用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園vs聖公會?
go

學之園vs聖公會? [複製鏈接]

求用家資訊. Thanks
   2    0    0    0

回覆:學之園vs聖公會

一間在九龍/新界,一間在港島,哪間近家?兩間都唔錯,學之園學術會深過聖公會。

其實我可選擇在九龍/香港區居住,兩間都不太遠。
因為我target直資&私學,所以唔太知道聖公會課程,都有聽聞較淺!
但見學校網頁考小情況又好好。我係怕小朋友需要外補好多先可考到直資&私小!Thanks

回覆:shukhani 的帖子

個分別係如果你target聖公會旗下小學
應該選聖公會幼稚園

而家未諗到咁遠!因為小朋友咁細,暫時未知佢適合邊種教學方法,但暫時我和爸爸偏向鐘意港同、優才、真道lee類有英文語境、又較開心既學校,唔想太過摧谷.Thanksss

其實間間都有人外補,聖公會都唔例外,佢地課程無教深!

見你之前post係海逸分校,過兩年搬校舍(未知去邊)會唔會係一個考慮因素?

我想問聖公會每日得20分鐘英文,會唔會太少,我係怕英文語境唔夠。我見到有好多家長義工放學時幫手,同老師關係好好,但我不是全職媽媽,所以先諗是否適合入讀。
都有諗過LH要搬lee個問題,但學校話會完成K2先搬…盡力係區内揾適合地方。

引用:我想問聖公會每日得20分鐘英文,會唔會太少

原帖由 shukhani 於 16-06-27 發表
我想問聖公會每日得20分鐘英文,會唔會太少,我係怕英文語境唔夠。我見到有好多家長義工放學時幫手,同老師 ...
我兩個近親小朋友剛讀完SKH,坦白講有補英文同其他。考小學就真係睇小朋友自己,係得嘅,LH/SKH都可以。

語境/升小支援一定係LH好,不過K3唔知去邊我覺得都幾麻煩

Hi ensy,因為SKH資訊真係唔多,謝謝分享…咁你近親小朋友需要外補幾多樣呀?讀緊SKH既小朋友其實多唔多offer? 雖然都有少少驚唔知搬去邊!但都相信學校應該唔會搬到太遠!Thanks

引用:Hi+ensy,因為SKH資訊真係唔多,謝謝分享…

Hi ensy,因為SKH資訊真係唔多,謝謝分享…咁你近親小朋友需要外補幾多樣呀?讀緊SKH既小朋友其實多唔多offe ...
叻嗰個聰明受谷,有學中英數/游水/畫畫/朗誦/鋼琴/溜冰,考咗入咗St Paul Co-ed!唔受谷嗰個都有學中英/游水/鋼琴,考十幾間只有一個二三線直資offer!所以都係小朋友資質緊要... 幼稚園最緊要讀得開心,學術就因材施教啦,大個咗又唔一定係co-ed嗰個有成就d!

回覆 ensy 的帖子

咁讀skh係唔係對考st Paul co-edu有dd幫助呢?

回覆:學之園vs聖公會?

LH

引用:回覆+ensy+的帖子 咁讀skh係唔係對考st+Pa

原帖由 cathyangel 於 16-06-27 發表
回覆 ensy 的帖子

咁讀skh係唔係對考st Paul co-edu有dd幫助呢?
我覺得睇小朋友本身多d(有兄姊都唔一定有second in),不過同教會有少少分加唔出奇,但講到尾都要靠實力,否則入到去點跟...

明白,謝謝分享:) 我本身無信仰,又唔一定要入co-edu,咁可能LH課程較有實力&適合我小朋友。唔選SKH可能最大既壞處就係扣聖公會系列既學校無左優勢!Thanks

回覆 shukhani 的帖子

你target的三間小學分別位於香港九龍和新界,而且語境只係一般般(可能優才好少少)。如搬去港島選聖公會仲可以抽獎。如果係女,可在港島抽女校。

螞蟻兵團  agree, and GT, Logos and HKUGA are not that kind of "happy". Students there need to work very hard   發表於 16-7-4 14:40

係呀..女抽獎多選擇好多,但我個係仔!
我又唔太想入谷既津校,所以偏向較開心既直資。

不過如果乜都考唔到,都會係港島區抽獎。感覺比九龍競爭細少少。

引用:明白,謝謝分享:)+我本身無信仰,又唔一定

明白,謝謝分享:) 我本身無信仰,又唔一定要入co-edu,咁可能LH課程較有實力&適合我小朋友。唔選SKH可能最大 ...
扣門的學额可以不理,位少多人爭

mapp2009    發表於 16-6-28 10:10

回覆 dreamdream081 的帖子

即係港島區都好難扣?!Thx

Recommend you goto check their websites for P1 placement as there are only very very few REAL SKH users in ek, whereas hundreds LH users here, so if you really seek for advice, not true picture to be given here.

‹ 上一主題|下一主題