用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖羅撒vs何壽南
go

聖羅撒vs何壽南 [複製鏈接]

校風,教師質數如何?因何有保一,聖羅撒中学在沙田,而何新校吸引,聖就歷史悠久,另外兩間边間多功課呢?

5    0    0    0

引用:校風,教師質數如何?因何有保一,聖羅撒中

原帖由 nobletree 於 16-06-26 發表
校風,教師質數如何?因何有保一,聖羅撒中学在沙田,而何新校吸引,聖就歷史悠久,另外兩間边間多功課呢? ...
獨女或有妹妹,prefer 聖羅撒。但如果有弟弟,可考慮何小。

校風,教師質數如何?因何有保一,聖羅撒中学在沙田,而何新校吸引,聖就歷史悠久,另外兩間边間多功課呢? ...
st rose都係新校舍,靚到不得了

何一年幾多個上保一?你肯定嗰女成績達標上到?st rose 85%上到書院

St. Rose

回覆:聖羅撒vs何壽南

視乎小朋友咩性格,如果文靜又谷得可以考慮St rose, 如果活潑好動,開朗就何壽南,除左校舍之外,最重要系學校教育放針岩小朋友!
我小朋友今年st rose KG畢業,我完全唔考慮俾佢入去St rose小學,因為太學術,我個女又慢熱又文靜,所以搵D多元化既學校,希望呢六年可以增加小朋友自信心

我地家長暗地形容佢為女子監獄

wongkaka  絕對認同  發表於 16-6-26 16:38
wongkaka    發表於 16-6-26 16:37

但何是一間非常谷又冇人情味的學校

引用:我地家長暗地形容佢為女子監獄 +

原帖由 lolo1112 於 16-06-26 發表
我地家長暗地形容佢為女子監獄
純粹好奇,至少從兩個聖羅撒幼稚園家長親囗說,小學校長同幼稚園校長關係欠佳,所以小一叩門都不太歡迎聖幼生,是真的嗎?

坦白講, 保良局旗下既中小學, 未見過有一間係唔谷
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:原帖由+lolo1112+於+16-06-26+發表我

原帖由 beagoodman 於 16-06-26 發表
純粹好奇,至少從兩個聖羅撒幼稚園家長親囗說,小學校長同幼稚園校長關係欠佳,所以小一叩門都不太歡迎聖幼 ...
傳聞無錯,而且聖幼生完全無優先,一樣要自行計分,大抽獎叩門,同其他KG無分別

即是兩間都勁谷

回覆 tiertwo 的帖子

何小肯定絕對不是沒人情味的學校,學校老師很有愛心,對成績不好的同學,甚至會用自己課後時間為同學補習,用心教好學生!學校老師都很團結,見到有同學有問題,就算不是自己任教的,很多老師也會一同送上鼓勵和慰問!

引用:Quote:原帖由+lolo1112+於+16-06-26+發表我

純粹好奇,至少從兩個聖羅撒幼稚園家長親囗說,小學校長同幼稚園校長關係欠佳,所以小一叩門都不太歡迎聖幼 ...
其實主因係小學校長係叩門階段係想收學術高嘅女,但始終幼聖幼有學卷,所以有得揀都揀名幼,學術有保證

引用:但何是一間非常谷又冇人情味的學校

原帖由 tiertwo 於 16-06-26 發表
但何是一間非常谷又冇人情味的學校
何以見得?可否詳细講吓?謝

聖小都沒有人情味,而且壓力都大,勸退一定有,對學習有困難既小朋友沒有support, 之前聽聞同學姐姐自行入左有讀寫障礙,學生完全冇資源幫助,反而何小屬保良局,應該對各種學生support全面D

我就係最怕依D学校,其實而家D津小係咪咁?有教無類已經冇

引用:聖小都沒有人情味,而且壓力都大,勸退一定

原帖由 lolo1112 於 16-06-26 發表
聖小都沒有人情味,而且壓力都大,勸退一定有,對學習有困難既小朋友沒有support, 之前聽聞同學姐姐自行入 ...
St Rose KG 好似同小學隔鄰,有否曾見過什麼值得注意的,在此分享一下?

nobletree 發表於 16-6-26 14:34
我就係最怕依D学校,其實而家D津小係咪咁?有教無類已經冇
清醒的話可以看到為什麼如此, 這些學校只是身不由己

引用:Quote:原帖由+lolo1112+於+16-06-26+發表聖

St Rose KG 好似同小學隔鄰,有否曾見過什麼值得注意的,在此分享一下?

...
我地無機會去聖小,不過身邊有經驗都偏負面

‹ 上一主題|下一主題