用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一面試班@joxxy jxpitxx/ infxxxty/ Chrxx Sxx ?? ...
go

小一面試班@joxxy jxpitxx/ infxxxty/ Chrxx Sxx ?? [複製鏈接]

有朋友介紹 joxxy jxpitxx/ infxxxty/ Chrxx Sxx 呢幾間小一面試班,前2間較有歷史比較多人讀過,第3間較新,想問各位有冇讀過或朋友讀過,有咩意見呢?謝謝

4    0    0    0

個人意見, 唔好讀面試班!!!

回覆:小一面試班@joxxy jxpitxx/ infxxxty/ Chrxx Sxx ??

但本人小朋友極度怕羞,出街唔出聲,在課堂都獨立,少同同學交流,已經帶佢周圍玩,一樣冇咩改善,希望佢熟習面試流程同技巧,叩門都有用掛,唔想出到去,比老師以為啞既,或者要warm up 好好好耐先講1個字,唉…

有朋友试過jolly Jupitxxx, 口碑唔错,會執埋仔細野,其他唔太清楚。

引用:但本人小朋友極度怕羞,出街唔出聲,在課堂

回覆:小一面試班@joxxy jxpitxx/ infxxxty/ Chrxx Sxx ??

除了一還可以試下仔,其他試過麻麻

引用:有朋友试過jolly+Jupitxxx,+口碑唔错,會執

原帖由 chitchitboy 於 16-06-29 發表
有朋友试過jolly Jupitxxx, 口碑唔错,會執埋仔細野,其他唔太清楚。
thxthx

引用:Quote:原帖由+gccky+於+16-06-29+發表但本

原帖由 Samgorhi 於 16-06-29 發表
Chris sir la! 正到爆!學下佢點做人就已經一流!之前同EK開個波!👊🏻👊🏻&# ...
下, 咁爆?願聞其詳

引用:除了一還可以試下仔,其他試過麻麻 +

原帖由 lymchau 於 16-06-29 發表
感謝你

lymchau 發表於 16-6-29 10:52

咁多人都試下...

唔怪得面試班係一門大生意..

gccky 發表於 16-6-29 10:38
但本人小朋友極度怕羞,出街唔出聲,在課堂都獨立,少同同學交流,已經帶佢周圍玩,一樣冇咩改善,希望佢熟 ...

面試班係咪改變到怕羞真係有D 保留...

都係要比佢多D 接觸陌生人, 群體活動, 唔只係公園PLAYGROUND 玩下咁單簡.

Friends i know mostly going to JxxxJxxx and WxxSxxx.  Three friends i know (in different years) got accepted by DGJS, St Paul Co-ed and DBS.  One friend went to WxxSxxx (2 years ago) got SPB.  i also know quite a number of friends going to JxxJxxx didnt get any offer... so i am not sure if the interview workshop really helps.  I asked their parents they did mention that the classes helped a bit on their interpersonal skill when dealing with questions they dont know the answer.  As the parents i know are all working mum and have no time to train their kids at home, so it's fair for them to find an alternative.  If you have time to train the kid at home then no need to go to those class.  there should be more failure than successful cases even taken interview class.  

其實最WORK 嘅係父母同小朋友多D<溝通, 傾計>, 多帶小朋友參予群體活動 , 多D同人接觸.

其實我成日覺得面試班就好似食補品/健康產品咁. 有D人有效, 有D人冇. 有D人虛不受補, 食完仲衰.

引用:其實我成日覺得面試班就好似食補品/健康產

原帖由 ok3 於 16-06-29 發表
其實我成日覺得面試班就好似食補品/健康產品咁. 有D人有效, 有D人冇. 有D人虛不受補, 食完仲衰. ...
我同意呢個比喻,所以啲補品既質素同夾唔夾係好緊要。

經驗係呢類坊間面試班係分3個層次既。。。

第1層次最衰,每次都話你個小朋友好叻,冇咩野要跟,其實係氹你繼續係度讀。。。

第2層次好啲,每次都講到比你聽個小朋友有咩要改,但係你要自己執掂佢,小朋友家長都有壓力。。。久而久之,小朋友可能好抗拒番面試班。

第3類最好,佢唔單只指出問題所在,仲會搵方法幫佢進步。。。會一視同仁,唔會只挑選啲叻既學生,幫佢"省"靚佢個招牌。。。

總括而言,唔係面試班唔得,但要小心選擇。發覺唔對路就好閃喇,唔係弄巧反拙仲衰。

引用:其實我成日覺得面試班就好似食補品/健康產

Samgorhi 發表於 16-6-29 13:12
食飯好過查神油啦,最緊要均衡飲食多做運動!老土嘢冇人信?反而教育界朱咪咪或曾sir就鬼死咁受歡迎!

...

只要個叫價係WITHIN 個MAGIC NO...

好多人願意俾.

gccky 發表於 16-6-29 10:12
有朋友介紹 joxxy jxpitxx/ infxxxty/ Chrxx Sxx 呢幾間小一面試班,前2間較有歷史比較多人讀過,第3間較新 ...
首先, 如果你平時無乜訓練定你個你女, 唔好期望面試班會幫到你; 就算有, 幫助都只係極有限

如果你只求心安, 叫做咗好過無做, 搵個經濟D去試吓囉.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

但我朋友話d 老師(Joxxy Jxpitxx) 教小朋友麻麻地,有幾個小朋友都走左,我仔同期有1個都走左。朋友話佢阿仔話老師成日玩手機!
只有1hour, 差不多$300.我聽到,都覺得

回覆:cheer1 的帖子

邊間分校

‹ 上一主題|下一主題