用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91網2線
go

91網2線   [複製鏈接]

沙田圍胡素貞同保良局朱小:
1。邊間學術較好?
2。功課量邊間多d

30    0    0    0

引用:沙田圍胡素貞同保良局朱小: 1。邊間學術較

原帖由 球星媽咪 於 16-06-26 發表
1。邊間學術較好?
2。功課量邊間多d
朱小學術好,功課亦較多,初中派除兩呂一培就到佢。沙胡初中派位同四寶接近。利申,小兒唔係讀上述學校。

回覆:91網2線

知道沙胡小一全年考試都會讀卷,感覺小朋友會容易handle,同埋功課量不多。但識有d家長最初就係喜歡呢d因素,不會太逼,但又話開始擔心點解相比其他學校,d課程同進度好似淺咗d。

球星媽咪 發表於 16-6-26 18:56
1。邊間學術較好?
2。功課量邊間多d
朱小絶對一線

謝謝大家意見。

聽聞朱小好熱門喎, 何解係二線?

回覆:vpo0615 的帖子

請問田家炳是二缐或三缐嗎?如果呈級14~16 有機會 band 1 生嗎?

引用:請問田家炳是二缐或三缐嗎?如果呈級14~16

原帖由 boyi 於 16-06-27 發表
請問田家炳是二缐或三缐嗎?如果呈級14~16 有機會 band 1 生嗎?
可能喺band 1 尾、2頭。

其實一線二線嘅定位係大家心目中都唔同,但好多人都會同佢地升中派位個%連埋一齊睇,有d EK前輩話升中派位over50%可定位一線小學。
而家91網有5間over 50%,其中2呂,培基(over 60%),一胡,朱小 (就over 50%),所以好多人定呢5間係一線。
如果話大陪份人話二線頭嘅就蕭小,梁小,呢兩間升中派位都有4x%,主風都唔錯,不過幾多%唔記得。有興趣可以揾下,因為上述呢幾間真係有公佈相關派位人數數字,可準確計%。仲有無其他學校公佈實際派位人數我就無留意。但睇過田小同沙胡網頁就無,只係提供%入第幾志願。
有興趣可再search下其他EK前輩d post,佢地都解釋得好詳盡。

引用:請問田家炳是二缐或三缐嗎?如果呈級14~16

原帖由 boyi 於 16-06-27 發表
你係田小家長?如果係我覺得最好問老師,因為只有佢地知過往派位派成點,可以相對準確d俾意見你,無謂自己估錯仲大件事。不過之前聽過一位田小高年級家長話佢小朋友級15,16左右,話係bank 1,但最終點我唔知喇。

其實兩間都唔係2線.......

引用:其實兩間都唔係2線....... +

原帖由 frogbobo 於 16-06-27 發表
其實兩間都唔係2線.......
請問你講邊兩間唔係二線?

因為嚟緊我姪仔揀,見呢兩年好難玩,又多咗88,89網揀,所以佢地都好煩,又有細佬跟尾

boyi 發表於 16-6-27 07:31

我仔仔現在小六,呈一,二考級十幾,呈三考級十名内,所以,三次呈分平均級十幾,係band 1。不過,最穩陣都係問番班主任,因為年年band 1學額都可能唔同。

引用:Quote:原帖由+frogbobo+於+16-06-27+發表其

原帖由 ckh311 於 16-06-27 發表
請問你講邊兩間唔係二線?
沙胡同朱小都唔係2線

沙胡用家, 唔覺沙胡係一線,
沙胡同一胡每年都互換老師, 主任,
其實兩間教學分別不大,
一胡唔知谷唔谷, 但自覺沙胡唔谷,
今年 TSA 學校冇特別操亦冇補貨,
之前見家長都冇提過, 功課自律的話,
兩小時內可完成, 但都見WHATAPP GROUP
有D人夜晚十點鍾重問功課
最多過十樣功課, 但量少,
例如改正當一樣, 默書家長簽名又當一樣 

即朱小高過沙胡, 但2間都好熱門, 唔知放大抽獎放第2邊間仲有機?

引用:即朱小高過沙胡,+但2間都好熱門,+唔知放大

原帖由 球星媽咪 於 16-06-27 發表
即朱小高過沙胡, 但2間都好熱門, 唔知放大抽獎放第2邊間仲有機?
今年呢2間第一都收唔晒!

球星媽咪 發表於 16-6-27 17:31
第二?
今年91第一不入的學校有:一呂,沙呂,培基,朱,一胡,蕭,沙胡,田,崇真,沙循
因為上述學校都有朋友111不入。
91非寶校12家,上面111不入的學校已經有10家了
今年,已知非寶校而收到第二的是:梁小。其實梁小升中唔差。可能家長怕了功課多,而報的人少。
我唔清楚主風,有沒有收到第二。
明年什麼情況唔知道。只知道,出生率更加高

vpo0615    發表於 16-6-28 14:37

其實比30個位我放志願, 根本填唔到。

‹ 上一主題|下一主題