用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 關於入大學問題
go

關於入大學問題 [複製鏈接]

小女明年要考DSE,請問學校考試會否計分,如要計分,中五會計嗎?
   0    0    0    0

珍牙菜 發表於 16-6-29 12:42
小女明年要考DSE,請問學校考試會否計分,如要計分,中五會計嗎?

校本評核是指在日常學與教過程中,由學校任課教師來評核學生的表現。施行校
本評核的主要理念,是要提高公開評核的整體效度,並將評核範圍擴展至不易透
過公開考試反映的學習成果。
評核的分數將計算入學生的香港中學文憑考試成績

要計校本評核分數, 校內測考一般不會計, 學校哪些項目會計, 老師應該講咗俾學生知,家長亦可以主動問學校

可以參考考評局網頁
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/Media/Leaflets/SBA_pamphlet_C_web.pdf

一切睇DSE分,你中五中六攞晒3,DSE攞晒5,大學都會收你。入大學唔係入中學,中學嘅成績已經冇咩用處。
不過,DSE有部份科目嘅分係校本評核(SBA),老師會同學生講清楚邊啲係SBA,邊啲唔係,中文英文SBA係閱讀報告,LS係project,electives有啲會有SBA,有啲冇。
如果你學校係Band 1,咁SBA只需要100%嘅努力,如果係Band 2,200%努力。因為考評局會因你間學校同埋其他同學嘅SBA成績就調整,通常Band 1嘅學生SBA個分都會高啲。
學校考試真係無咩用,除咗大學可能會請啲成績超班嘅人去interview。

引用:一切睇DSE分,你中五中六攞晒3,DSE攞晒5,

原帖由 1998Ruby1998 於 16-06-29 發表
一切睇DSE分,你中五中六攞晒3,DSE攞晒5,大學都會收你。入大學唔係入中學,中學嘅成績已經冇咩用處。
不 ...
我個仔就係咁諗,學校成績不是最重要,懶了幾年,考試至出下力讀,佢話DSE至重要,中五開始會發力去讀,唔信用年幾時間讀都考唔好個DSE wor

回覆 nc2000 的帖子

我明(首先祝你兒子好運),可以話俾佢聽,大學邀請interview係睇學校表現,除非佢諗住報一啲寫到明唔會interview,或者有信心一注獨中,不需旁門左道嘅話,否則都乖乖哋讀下書啦。
‹ 上一主題|下一主題