用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 abrsm 分數和升級問題
go

abrsm 分數和升級問題 [複製鏈接]

2級得128分,比老師預期中稍低,見到差小小distinction 佢好唔高興話自己好差。老師話今年底可以跳考4級因為3級的技巧已經學得7788要佢半年內反復練習會好悶。我自己其實唔想急住跳級情願佢穩打穩實咁攞distinction.  我應該聽取老師意見嗎?其實攞distinction 重要嗎?

0    0    0    0

個人覺得如果會一路考上去,最后8级/演奏级的分數才是最重要,因为假设8级只係passed,人地吾会理你之前考的级係咪拎过丁。

引用:2級得128分,比老師預期中稍低,見到差小小

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

引用:Quote:原帖由+Ocean419+於+16-06-26+發表2

原帖由 Oboe_FRSM 於 16-06-26 發表
More important at the final grade, unless you need to use your mark now for school purposes
好難估計到what the final grade will be,只希望他繼續對音樂有興趣,肯練習和有進步

引用:Quote:原帖由+Ocean419+於+16-06-26+發表2

If you get 145 on Grade 8, or FRSM, no one will ask you your Grade 2 mark.  Trust me

...
我個仔對分數好sensitive, 我估佢情願考grade 3 145 好過考grade 4 128

引用:+本帖最後由+kkhon+於+16-6-26+15:20+編輯+

原帖由 kkhon 於 16-06-26 發表

個人覺得如果會一路考上去,最后8级/演奏级的分數才是最重要, ...
但一路學上去會有更多比賽機會,個人認為只以pass為目標未去到比賽攞奬的水平

引用:Quote:原帖由+Oboe_FRSM+於+16-06-26+發表I

簽名被屏蔽

回覆:Ocean419 的帖子

引用:作為老師,我認為技巧固然重要;與此同時,

簽名被屏蔽

回覆 Ocean419 的帖子

可能我要求低,我不太看重分數,只要孩子有熱誠丶肯勤力練習同認真用心去考,有pass/merit 我都收貨。至於比賽,我會報啱程度的,但吾會降级去比賽。志在參與同見識觀摩下,天外有天,就算攞吾到獎,我都吾會否定孩子的能力和努力。只有做阿媽的先最清楚孩子係咩材料。

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

回覆:Ocean419 的帖子

我都覺得唔需要為丁而去考3級唔考4級,最慘係就算夠技術考3級都唔一定丁到,有時都睇彩數睇狀態,如果有咩意外3級都丁唔到咪仲失信心,可能要改變下小朋友心態。我仔都唔鍾意考試,因為練到悶,所以一直唔考直到7級先考一考為8級做準備,我都同佢講對7級考試要求唔高,佢考126分我都好滿意了,只是以這個7級分數唔知有冇能力8級可以丁,宜家真係要發功睇下有咩要改善。

引用:Quote:原帖由+yannie_man+於+16-06-26+發表

Totally agree.  One needs to bear in mind the mark depends very much on the examiner.  With the same ...
原來唔同考官可以評分差咁遠

引用:回覆+Ocean419+的帖子 可能我要求低,我不

可能我要求低,我不太看重分數,只要孩子有熱誠丶肯勤力練習同認真用心去考,有pass ...
我仔性格由佢pn返學收到第一份成績表開始,目光永遠是先落在沒有得到滿分的部份。得到128分佢第一反應係少左22分覺得自己好差,我要帶佢去琴行參考人地d分紙見到好多11x-12x分佢心裏先至好過d。

其實你囝囝咁都好吖,對自己有要求,我仔老師吾迫到佢埋牆,佢只會係差不多先生!

引用:回覆+Ocean419+的帖子 其實你囝囝咁都好吖

其實你囝囝咁都好吖,對自己有要求,我仔老師吾迫到佢埋牆,佢只會係差不多先生! ...
但佢好多野如果覺得自己有可能做得唔夠perfect 就會想盡辦法唔去做,已經因為咁嘅性格放棄左幾樣明明學得好地地的課外活動。難得而家有個好老師同佢夾,我威逼利誘咩招都出齊都要氹佢繼續學上去

kkhon  九型人格的典型一號仔  發表於 16-6-26 22:12

我個人認為唔應該咁執著分數小朋友享受學習過程是最重要!
‹ 上一主題|下一主題