用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 叩門都無學校收,但唔想去派位間學校讀,可以點做!?? ...
樓主: vikihui1314
go

叩門都無學校收,但唔想去派位間學校讀,可以點做!??   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

引用:回覆+HK-MAN+的帖子 果間學係.....一間多

原帖由 vikihui1314 於 16-06-24 發表
回覆 HK-MAN 的帖子

果間學係.....一間多國際人士讀既學校(但唔係國際學校),一年開學既時侯都係開得2班(~5 ...
識人派到呢類,好開心準備開學wor。賽翁失馬,真係有人讀落又ok嘅。無辦法之中,先盡力再考慮插班都得。邊區呢?

回覆:叩門都無學校收,但唔會去派位間學校讀,可以點做!??

先讀在考插班。話時話,你有無註冊派果間啊?

醒目開學勳章

回覆 vikihui1314 的帖子

請問你派去邊間呀?我大仔之前有個同學派得差,佢
同學校申請重讀,學校比佢,之後
佢第二年再派位,派到樓下果間,超開心

Cherie1228  幼稚園俾你重讀冇用,問過教育局派過位就唔會再有第二次派位  發表於 16-6-28 01:02
大件仔  無可能可以抽2次  發表於 16-6-27 15:15

Charlotte_mom 發表於 16-6-24 10:40
識人派到呢類,好開心準備開學wor。賽翁失馬,真係有人讀落又ok嘅。無辦法之中,先盡力再考慮插班都得。邊 ...
咪係,努力啲去搵下間學校既優點....

唔係每人只可以參加一次小一派位咪?如果可以參加第二次,家長就唔駛咁煩

醒目開學勳章 王國長老

無限復活,天下大亂了

回覆 vikihui1314 的帖子

你知唔知道咁係犯法架,唔好制,若果真係叩唔到,照讀,9 月都可叩(當然唔一定收),或者讀一年,插二年級

回覆 Charlotte_mom 的帖子

我已經逐間打去問,仲可唔可以叩門.
但間間都過冇啦.其實我心頭都唔大牙,我只係想個女讀間係屋企附近正常小學je
點解甘唔好彩,派到呢間特別既學校

回覆 HK-MAN 的帖子

閩僑

醒目開學勳章 王國長老

引用:回覆+Charlotte_mom+的帖子 我已經逐間打

原帖由 vikihui1314 於 16-06-24 發表

我已經逐間打去問,仲可唔可以叩門.
如果真係如你之前講,叩得4間,太冒險了。叩門係「自由搏擊」,咩人都有呢.....播道考唔考慮?都唔太貴,申請左未

Charlotte_mom 發表於 16-6-24 10:54
如果真係如你之前講,叩得4間,太冒險了。叩門係「自由搏擊」,咩人都有呢.....播道考唔考慮?都唔太貴,申 ...
可以試下,收既話申請減免學費.

觀塘區.
其實我知間學校既校長真係好比心松好有心教學.
但學校學習既環境,文化上既差別,我真係唔放心比我女入去謮.

其實我最壞打算,都係開左學之後,再逐間學校打去問,睇下有人放棄學位,可以比我女插班

回覆 darling333 的帖子

當然有啦

回覆 mayyylai 的帖子

我都冇話唔比佢讀,我點會唔知係犯法

可以打去問下,仲收唔收表

香港人真係太鍾意歧視外人, 好多時都唔睇吓自己係咪真係有資格就去歧視人.

睇番上年閩僑既升中派位:
http://www.mkaps.edu.hk/schinfo/SchoolF1result/SchoolF1result.htm

華人學生, 最叻都只係入到:
觀塘官立中學, 梁式芝書院, 賽馬會體藝中學

NCS呢? 唔講都唔信, 竟然入到不少名校:
華仁書院 (九龍), 寶血會上智英文書院, 聖羅撒書院, 賽馬會體藝中學

自以為是毫無準備既話, 入到去都未必夠人鬥

ykk9y   You are my hero!!!  發表於 16-6-27 23:23
lambeanmama  你說出了我想說的。  發表於 16-6-24 11:09
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hayley_leung 發表於 16-6-24 10:22
我想問參加咗小一派位,可以重讀k3?
玩過小一派位,都可以重讀k3, 全費無學券 但不能再參加小一派位, 只可以考直私, 或叩門,
如果都考唔到, 就要等派完位後問教育攞位

回覆 hkpapa852 的帖子

我冇話呢間學校既學生和老師質素唔好,
我都冇歧視外藉人士!!
我自已公司都是多國際人士工作的.
我小朋友平時都係樓下同外藉人士玩,我覺得冇問題.

但身為家長,好正常既諗法都係想自已仔女係屋企樓下返學,同學仔都係文化差唔多既人過d普通小朋友既生活而己

回覆 AgapePa 的帖子

知唔知,大概教局幾時知邊d學校仲有位?等我可以打去問
‹ 上一主題|下一主題