用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

王錦輝 與 福附 比較 [複製鏈接]

兩間學校都是沉浸式英文教學,模式接近,但實際上或有差異,大家可分享探討一下嗎?!
- 英文方面
  1. 福附小一二是外籍老師教, 王錦輝不是,但實際小朋友英語說話能力成效又是怎樣?
  2. 王錦輝不是外籍老師教各科目,那些老師的英文水平是否不一?
  3. 福附初小的英文程度相對王是否會淺一點點?

- 中文方面
  1. 兩間學校的中文程度是否相若?  
  2. 兩間學校的普通老師是否多是本地老師?
  3. 王錦輝中文科、人文素質科是以普通話教,但小三開始聽說人文素質科會轉用廣東話教,兩間學校由小三開始教學上還有什麼地方會調整呢?
   4    0    0    0

女兒現讀小三, 人文素質科係用普通話教學

回覆 loching 的帖子

咁奇怪!!!  實際情況我就不確定。  我是問過一位小五學生她說小三轉用粵語教;學校網頁都是這樣寫:

“為了加強學生的普通話語言表達能力,並迎合作為世界公民的需求,本校以普通話作為一、二年級的教學語言;而三至六年級,則保持粵語授課,好讓學生逐步適應教學語言的轉變。”
http://www.hkbuas.edu.hk/www/p/04curriculum/subjects/subjects01c.htm

回覆:王錦輝 與 福建附屬 實際教量

我唔知福小係點,但王小初小係要求小朋友响學校全英普傾偈,呢方面對 Oral 比較有效。而功課同考試等仔仔初小絶對是輕鬆渡過,福小用家朋友就話多功課,而中文程度我只能從補習老師知道王錦輝小學較其他小學淺,而英文補習老師老師又話點解王錦輝小學唔注重 Grammer. 但其實我睇佢出啲英文卷一啲都唔淺,淨係唔考/著重 Grammer。

HeyGoogle  在王錦輝讀,為問還需要補習英文?!  發表於 16-6-25 12:16

王錦輝不是外籍老師教各科目,老師的英文水平究竟好不好?  
有次聽到一位老師上課,英文發音好像一般般,好像是本地老師not ABC!

HeyGoogle 發表於 16-6-24 23:03
回覆 loching 的帖子

咁奇怪!!!  實際情況我就不確定。  我是問過一位小五學生她說小三轉用粵語教;學校網 ...
不是,我小朋友由小一到小三人民素質科都是普通話教。上課時間小朋友只可以用英普,小息的話就depends.

HeyGoogle  還是用家說的最可信,謝謝!  發表於 16-6-26 08:38
HeyGoogle  不是說如果學生在學校講廣東話會被 send 去 quiet corner?!  發表於 16-6-25 23:47

HeyGoogle 發表於 16-6-25 10:14
王錦輝不是外籍老師教各科目,老師的英文水平究竟好不好?  
有次聽到一位老師上課,英文發音好像一般般,好 ...

英文科老師so far 都是ABC,其他科就depends on 老師係外國返定local 畢業。但口音唔係代表英文水平好唔好呀,除非連讀都讀唔正。

stockmike 發表於 16-6-25 05:53
我唔知福小係點,但王小初小係要求小朋友响學校全英普傾偈,呢方面對 Oral 比較有效。而功課同考試等仔仔初 ...
所有學校都有人補習,君不見女神校都好多去Superkids 補習,呢個是睇家長的要求。

回覆:王錦輝 與 福建附屬 實際教量

中英文補習我都想 cut, 係內子唔俾。一個星期一個鐘,補唔補無乜分別。而家當係用錢定期聽吓老師意見,實際幫助不大。我反而想用個啲時間玩吓其他嘢,例如話劇丶辯論等, 刺激吓佢諗嘢。

也是的,學生有不同,家長要求也有不同,需不需要補習真是各人各志!

另外想請教各位,如福建中學附屬學校(小學) 小一小二除中文科外其他科目都是外籍老師教,這樣兩年時間學生都是接觸純正的英文發音,他們的英文發音會否特別好?  或是沒有關係沒有太大作用仍舊港式?

HeyGoogle 發表於 16-6-25 23:43
也是的,學生有不同,家長要求也有不同,需不需要補習真是各人各志!

另外想請教各位,如福建中學附屬學校 ...
真是唔好意思,我連呢間學校喺邊區都未知,真係答你唔到。

因我除希望小朋友會說英文外,也希望小朋友可以學到較純正的英文口音,始終王錦輝是以英文學習為主(國際讀不起),學生在這經過多年長時間的沉浸,如果還是很港式口音的話,家長也會有點失望吧!
所以除語境外我也想知道大多數老師們的英文發音好不好,多數同學的英文發音又是如何?

HeyGoogle 發表於 16--26 1我除希望小朋友會說英文外,也希望小朋友可以學到較純正的英文口音,始終王錦輝是以英文學習為主(國際讀 ...
這個真的很難說,我小朋友由幼稚園一直有net teacher做班主任,再加上學phonics 學得唔錯,所以口音唔係港式,但要同真正國際學校比,仲有距離,但上到wkf叫做keep 到,但如果一般津校,好多都慢慢流失,真係要考考家長功夫。

HeyGoogle 發表於 16-6-26 18:49
因我除希望小朋友會說英文外,也希望小朋友可以學到較純正的英文口音,始終王錦輝是以英文學習為主(國際讀 ...
咁你小朋友本身講英文的口音如何?

我的小朋友情況同你很類同,同道中人
對的,我相信這裡的語境除國際外該是最好的了,只好先Keep住,Keep得住就一定會慢慢進步,到時再想想其他辦法突破。
謝謝!

回覆:王錦輝 與 福附 實際教量

我識讀國際的同齡全家用廣東話溝通的小孩,佢哋口音比起我仔係好好多,係好到連廣東話都帶點英文音,點比好?

相信有部份家長也很想小朋友的英文發音可以更好,但奈何環境所限,只好順其自然。
學校在收生方便,為顧及收生的人數、整體中英文成績的平衡,所以不敢只收英文底較好的學生,自然形成学生的英文水平不一的情況。
師資方面也是,如果老師都是NET不懂中文,就照顧不了英文較差的學生的需要,所以ABC及local老師較適合這學校。這些都是學校方面的環境因素!

所以,我想有更高要求的家長只能額外再為自己小朋友做些事去幫助提升!

回覆:王錦輝 與 福附 實際教量

國際學校嘅英文水準,但學費要便宜,我都想知邊度有呢d學校。

引用:也是的,學生有不同,家長要求也有不同,需

原帖由 HeyGoogle 於 16-06-25 發表

另外想請教各位,如福建中學附屬學校 ...
係咪應該去隔離福附問下比較實際

HeyGoogle  福附我親身了解過學生英文水平更差!  發表於 16-7-3 23:28

HeyGoogle 發表於 16-6-27 10:27
相信有部份家長也很想小朋友的英文發音可以更好,但奈何環境所限,只好順其自然。
學校在收生方便,為顧及 ...

要Keep 好英文就要佢地睇書睇得夠多,口音反而是其次,不過問過我囡囡,佢話小息俾老師發現講廣東話是要去Quiet corner 睇書,哈哈!
‹ 上一主題|下一主題