用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 名校:真人真事
go

名校:真人真事 [複製鏈接]

名校有傳聞,如成績得80分、甚至更低70分要見家長、不是説怎樣進步、而是勸退学、將學位留比waiting list的人。老師重叫家長做好心,因大把100分等緊,讓個人出來比真正有能力的人。

0    0    0    0

回覆:名校:真人真事

這種勸退的遊戲規則,對那被勸退的小朋友是何等雪上加霜的打擊,那有老師會忍心這樣做?

我们需要傳聞嗎?標題是真人真事,內胆变成傳聞……那样當真?

Soundervolt    發表於 16-6-27 01:44
sinsinlo    發表於 16-6-24 13:10
梁太2010    發表於 16-6-24 11:19
huba  回應只會幫他推帖。  發表於 16-6-24 10:00
huba  This is just another gossip post.  發表於 16-6-24 09:59

真與假、還需問?

Yanamami  好假……  發表於 16-6-24 10:39

引用:真與假、還需問? +

原帖由 MaryBrown 於 16-06-24 發表
真與假、還需問?
你的標題是什麼?真人真事!

你帖內第一句是聽聞!?

Yanamami  所以我好乱……  發表於 16-6-24 11:22
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

樓主,你只要言出必行,一間名校都唔申請就可以!

你想提醒其他人,好難!

他們不會只信你的"真人真事 - 傳聞" ,如果問到我,我所認識的學校就冇,可能你運氣D,果間咁差!

MrBeast  就算我知有都唔會信這po   發表於 16-6-24 13:15
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

MrBeast  就算我知有都唔會信這po   發表於 22 分鐘前

PM me

有都唔奇,但香港好多名校,有傳統名校、地區名校、無龍的名小、上位中的新派直私...唔通真係避開晒所有有d名的學校,以求唔好被人勸退咩。

讀書都係睇小朋友能力,唔會一開始就咁消極。

引用:真與假、還需問? +

原帖由 MaryBrown 於 16-06-24 發表
真與假、還需問?
真与假不需要问?为什么不需要问?你的真人真事是传闻来的,稍微有点生活常识有点逻辑有点批判性思维的人都会提出疑问。

一个人知道事实不重要,重要的是判断事实的能力,你传递信息来源于“传闻”不得不让大家判断一下你的真人真事信息真伪。

受害者當然知道怎麼會事、何況名校就應該行精英制,我反問為何要忍受70分學生?如果大部分人都在高分以上,你的存在只會影響其他同學

我絕對鼓勵人入名校,昨晚電視那個文武雙全小四生、天生考試机械格,她父母將她留在2缐校、太可惜。

相反,另外一個家庭退出考名校,也好正確,自己(媽媽)和個仔都受不到那環境,天生不是考試格,再落去,都係錯配。

你回应2#同15#好茅盾~禁到底讀唔掂,離开定唔離开名校好呢?对学生是殘忍,还是解脱重生?

許多誇國企業,都走精英制、trainee 只收精英,但表現最差那一羣就會被勸退,難道末聽過?重要問:真定假?我反而奇怪,點會這樣無知。我要點名那間企業嗎?用「傳聞」不想開名傷害那可憐學生,他或她已被勸了二年了!那父母重好意思話,叫個學生不用理學校,讀名校一定好,只要合格,學校就不敢(下手)。

名校走精英制多的是,重要問「真的嗎」?伱得70分、重好意思留在精英學校。

離唔離開?重要找model answer. 淨識第一反應就答Yes 定No,入唔到名校、建議你參加面試班學下技巧。

入唔到名校、建議你參加面試班學下技巧。
同我講紧?

人老珠黄了,仲諗入名校咩?

老实,係天神入边又真係有年年只求升班踢唔走既,直升SMCC喎……打死都唔走~

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-6-25+15:07+編

原帖由 Yanamami 於 16-06-25 發表

入唔到名校、建議你參加面試班學下技巧。
你的囡囡如果上面試班,點止入天神,天堂都得

梁太2010    發表於 16-6-26 13:23
Yanamami  玩下手佢可能被.劝退……  發表於 16-6-25 15:53
Yanamami  啋~~  發表於 16-6-25 15:50
‹ 上一主題|下一主題