用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 那所學校喜歡文靜女孩
go

那所學校喜歡文靜女孩 [複製鏈接]

叩門三星期心情大上大落,second in三所學校以為機會大増,誰不知只是夢一場!是我錯吧沒有做虎媽給她不停上興趣班,現正確實比人弱。呀囡文靜乖巧專注力強,被派到借位寶校有誰明白我,現在可以做甚麼?
   4    0    0    0

Peanut1224 發表於 16-6-29 10:45
叩門三星期心情大上大落,second in三所學校以為機會大増,誰不知只是夢一場!是我錯吧沒有做虎媽給她不停上 ...
建議去私小叩門,如九龍真光!努力加油!

我明白你啊,因我同你處境一樣,不過我比你更差,就係一間 2nd 都無,我心情都一直低落,而家都唔知點做好,不過小朋友文靜內歛唔係錯,無報興趣班唔係普,只係教育制度如此,真係令人無奈~

報多幾間私校, 直資試下啦, 仲有人會放位㗎, 唔好諗做虎媽啦, 這個遊戲係靠自住地區加運氣, 讀咁多興趣班不如搬去名校區仲實際啦, Don't give up !

既然有2nd in,相信最終二線的有機會叩到的,唔好太擔心,咁反而令小朋友緊張,再唔係若小朋友學習能力好的話,小二三再考插班。

你小朋友是細B對嗎?我倒建議用些時間觀察一下除了文靜外,學術和自理能力是否真的能應付小一,if not, 會否考慮花多一年時間讀多年k3,當然不能再抽獎,會有些risk.

引用:叩門三星期心情大上大落,second+in三所學校

原帖由 Peanut1224 於 16-06-29 發表
叩門三星期心情大上大落,second in三所學校以為機會大増,誰不知只是夢一場!是我錯吧沒有做虎媽給她不停上 ...
小朋友入到咁多2nd in,即首輪學術無問題,就算你無同佢上興趣班都跟得好好

去到第二輪無offer,可能關怕醜或唔出聲事多,要練下膽量,多D出去玩集體活動,或者踏下台板參加豬肉奬比賽,增加自信心。今年入唔到心儀,多加練習膽量明年再戰插班

回覆:那所學校喜歡文靜女孩

不清楚現在情況,但可試試私校如德稚,聖母,九真,我女較文靜之前有呢幾間offer

不過私校要比學費3,4千, 加飯錢, 加校巴,加一個興趣班 加必須嘅補習, 每個月冇8,9 千埋唔到單.

回覆 Peanut1224 的帖子

聖母和九龍真光

回覆 raymoney 的帖子

講得没有錯……我囡囡考3間私校,有2間收,但我囡囡沒有上過任何興趣班架,
但她幼稚園是教得深的

ptm 發表於 16-6-29 13:15

聖母和九龍真光

仲有音小及培道。徳雅後補條隊可能好長,因我朋友仍在等德雅後補位。

其實如果樓主個小朋友係文靜嘅話, 你要佢不停上D無興趣嘅興趣班, 反而係害咗佢, 令到小朋友唔開心.....所以唔使諗自己有無做錯, 如果今年叩唔到, 學樓上D POST所講, 小二再考插班.....
每個小朋友都有長短處, 讀興趣班都要揀D小朋友真係有興趣嘅, 咁先可以令到小朋友發揮所長....千祈唔好做怪獸家長, 報幾廿個興趣班, 狂谷小朋友....

千萬不要後悔無做虎媽,有很多家長其實跟你一樣堅守信念,但因為其他奴緣故派得比你好,你女兒能夠擠身3間叩門校2nd Interview,證明你已經做到很平衡的教育,我甚至段估你其實都有一點「虎」,但不想去得盡 (因為我也是這樣)

如果實在要找錯在何處,只好勇敢地承認自己當日抽獎選校時有無太搏,同時有無做好保險線策略,同時有無高估了假如無運時女兒的叩門能力,如果當日只做低風險投資,你現在可能叩的二線學位(如有)已在手中,可放心扣更高選擇...

不過,事情既已發生,就不要再自怨,向前看,現在只是6月時候尚早,毋須太灰

引用:叩門三星期心情大上大落,second+in三所學校

原帖由 Peanut1224 於 16-06-29 發表
人地得又未必關上興趣班事嘅。

Wildfirebee  Agree  發表於 16-7-1 15:59
Twongcw  Exactly!  發表於 16-6-30 18:34

Peanut1224, 我好明白你,我地情況同你一樣,我亦冇比學術上嘅興趣班我個仔上,而2nd in過後,我地領略咗真係呢個問題,人地得,唔係興趣班問題,係張紙問題⋯⋯而大部份都要奧數,一齊加油啦!

紙確實要多

引用:不過私校要比學費3,4千,+加飯錢,+加校巴,加

原帖由 raymoney 於 16-06-29 發表
不過私校要比學費3,4千, 加飯錢, 加校巴,加一個興趣班 加必須嘅補習, 每個月冇8,9 千埋唔到單. ...
why? 真係咁恐怖?!

回覆:那所學校喜歡文靜女孩

最慘果d係小朋友已經上哂「興趣班」都考唔到直私,大抽獎又抽得差。

上興趣班同有無offer跟本無關。
‹ 上一主題|下一主題