻的小朋友家長又真係未必覺得有需要同其他家長交流,我女個級一家長咁多年連whatsapp group 都唔 ...
Whatsapp唔入係有自知之名,好多人眼紅人地叻,多少有d妒忌心,費事多是非,眼不見為淨咪唔入group。

陳莎莎    發表於 16-7-3 15:47

最好瞭解下个生态,问唔係好熟既家長仔女係边学野,就好似第-次見人就问人住边/幾多歲-样禁唐突。熟左先问会好d, 问呢就要问唔同級既家長,無直接利害衝突好多都願意指教既~

Bobo1210  高手  發表於 16-7-2 15:01

回覆 Barbe 的帖子

入group都未必係怕仔女搞吾掂功课先入嘅,家长交流下学校的情况同老师教学的進度,了解多d嘛。

Barbe  Agree! 我呢啲working mom有時真係靠個whatsapp 先知個世界發生緊乜野  發表於 16-7-2 12:51

其實做左幾年家長,都見過好多唔同嘅人,咁啱傾咪傾多兩句,唔啱傾咪算囉!小朋友眨下眼就大個,我又唔會為左唔傷肝嘅事認真嘅

我在高中那面,我都沒有再介紹英文寫作班給家長,因為好幾年前的資料,可能失了時間性,水準及適用性可能有變化,唔講是不想誤導其他家長,唔講未必是品格差!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

仲有機會, 介紹左, 個CENTRE或個老師旺左, 會揀人教或加學費

咁可能我又冇咩機心,只係隨便問下,佢就當你有心問

‹ 上一主題|下一主題