用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 『維也納海外生』交流
樓主: 家熹媽咪
go

『維也納海外生』交流 [複製鏈接]

謝謝回覆!
我依家應該搵agent /自己揾德奥D中學資料?
我自己上網search過但唔係有好多資料。

租屋你係through agent/自己搵?

fcatherinehk 發表於 16-10-13 19:00
謝謝回覆!

香港的agent多做大學,中學我揾過都搵唔。德國中學係10歲開始,因小學只有4年,而中學又分三類,你要自己做多D資料搜集。

fcatherinehk 發表於 16-10-13 19:00
謝謝回覆!

香港暫時未有Agent會做奧地利嘅中學留學生,所以係呢方便可能真係要花啲功夫!

但係你依然可以喺網上面search到中國內地嘅中介公司,見議既中學資料,然後自己再search間學校名~

維也納一共分23區,我個仔好鍾意22區,所以我哋都揀返22區來租。

我個仔租果間屋,係上網自己搵嘅,維也納有一個租屋網,你可以自己隨着自己喜好,喺嗰個網搵心儀嘅住屋,當然梗係會有啲風險,因為要自己睇條文,要自己同agent傾,中介一般好少會同你搵屋,就算佢搵俾你,你都真係要好小心,因為我聽好多人講過,中介推介既屋好多問題。

大家好,兩星期的聖誕節假期話咁快就完,仔也已回到德國兩個多星期了。三個多月冇見,似乎也沒有什麼改變,係高咗少少,大個仔咗少少咁。佢好喜歡留學生活,每天和有共同目標的同學一起努力,更有動力,我也見到佢進步了。來緊2月的 half term break,有意大利的同學邀請佢一齊返屋企,咁我就唔使煩要搵人收留佢。

家熹媽咪 發表於 16-9-21 14:04
冇錯,讀書係佢地自己,所以一定要佢地自己揀~但作為家長,也要多加提供參考數值比佢地。

英國誘惑太多 ...
請問可以提供幾間中學來參考下嗎? 我仔想出外讀書. 謝

bbdou 發表於 17-1-24 14:18
大家好,兩星期的聖誕節假期話咁快就完,仔也已回到德國兩個多星期了。三個多月冇見,似乎也沒有什麼改變, ...

bbdou 新年快樂(emoji)(emoji) 上年聖誕我又係過咗去維也納探個仔,順便參觀一下佢新屋~玩咗20日,令我哋兩公婆更加愛上維也納!

真感恩妳同我地分享仔仔的點滴,小朋友越早出國,其實對佢哋嘅適應力會更加好!祝福仔仔前程錦繡~生活愉快!
朱家有個小豬B,人人叫佢做家熹!
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

ccn008 發表於 17-1-24 16:26
請問可以提供幾間中學來參考下嗎? 我仔想出外讀書. 謝

Ccn妳好!唔好意思我唔係中介公司,所以唔能夠提供學校資料比妳我開呢一個topic,就係想睇下有冇其他係維也納留學嘅家長可以交流下~我嘅資料只係我依家仔仔所知道嘅,其他你哋想知道嘅中學資料,好抱歉我未能提供

回覆 bbdou 的帖子

Hi bbdou
好開心睇到你的post.
我囡囡只有11歲,都係好鐘意跳舞,jazz,想做dance teacher.
可以再介紹多D當地dance school資料嗎?

謝謝

alungma 發表於 17-5-17 13:35
回覆 bbdou 的帖子

Hi bbdou

Hi alungma,

Jazz 學校我唔識,我仔係跳 ballet。

如果你囡囡想做 Jazz 老師,其實唔需要去到咁遠,香港都有好多 Jazz 老師,可以跟個好老師,一路考上去考埋教師牌就得。
‹ 上一主題|下一主題