用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 寶血小 同 st James 點揀?
樓主: witahy
go

寶血小 同 st James 點揀? [複製鏈接]

witahy 發表於 16-6-27 09:41
我係派位派到超差,叩門幸運地中左一間,另一間未知有冇offer, 只係想諗定, 如有, 想即刻可以決定到, 然後 ...
或者諗多一樣, 家長受得"壓力"既先好揀St James.
St James對學生既要求, 應該遠比寶小高

optman88  我同意 hkpapa852 嘅講法,佢哋對學生都有要求的。谷唔谷我唔敢講,精英班會同家長講 90 分先達標,當然唔   發表於 16-7-10 18:05
optman88  我覺得唔太多功課,一般我個仔 16:30開始做,18:30-45 做完
,8-11 讓,但要睇啲功課嘅內容嘅   發表於 16-7-10 18:02
王家爸爸  聽返啲家長講,St James今年開始少咗功課。  發表於 16-6-28 11:35
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我係派位派到超差,叩門幸運地中左一間,另一間未知有冇offer, 只係想諗定, 如有, 想即刻可以決定到, 然後 ...
明白,那你覺得孩子是一個鬥心強的人嗎?還是簡單快樂的小朋友?
同意樓上所言,讀SJS就預左比較谷。但谷得起的小朋友又不會覺得辛苦。

我和老公都係舊生,雖然已是多年前的事,不過我相信學校方針大致相若 - 精英班功課比非精英班多和深;多練習補充要做;同學之間有不少競爭,但也是良性的。小一至小四無分精英班,小五和小六有。

回覆 Charlotte_mom 的帖子

吾好只睇表面,SJS女少男多.SO個派位女仔好似幾好.睇真D,男仔派得一般.SJS入TSK有十幾位...不過寶小升上既又成績吾錯WOR..好難取捨下.我睇到VIU有講普教中,SJS係其中一間介紹既學校,可以睇下.

optman88  今年應該唔止了  發表於 16-7-10 18:06

校車時間超超早 is really a big big problem..

Both parents and kids will feel terrible

optman88  Sogo 上車 06:42  發表於 16-7-10 18:00

回覆 TataNg 的帖子

唔好意思表達不清。

我兒那位同學仍需努力。

寶小得個幾十人,SJS有百幾人..比例上吾好睇數字啦.真係差幾遠.要寶小TOP幾先入到英中.SJS要TOP幾先入到英中.心裡有數啦.仲有.個D早返學,住得遠...多功課.問題真係咁大咩.如果大個考入科大無得住咁讀吾讀.真係小兒科..D狀元成日話吾洗成日讀到三更半夜,信吾信?

ydoris 發表於 16-7-11 08:45
寶小得個幾十人,SJS有百幾人..比例上吾好睇數字啦.真係差幾遠.要寶小TOP幾先入到英中.SJS要TOP幾先入到英中 ...
你真係覺得兩間差好遠? 咁你知唔知呢兩間各有多少入升B1中學呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

SORRY.吾知..講錯野TIM....SORRY...
‹ 上一主題|下一主題