用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國機票
go

英國機票 [複製鏈接]

我姪子7月頭去讀預備班, 9月讀master, 機票是否一定要買來回?因不知一年內是否會回來, 可否回來時才買回程?
   6    0    0    0

回覆:yoyoso 的帖子

如果未知未確實,出發買單程,到最後決定回港才在當地買單程回港,一年期機票貴,加上到時又要遷就機票日期,既然如此不如單程去單程返,其實價錢也差不多

回覆 yoyoso 的帖子

Master 要讀預備班?

來回約多少錢?

引用:來回約多少錢?

原帖由 JoannMok 於 16-07-03 發表
來回約多少錢?
剛check 下年5月mid term 直航機票竟然CX 最平!only £585!
BA 同AA 搵笨,話BA 比AA 學生 special fare, 價格其實同官網一樣,仲要成£8xx!

VS 都要£7xx!

回覆:英國機票

請問各位多會在哪處找到平機票的?
八月二十九晚送孩子往英開學,CX機票,要$10200一張。請問可有便宜一點的?謝謝!

引用:請問各位多會在哪處找到平機票的?+ 八月二

原帖由 mlf 於 16-07-05 發表
八月二十九晚送孩子往英開學,CX機票,要$10200一張。請問可有便宜一點 ...
我女都係29/8晚飛,買咗BA來回,出年7月頭返,$13842,另聖誕買咗倒頭飛來回CX $10300,價錢可接受。
轉機就會再平一點。

lmy

引用:請問各位多會在哪處找到平機票的?+ 八月二

原帖由 mlf 於 16-07-05 發表
八月二十九晚送孩子往英開學,CX機票,要$10200一張。請問可有便宜一點 ...
訂機票平唔平,有幾個因素:1是你落booking的日期,越遲通常越貴,2是booking class, 因為遲訂,平的位已經唔多, 3是坐飛機的日子,如果好peak, 會貴一些。你現在才訂,貴是正常。快一些訂埋聖誕和easter票吧!我們好多人已訂easter的票。聖誕我訂BA $7xxx, Easter坐維珍$67xx。今個星期回港的一張最抵,維珍£451。用skyscanner check價錢好方便。

回覆:英國機票

Thank you, SYSquare and  cherry媽媽

回覆 SYSquare 的帖子

請問你買機票咁平是否一開賣就即買(即一年前買)?我從未買到過平票,唔識買,我就算買轉機也要$8000,我仔同學境買到$6000直行

引用:回覆+SYSquare+的帖子 請問你買機票咁平是

原帖由 scso 於 16-07-05 發表
回覆 SYSquare 的帖子

請問你買機票咁平是否一開賣就即買(即一年前買)?我從未買到過平票,唔識買,我就 ...
scso, 是呀,我經常要留意航市,維珍在出發前11個月左右出售機票,我們幾個同校家長跟航市跟得好貼,一出價,是好價,即訂,三天內付款。2015 Easter 的,扣左稅,都是大約$54xx。要平,早訂啦!

今年 D 機票真係平左好多,我前幾日買左 BA Easter $7322咋。

Ruby1219 發表於 16-7-5 10:40
剛check 下年5月mid term 直航機票竟然CX 最平!only £585!
BA 同AA 搵笨,話BA 比AA 學生 special fare, ...
BA check 票唔好信網上價錢,我上星期 check 亞女2月 mid-term 機票,網上睇票7000左右,打去問係49xx,差成2000蚊!!
我上星期29/6買 2017 Easter 機票,個職員好好人,報價比我時係 $77xx,我就話買喇因為讀左兩年都未試過買 BA 係8000蚊樓下,點知佢幫我入資料期間,佢突然話有張平票彈出黎,佢叫我等等幫我搶,跟住佢話搶到張平票,最後係7322連稅,讀左兩年,我今年買票買得最平。

引用:Quote:Ruby1219+發表於+16-7-5+10:40+剛che

原帖由 basbyy 於 16-07-06 發表
BA check 票唔好信網上價錢,我上星期 check 亞女2月 mid-term 機票,網上睇票7000左右,打去問係49xx,差 ...
我不嬲買直航,都從未買過平過$8000!

引用:Quote:Ruby1219+發表於+16-7-5+10:40+剛che

BA check 票唔好信網上價錢,我上星期 check 亞女2月 mid-term 機票,網上睇票7000左右,打去問係49xx,差 ...
今年出真係好平!同意你所講,可上網Check價先再打去BA CS問,多數CS個價會平啲。仲有CS有個女仔接聽電話,佢好好人,幫我格來格去,仲試過同我朋友講叫佢等多一陣先買,唔駛咁早買住,點知隔多一個星期個價真係平咗一千幾佰。另外我之前訂咗張活復節又平咗好多呀!有時真係諗唔到幾時先買

猶豫不決,到今天才出兩套來回國泰,加埋稅都要$29000😓
9月出發,12月回程
1月出發, 7月回程

之前,我上網見到倒頭票 10月和easter 兩套 ,大既$8200一套咁平咪諗都唔諗即刻買,但現在睇返你們我先知我又買貴了😩

引用:猶豫不決,到今天才出兩套來回國泰,加埋稅

原帖由 f.choi 於 16-07-06 發表
猶豫不決,到今天才出兩套來回國泰,加埋稅都要$29000😓
9月出發,12月回程
1月出發, 7月回程
你張是否学生票?

回覆 DKmum 的帖子

我前後出了四套機票,

兩套學生:HKG-LHR-HKG
9月出發, 12月回程
1月出發,7月回程

兩套倒頭票:LHR-HKG-HKG
CX > 10月出發,11月回程
VS> 3月出發, 4月回程

引用:回覆+DKmum+的帖子 我前後出了四套機票,

原帖由 f.choi 於 16-07-06 發表
回覆 DKmum 的帖子

我前後出了四套機票,
點解9月出發,12月回港,要買學生票?  出發日期已確定,12月回程要改的機會又不大,跟足學校calendar, 出普通票就夠, 會平一些。

‹ 上一主題|下一主題