用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 鍾意扶手電梯
go

鍾意扶手電梯

有冇小朋友係咁?每次一見到電梯就好興奮⋯走埋去,唔俾去就尖叫⋯咁真係好危險,巳經次次講好危險要一定大人拖著/我地今日咁洗去嗰度。喺商場就算離遠隔著玻璃都要企喺度望⋯我6299話因為覺得新奇遲D冇野⋯
究竟我應該阻止定喺安全情況下由得佢?
哩D行為遲D會唔會冇?

回覆 Tsubi 的帖子

請問小朋友評估咗未?A仔很多都有這特質,我小孩鐘意搭𨋢,2歲開始到現在差不多4歲,每當入𨋢一定要英文讀數字,見到扶手電梯又要搭,但現在比較好就係冇咁固執,當大人話𨋢壞咗冇得搭,可以吾搭。

回覆:sunnyraychan 的帖子

謝謝你的回覆,呀仔下個月就兩歲,兩個月前CAC評估話有自閉特徵,未可以確認,半年後再返去⋯其實有唒心理準備,因為阿仔中左好多特徵。

回覆:鍾意扶手電梯

我會有時陪去用扶手電梯,有時特登唔比。另外可以試下當扶手電梯壞了時解釋比佢知唔用得因為壞了。因為A仔一般比較固執,要慢慢等佢習慣面對改變,不是什麼事都可以順著他們的意思去做。

請問樓主既小朋友仲有咩特徵?

回覆:lkky 的帖子

唔玩玩具,鍾意玩手丶玩影,十次叫佢約4、5次應你或者搵其他野引佢知應,唔識指野,只識用手指篤野丶噤野⋯仲未有有意思單字。不過阿仔肯同人玩,會望人。

Tsubi 發表於 16-6-30 17:02
唔玩玩具,鍾意玩手丶玩影,十次叫佢約4、5次應你或者搵其他野引佢知應,唔識指野,只識用手指篤野丶噤野⋯ ...

請問你cac。bb幾大時開始排?

我仔17個月,又係唔識遠距離指野,近野先會指會篤。

係商場見到扶手電梯,好想走過去攪,阻止佢會有點不滿,但好快平伏返,

叫佢10次5次應,注意梗其他野就要叫多幾次先應。

不過佢會玩玩具、同家人好有互動,會一齊踢波、一齊玩積木,

生活上好多指令都識,識除衫舉手、除襪、放鞋等等....

你小朋友識唔識分享、模仿?指令ok ma?

引用:+本帖最後由+miss0101+於+16-7-1+10:20+編

原帖由 miss0101 於 16-07-01 發表
我大約等左半年左右見CAC。
我囝仔都識分享,叫佢請我食嘢,比嘢我都肯。模仿就一時時,例如佢會學我地戴太陽眼鏡丶打電話咁,但我教佢梳頭佢就只係梳我個頭⋯仲未識疊積木⋯已經日日教,佢有成功疊過一次3粒,之後成冇,次次都唔願玩,但我唔知佢唔鍾意丫丶唔識丶定唔肯做⋯另外,阿仔都鍾意同人玩丶成日笑丶好鍾意人讚⋯