用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 叩門成為功但要7月4號才註冊
go

叩門成為功但要7月4號才註冊 [複製鏈接]

點解呢?仲要係電話通知,感覺好唔踏實。向舊學校既註冊証會唔會一直keep向學校架?

hppa  正常  發表於 16-6-24 00:14
   1    0    0    0

政府規定左係咁, 放心又唔係第一年, 年年間間學校都有人叩門同走人, 無問題慨, 最多都係要乜手續咁羅

引用:點解呢?仲要係電話通知,感覺好唔踏實。向

原帖由 glocatcat 於 16-06-23 發表
點解呢?仲要係電話通知,感覺好唔踏實。向舊學校既註冊証會唔會一直keep向學校架?

...
你依家攞返註冊証啦!放返個位啦!當年我都係咁

回覆:叩門成為功但要7月4號才註冊

我都覺得好唔踏實,諗住收到信先拎返註冊證

glocatcat 發表於 16-6-23 20:53

咁不如踏實d喇,大家上律師樓度簽番份合約,「必放必收」,律師費你俾!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

我當年叩門收咗注埋册都唔踏實

樓主反應正常

醒目開學勳章 王國長老

都唔知政府唸咩家長又要白等,學校又行政麻煩(都見晒啦決定晒啦,如果家長唔要仲要再等至可以call下一輪)

係咪學校費事你注冊左之後又走,寧願你自己同佢講唔要,或到最後一日先注冊呀?

引用:都唔知政府唸咩家長又要白等,學校又行政麻

原帖由 Charlotte_mom 於 16-06-24 發表
都唔知政府唸咩家長又要白等,學校又行政麻煩(都見晒啦決定晒啦,如果家長唔要仲要再等至可以call ...
E,點解學校叫我七月二號去注冊?
豈不是偷步,有沒有高人指教一下thx

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+16-06-24+

原帖由 Marco2010 於 16-06-24 發表
E,點解學校叫我七月二號去注冊?
豈不是偷步,有沒有高人指教一下thx

...
我去叩門,上個禮拜已經注左冊啦。

係law, 我就係見好多一收就會要求好快註冊。anyway, 多謝大家既回覆

政府嘅指引都唔實際,要7 月4 日先註册,中學派位就7 月5 號公布,攪到學校完全冇都停!

karen55407 發表於 16-6-23 21:11
你依家攞返註冊証啦!放返個位啦!當年我都係咁
放返個位,但自己未有得註冊?

引用:Quote:karen55407+發表於+16-6-23+21:11+你

原帖由 hcpp 於 16-06-25 發表
放返個位,但自己未有得註冊?
當年我先註冊派位學校,一星期後註冊咗第一間叩門學校,第二日再收第二間學校電話offer,要七月初註冊,於是我去上一間學校取回註冊証,自己保管,兩星期後再叩到第三間學校,學校話可以即時註冊,我就去註冊了!之後我致電通知第二間學校,我唔會註冊。

9月開學前,津校、直資、私立,小一有機會還有位嗎?

引用:9月開學前,津校、直資、私立,小一有機會

原帖由 lawrainbow 於 16-06-26 發表
9月開學前,津校、直資、私立,小一有機會還有位嗎?
有的,熱門如新油天去年9月1日後都有call人

引用:Quote:原帖由+lawrainbow+於+16-06-26+發表

原帖由 beagoodman 於 16-06-26 發表
有的,熱門如新油天去年9月1日後都有call人
我之前無in過,而家只能打電話問,可以嗎?

回覆:lawrainbow 的帖子

從Ek的xx vs xx,你就知道有人同時有多個學位,到7月4日後,就會有位流出,之後你要再努力d,不過當然首選是集中火力你曾經申請過d啦

其實又未必 xx vs xx 就係hold左2個位,我都開左post問過2間學校邊間好,但只係一間叩到,一間2nd in未有offer。諗住預先問定邊間好,等真係2間都有offer時可以即刻做到決定,而最後2nd in果間係reject左。

引用:其實又未必+xx+vs+xx+就係hold左2個位,我

原帖由 AC100209 於 16-06-26 發表
其實又未必 xx vs xx 就係hold左2個位,我都開左post問過2間學校邊間好,但只係一間叩到,一間2nd in未有of ...
你不是,不是説你。有d人有多個一個offer.

‹ 上一主題|下一主題