用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 是否選擇有SEN 支援的小學會最好?
go

[過動] 是否選擇有SEN 支援的小學會最好? [複製鏈接]

小朋友9月要揀小學,暫時懷疑是專注力不足及讀寫障礙,做左評估,接受緊協康到校服務,兩間學校,你地會點揀?

1)區內二線小學,家姐讀緊,有SEN 支援,有註校社工(好好人的,亦已知道我仔仔情況),三班小一,小班教學,每班約20人,4次考試,教學較傳統,功課量適中,課程今年統整完深左,屋企坐車返到學校約需15-20分鐘。

2)短期學校,只辦學九年,三班小一,每班約28人,資源較小,暫只有三班小一及七位老師,新學年會多3班小一,大約多七位導師,社工較老練,沒有SEN支援,但happy school, 活動教學,小一小二沒考試,每天學校有45mins 導修課做功課,校長老師都有heart, 可能只辦學九年,肯入黎教書既都會較有熱誠,返學約需30-40.

2    0    0    0

回覆:是否選擇有SEN 支援的小學會最好?

一定係選第一間,小班教學,這點對專注力不足的小朋友,會好好多,又有SEN支援,車程又近,也有家姐一齊,點計都好d啦。

引用:小朋友9月要揀小學,暫時懷疑是專注力不足

原帖由 lookingelaine 於 16-06-28 發表
小朋友9月要揀小學,暫時懷疑是專注力不足及讀寫障礙,做左評估,接受緊協康到校服務,兩間學校,你地會點 ...
可否私下告知第一間是哪間?20人一班非常好,謝謝

#1 家姐讀緊, 已知有SEN 支援, 有註校社工, 人少., 近家.

家姐讀緊, 小朋友及家長在功課及適應學校方面已省左不少時間.
仲有答案同past paper. 可用多D時間train讀寫障礙.

醒目開學勳章

我都想知第一間係邊間呀, 可以PM我嗎? 謝謝!

好似第一好D
我都想知第一間係邊間呀, 可以PM我嗎? x 2

回覆:是否選擇有SEN 支援的小學會最好?

請問第一間學校係邊間?

回覆:katy211 的帖子

仁濟醫院陳耀星小學,95校網

回覆 lookingelaine 的帖子

醒目開學勳章

引用:小朋友9月要揀小學,暫時懷疑是專注力不足

原帖由 lookingelaine 於 16-06-28 發表
小朋友9月要揀小學,暫時懷疑是專注力不足及讀寫障礙,做左評估,接受緊協康到校服務,兩間學校,你地會點 ...
問左教育局可以有番必收生資格嗎?跟家姐好的

piglet0529 發表於 16-9-14 13:58
問左教育局可以有番必收生資格嗎?跟家姐好的

可以再參加小一派位,今個月又到左揀學校的時間了!!
今天剛見完臨床心理學家做評估,確診了是ADHD, 而家揀小學真係好頭痛,剩係諗跟唔跟家姐好? 因家姐學校都越來越進取!定係揀間較活動的happy school, 不過sen 支援較小。
手渣果15分,又唔敢博其他的學校,真係頭痛

醒目開學勳章

引用:Quote:piglet0529+發表於+16-9-14+13:58+

原帖由 lookingelaine 於 16-09-15 發表
可以再參加小一派位,今個月又到左揀學校的時間了!!
今天剛見完臨床心理學家做評估,確診了是ADHD, 而家 ...
跟番家姐好的喎! 除非係好嚴的傳統教學啫!

piglet0529 發表於 16-9-15 16:49
跟番家姐好的喎! 除非係好嚴的傳統教學啫!

學校唔嚴,不過教學傳統,細佬入去到,一定好快會被標籤為懶惰心散的學生。
所以我現在都搵緊有冇其他學校較活動教學,會較岩細佬的,所以都好心煩,仲煩過想當年為阿女選校。

我細仔刚升小一,懷疑有讀寫障礙,家長請問你去那裹評估,是否很貴的,我應怎做呢,謝謝

carrie3825 發表於 16-10-19 12:53
我細仔刚升小一,懷疑有讀寫障礙,家長請問你去那裹評估,是否很貴的,我應怎做呢,謝謝 ...

我兒子是在明愛樂融兒童中心做評估的,是位教育心理專家作的評估,收費是$5800,因我查詢了不同的機構,明愛是輪候較快的機構,所以便安排了兒子在明愛做評估。

我小朋友的經驗是其實有時教學方法structured D,佢哋易學懂那些不能做,unstructured  個D先難從輕鬆環境下再專心完成task.

我會揀1,有支援學校,
我啊女就係讀呢似2啲學校,
老師無heart,理你咁多,唔掂唔該你轉校....
我自已都好大壓力
‹ 上一主題|下一主題