用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 雞頭定鳳尾選擇...
樓主: jason1977
go

雞頭定鳳尾選擇... [複製鏈接]

BallBallMaMa 發表於 16-6-28 19:47
睇返學校網頁,級七、八十名,選男仔熱門科phy, chem, bio已絶無問題,究竟你朋友個想讀乜野科揀唔到呢?

...
有些學校,最熱門是Phy Chem Econ + M2, 不是全理科!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 16-6-29 10:46
有些學校,最熱門是Phy Chem Econ + M2, 不是全理科!
我大仔都話佢想選呢個組合。

引用:Quote:ANChan59+發表於+16-6-29+10:46+有些

原帖由 王家爸爸 於 16-06-29 發表
依個組合得兩班,咁級7、80就冇份了。
但讀唔到Econ 就冇心機讀,讀得唔好,但又有廿幾三十分。
其實就算俾佢讀左Econ, 我估出來成績都差無幾。

BallBallMaMa 發表於 16-6-29 11:16
依個組合得兩班,咁級7、80就冇份了。
但讀唔到Econ 就冇心機讀,讀得唔好,但又有廿幾三十分。
其實就算俾 ...
睇返啲卷,BAFS 好似容易讀啲,唔知 Phy、Chem、BAFS + M1/M2,或者 Phy、Econ、BAFS + M1/M2,係唔係唔錯既選擇?

引用:Quote:ANChan59+發表於+16-6-29+10:46+有些

原帖由 王家爸爸 於 16-06-29 發表
無敵組合!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:jason1977 的帖子

絕對同意,因為見到太多人只想入名校,但選科時選擇太少。

ANChan59 發表於 16-6-29 10:42
中三文科數目不少,加理理科平均八十分真係唔簡單,重要排名七、八十,有些奇怪?! ...
係呀,  好多學校中、英文 300分計架, 呢條數都大有可能拉低唔少平均分. 我以我女畢業間中學(係EK DSE成績排行榜算好唔錯果d學校) 做參考, 覺得樓主講既中學真係好勁!

以中三平均分80分計, 間學校考DSE起碼有一半同學入三大(我無數據,以常理推測)。

回覆 October. 的帖子

嗰間係神校,當年排名仲高過庇理羅士,所以七十幾名選唔到黃金組合了,
其實兩公婆都選錯,
阿仔全港頭十游隊排名,
應入沙田體藝,Finally做過體育老師阿仔仲開心....

October.  可以再修讀教育文憑做老師架,不過,一般官津校體育老師要兼教其它科.  發表於 16-6-30 09:44

考廿幾三+分做体育老師嘥左吧……
‹ 上一主題|下一主題