用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 北角官立 vs 衛理小學
樓主: Cks888
go

北角官立 vs 衛理小學 [複製鏈接]

回覆:北角官立 vs 衛理小學

第一,花多點時間留意兩間學校網頁的內容,特別係校長的話及北衛家書,其次係課程結構,你會觀察到兩間有何初步分別。

第二,家庭有沒有宗教信仰。

第三,不要單想學校能夠比到孩子什麼,應該想家長比到孩子什麼,以及希望他成為一個怎樣的人。

引用:第一,花多點時間留意兩間學校網頁的內容,

原帖由 lucaspapa 於 16-07-03 發表
第一,花多點時間留意兩間學校網頁的內容,特別係校長的話及北衛家書,其次係課程結構,你會觀察到兩間有何 ...
Well said.

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:第一,花多點時間留意兩間學校網頁的內容,

原帖由 lucaspapa 於 16-07-03 發表
第一,花多點時間留意兩間學校網頁的內容,特別係校長的話及北衛家書,其次係課程結構,你會觀察到兩間有何 ...
謝謝分享
請問怎樣可知道兩間課程的分別?

比較埋周年校務計劃就更清楚了!

回覆:ANChan59 的帖子

我觀察了一下獎學金分配,每年都有上下午校的同學交叉拿獎學金,即每年上下午校都會有年級第一,所以應該沒有什麼分別!

sumchanma 發表於 16-6-28 19:25
我仔讀緊小二,我唔覺得特別淺,可以係話適中,冇教快,所以小朋友容易適應,又喜歡返學!我同朋友的仔女比 ...
昨天家長日,班主任說小二課程將會深很多,且功課都會多,你覺得呢?謝謝!

回覆 200904 的帖子

我覺得二年級係深咗D, 但我小朋友又冇話難, 大致都按能力而教。不如咁講,  小一時佢可以自己完成功課, 唔使問我, 二年級有些要我教咗先識做, 特別係英文, 但教咗又好快明白, 中文同數學佢可以自己搞掂。功課又唔算多好多, 我仔仔一般在一小時內完成, 不過如果多改正或者寫生字佢會拖耐D, 係唔想寫多過好多功課。

不過下學期評估會好密, 好似個個星期都有大大小小的評估, 特別係中評, 又要溫書, 又要做功課, 又要返全時間, 時間會較緊逼, 但多有多好, 到總評時大致已溫過, 唔使花好多時間去溫, 仲要早放, 輕鬆過平時。我覺得最緊要開學時keep到自動自覺完成功課, 進評同中評溫下書, 唔算難應付。

回覆:sumchanma 的帖子

謝謝你詳盡的回覆,看來的確需要再加強小朋友自理能力了!大家努力!

‹ 上一主題|下一主題