用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 單耳失聰
go

[聽/語障] 單耳失聰 [複製鏈接]

阿b就黎3個月, 出世時喺醫院做左兩次聽力測試左耳都唔合格, 2個月大喺東區做左BAER, 右耳正常, 左耳90分貝都冇反應, 安排左去見耳鼻喉科醫生, 但醫生話單耳失聰問題唔大, 唔需要帶耳機亦冇野做到, 暫時只能等佢一路大一路mon住個情況有冇轉變~另外都有轉介兒科醫生監察佢言語發展, 半歲大先覆診~而黎緊5個月大亦會返東區再做多次BAER確認~想請教下相同情況嘅jm, 現階段其實我仲有冇咩可以做? 單耳失聰對小朋友成長實際有幾大影響? 將來可唔可以入讀主流學校?
   1    0    0    0

回覆:keelkying 的帖子

可以!

回覆:keelkying 的帖子

單耳聽障的定義是一邊耳朵聽力正常,另一面耳朵有輕度或以上聽障。他們面對最大的困難是在噪音環境理解他人說話,及分辦聲音的方向。單耳聽障問題會令兒童感覺疲累、挫敗、難以專心及自信心低落。兒童的單耳聽障程度越深,學業成績不及格的機會就會越大。  

可參考:那身為家長有什麼可以幫助單耳聽障的孩子呢? http://hearingimpaired-impact.blogspot.hk/2010/05/blog-post.html?m=1

我🅱️6個月了確定中度中重度,等緊見耳鼻喉醫生,我一直都擔心緊唔知點算,你噶依加點啦,有沒E方面噶資料可以話多D我聽?

LinLin526 發表於 17-1-8 16:51
我🅱️6個月了確定中度中重度,等緊見耳鼻喉醫生,我一直都擔心緊唔知點算,你噶依加點啦,有沒E方 ...

你bb都係單耳失聰嗎?我仔6個月前都唔會追聲, 即你喺佢有事果邊講野, 佢都唔會轉過去望~但佢5個月左右已經會咦咦牙牙咁發聲, 宜家9個月大, 都會發爸爸媽媽呢啲簡單音, 亦成日講bb話~另外我覺得佢好似開始比較分到啲聲由邊度黎, 企喺佢後面講野都識得分左右~其他發展暫時都好正常
醫院一直有覆診, 但無任何實質治療(或者單耳失聰冇野做到掛), 只係mon住情況~
建議你平時多啲左右左右咁同佢玩同佢講野, 就算兩邊耳仔聽力唔同, 佢慢慢大會識得分
‹ 上一主題|下一主題