用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 自閉小孩和兄弟姊妹相處
go

自閉小孩和兄弟姊妹相處 [複製鏈接]

日日嘈,樣樣爭,就來發神經

0    0    0    0
[img align=right][/img]

回覆 yanfaifai 的帖子

SAME HERE~

same here
6Y7M (marginal ASD) vs 3Y10M

引用:日日嘈,樣樣爭,就來發神經 +

原帖由 yanfaifai 於 16-06-27 發表
日日嘈,樣樣爭,就來發神經
me too
我都就快癫

回覆:自閉小孩和兄弟姊妹相處

不是正常小孩的家庭都這樣嗎?

回覆:yanfaifai 的帖子

正常小朋友可能仲勁,我屋企自閉果個最乖

醒目開學勳章 王國長老

普通小朋友都會,唔駛太將目光放喺自閉上。年紀接近嘅難免爭寵,父母嘗試了解小朋友,同佢地傾多D計,如果真係因為爭寵,安排單對單時間令孩子覺得受重視。我屋企仔女日日嘈日日打交,但佢地又好愛對方,好果陣攬頭攬頸,不過哥哥好多時唔識點樣睇眉頭眼額,成日搞到妹妹發脾氣,我唯有同妹妹解釋哥哥有D特別,佢要體諒下。

有無媽媽知道自閉寶寶點同初生B相處? 我家弟婦生左個b(3months),我囝好鍾意去摸,去拍,去撳,但知道佢無惡意,可能想同bb玩又或者係呷醋,因為有時候又大力得濟,有捉住過佢隻手,教佢摸要輕輕力,有傷害性既都語氣重咁話佢整到BB。但佢都係固執大過天,牛皮燈籠點極都唔明咁,有時就似明非明,但又重複犯錯。

屋企有老人家,又係牛皮燈籠,成日擔心囝囝會傷害bb,當一想接近,一想接觸就鬧,又要話你個囝點點點,日日都聽到十幾廿次,人有時候都會炆架嘛,咪講個b咁經貴就咪抱佢出黎啦,抱佢入房閂埋門啦!所以真係都唔知點搞

醒目開學勳章 王國長老

Fanleebbee 發表於 16-6-30 14:14
有無媽媽知道自閉寶寶點同初生B相處? 我家弟婦生左個b(3months),我囝好鍾意去摸,去拍,去撳,但 ...
你個仔幾大?我女出世果陣我仔18個月都未夠,當時都未知我仔有自閉傾向,佢好錫妹妹,好鍾意抱妹妹,由陀住妹妹果陣已教我仔,呢個係妹妹,以後要大家相親相愛,我都驚佢呻醋,所以我餵妹妹(我餵人奶)果陣,我會叫我仔喺身邊同佢傾計,佢飲奶樽睇住我餵妹妹,之後我又會叫個仔幫手去拎尿片拎紙巾之類,不過我仔有時都會打妹妹抓傷妹妹,我地大人冇鬧佢,只會不斷同佢講唔好咁做,妹妹會痛,抓花妹妹塊面佢會好醜樣,後來我地懷疑係因為妹妹有時喊好大聲,我仔覺得嘈,於是想制止佢,但因為整痛妹妹,妹妹喊得仲大聲。。。

果陣我媽幫手湊,我媽係好錫小朋友,尤其係呢對孫,所以我媽係唔捨得打鬧,只係不斷咁哦我仔。我同老公到個仔大D都會有時因為佢百厭鬧佢罰佢,不過效用不及不斷去提醒(比普通小朋友提醒多過千百次,我仔都係不斷忘記,或者以為我地睇唔到或唔知道而偷偷地做百厭嘢),所以最終都係會坐低慢慢傾,同了解下點解個仔會咁做,搵到原因再同個仔解釋點解唔好咁做,或者點做至係啱,不過有時都真係頭都大,我仔可以不斷問點解,解完一層又一層,解到有時要叫佢收聲。

試下同老人家傾吓,擔心的話只要睇緊D,唔駛下下鬧你仔,鬧太多會令仔仔將BB連結去負面情緒上面,小朋友只要教就得,以前社工同我講,每年都有進步嘛,唔好要求太高就會見到我仔比上年叻咗好多乖咗好多,事實又的確係。
‹ 上一主題|下一主題