用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 14網滬江 和 16網愛秩序灣官立 唔知道哪間好些? 俾D意見 ...
go

14網滬江 和 16網愛秩序灣官立 唔知道哪間好些? 俾D意見啦… [複製鏈接]

如題 滬江好像學術勁D 但愛官有聯繫中學 又要考慮埋升中band1位數目

bobbob  谷得揀滬江  發表於 16-6-27 16:30
   2    0    0    0

真心求教

梗係滬江。有聯繫但位唔多,自行都會睇小學校名。

回覆 LittlePigmom 的帖子

Of course 滬江

引用:如題+滬江好像學術勁D+但愛官有聯繫中學+又

原帖由 kloklo199 於 16-06-27 發表
如題 滬江好像學術勁D 但愛官有聯繫中學 又要考慮埋升中band1位數目

視乎你有幾想去皇仁。

回覆 penn_2010 的帖子

我只希望小兒快樂成長 唔好學壞 校風純樸 學術成績中上 之後入到band1中學 實在唔敢奢望入QC

引用:回覆+penn_2010+的帖子 我只希望小兒快樂

原帖由 kloklo199 於 16-06-27 發表
回覆 penn_2010 的帖子

我只希望小兒快樂成長 唔好學壞 校風純樸 學術成績中上 之後入到band1中學 實在唔 ...
水準不是超好,入QC只是……
滬江好D

引用:Quote:原帖由+kloklo199+於+16-06-27+發表

原帖由 dreamdream081 於 16-06-27 發表
水準不是超好,入QC只是……
滬江好D
如果小朋友唔受谷, 揀愛官就會較合適。睇番愛官校務報告, 去年有8個入皇仁, 2x個入筲官, 1x入金文泰。而這兩年升中數字較底, 睇清楚有部份學生轉去九龍新界升中, 可能拉底左。受得谷既就揀滬江。其實兩間學校都好唔同, 睇下自己想要什麼囉!

愛官一級大概150人 級頭40~50名左右是band1 這樣理解可以嗎?其實我找不到他們升中詳細名單 得個估字 請指教

kloklo199 發表於 16-6-28 16:20
愛官一級大概150人 級頭40~50名左右是band1 這樣理解可以嗎?其實我找不到他們升中詳細名單 得個估字 請指 ...
你在網頁中CLICK 校務報告, 個度有3年詳細數字+校名可供參考!
BTW, 有其他所謂一線/二線學校, 係校務報告都冇列明添, 果D真係得傳聞+估!

回覆 bobo101^*^ 的帖子

多謝指教
‹ 上一主題|下一主題