用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE:大學要求學生面試與否,對被取錄入學影响幾大? ...
go

DSE:大學要求學生面試與否,對被取錄入學影响幾大? [複製鏈接]

不懂評選規則,想請教以增知識!
大學如何决定那類學生需要面試(放榜前)?

認識女兒同級的兩位女同學,和另外在校外活動興趣班時認識的一位女學生,
她們三位女學生都放藥劑學為Band-A,昨日聽到女兒談及她們近况,各人各有不同情况:

同學-甲:港大,中大都有面試
同學-乙:只有港大要求面試
同學-丙:港大,中大都沒有提出面試

三位女學生皆來自城中Band-One英中,據說各人PG差別不大
如此情况,是否意味著'同學-丙'入讀藥劑科無希望?

或者應該說:一切根據放榜後的成绩作最後决定?
謝謝分享意見!
   4    0    0    0

面試加分是很罕有的,大概50裡面只有一兩個,最主要的都是看放榜成績,俗一點說,你攞晒5**佢都吹你唔脹。
有些面試是擺Band A便一定有,有些成績邊緣人才要in,因為如果放榜當時有很多成績與你一樣的人報讀該科,你有in的話,他會優先考慮收你。
還是那句:這是香港,以成績為重,就算面試很好,考得不夠好也沒用。

回覆 schoolrun 的帖子

同學-甲: 港大,中大都有面試 ------可能講大話, 因為中大藥劑係放榜後先面試

同學-乙:只有港大要求面試 ------係正常情況,我仔早幾日都IN咗港大藥劑

同學-丙:港大,中大都沒有提出面試 ------都係正常情況,我仔校內MOCK平均分比某同學高0.05,我仔有得IN, 佢同學無

然後, IN完就算有都係conditional offer, 都唔知有無用,以中大醫科為例,比我仔(大多數人)嘅offer係42分, 咁其實,就算無得IN, 放榜後都一樣係42分就會收,真係唔知in來有咩用 -.-

引用:回覆+schoolrun+的帖子 然後,+IN完就算有

原帖由 Doula 於 16-06-27 發表

然後, IN完就算有都係conditional offer, 都唔知有無用,以中大醫科為例,比我仔(大 ...
放榜後會IN 夠分果一批學生,抑或是唔lN 就收,如果前後lN,只是PG的分別,早些 lN 一批,不用谷哂放榜後才 lN!

Doula  往年放榜後會in 41分嗰批,42分以上會收  發表於 16-6-29 22:18
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Doula 發表於 16-6-27 18:35

同學-甲: 港大,中大都有面試 ------可能講大話, 因為中大藥劑係放榜後先面試
同學甲未必講大話, 佢所謂中大面試可以係面其他系例如CU Business School有比過interview, 唔排除同學甲係in商學院

引用:回覆+schoolrun+的帖子 然後,+IN完就算有

原帖由 Doula 於 16-06-27 發表

然後, IN完就算有都係conditional offer, 都唔知有無用,以中大醫科為例,比我仔(大 ...
梗是i n咗有用,起碼收你肯定大過未i n既42分,

每間大學, 每個學科都有不同安排, 亞女揀的band A choice, 有2個在中大已經in 左, 另外一個是Polyu, 說明放榜後in

她有同學apply CityU, 無論是A,B,C,D choice 都要interview

亞女in 的 Hotel and Tourism Management 講明interview 佔有比重的

的確, 有些學科最重要睇你成績而不需要interview

回覆 1998Ruby1998 的帖子

多謝分享!
對冇得In嘅同學嚟講,都算额外加重心理壓力.點解人有我無?
或者呢D真正叫:先贏在起跑線!

回覆 Doula 的帖子

多謝分享!
有機會再問清楚.或者亞女攪錯咗....
放榜期越近,真係可以感受到心理上之所謂凌亂感!
0.05分之差別估唔到咁大.

回覆 Doula 的帖子

我相信一定會有用!
點解?個人主觀推測.
假設有兩位同分(42分)的考生,一個有In,另一個無IN:有In嘅考生,大學已經有接觸和了解應該會被優先取錄!

回覆 ANChan59 的帖子

多謝分享!
從管理嚟講,等考生放榜後有實際分數才面試,是否更有效率?
同學-乙話:就算依家In咗,萬一放榜果陣失手唔夠分,結果咪又係白費心機...

亞女認識同學-丙多年,從細到大展現笑容,連我個這外人,都感受到對同學-丙嗰種"食白果"嘅担心

回覆 75469 的帖子

多謝分享!
好大可能係!大家同學之間想分享担心,有In冇In誤會科目唔出奇

回覆 dobbybabie 的帖子

多謝分享!我相信一定會有用!

回覆 Marians 的帖子

多謝分享!
睇成績,分數夠就唔使In....但係唔In,又唔知考生性格是否適合

記得多年前有位女學生(被稱神童因為跳班讀書和越級挑戰考試)成為狀元入讀醫科!
最後發覺性格不合而因此Year-2轉科讀心理學...

其實每位學生應有被給予經歷面試的機會.校方透過面試去多些了解考生!
人力財力問題?特區政府-有心-有力-有資源去攪"一帶一路"奬學金喎.

schoolrun 發表於 16-6-28 16:07
回覆 ANChan59 的帖子

多謝分享!
That's your view only.

It's not purely administrative procedure, it's the essential step to final offer to elite students when the exam results is announced, also before other universities make the offers.

It's pretty common to capture elite students in elite programs. Also critical for not so popular programs to capture whoever to come.

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

至於點解唔in晒所有同學,我就唔知,但係根據我聽番嚟就話好多時係因為太多人(200-400人)報同一科擺Band A,要in好耐,同埋in嘅話,唔會係單獨(non-JUPAS先會),係3-5人一組in,冇group discussion,純粹因為人手時間問題一次過in多啲人嘅感覺。我報語言科目更加係冇interview,得linguistics有,通常淨係睇成績。

"人有我冇"呢個問題,睇心態,如果對自己有信心,有得in同冇得in一樣,香港真係重成績多過interview表現。

我之前學校請咗中大 Professor Lee (中大 Business School)做分享,根據 Professor Lee 講,

同學A:41分,冇interview
同學B:39分,冇interview
同學C:37分,有interview
同學D:37分,冇interview
同學E:36分,有interview

佢嘅收生排序會係:A,B,C,E,D,按分排序,佢話interview嘅用處係tier breaker,比較差唔多分數嘅同學,加分最多得0.05。並唔係好似我哋眼中嘅interview。佢話大學好少畀conditional offer,因為Business同Medic Programme永遠都係爭崩頭,入去嘅冇40分到有37分(唔乘2嘅話),全部都係尖子。得Fine Arts,PolyU Design 等「閒科」先有conditional offer。不過,business同law嘅interview係最重要,medic programme嘅interview相對冇咁重要。

同學甲未必講大話,我同學報中大Fine Arts,Fine Arts放榜後先interview,但係因為佢有校長推薦信,提早咗喺上個禮拜interview咗。

(題外話:特區政府嘅"一帶一路"奬學金得一百萬,仲好似係香港+一帶一路國家學生嘅奬學金總數)

今年中大有唔少科都係individual, 而港大就係group discussion

‹ 上一主題|下一主題