用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 北角聖保羅堂、學之園、維多利亞
樓主: mimama
go

北角聖保羅堂、學之園、維多利亞 [複製鏈接]

引用:想問下大家對以下3間學校有咩評價:北角聖

原帖由 mimama 於 16-06-23 發表
想問下大家對以下3間學校有咩評價:

北角聖保羅堂 - 有學卷,重得育,升小相對傳統同男仔著數
校網是跟你住址的,跟學校無關

引用:Quote:原帖由+mimama+於+16-06-23+發表想問

原帖由 RockMusicLover 於 16-06-25 發表
校網是跟你住址的,跟學校無關
Oh sorry睇錯,原來你講自己....Pls ignore my previous post

引用:多謝讚賞!其實我仔仔並不是特別叻,佢只係

原帖由 JKR 於 16-06-25 發表
多謝讚賞!其實我仔仔並不是特別叻,佢只係幸運。幼稚園時仔仔只係每星期係出面學一堂英文(1.5小時), 畫畫 ...
好同意。我覺得最終會選SPC 的家長其實育兒取態及方向會差不多。我也是重視閱讀培養,覺得學術可以自己執或補足。畢竟,教育從來沒有速成班。希望我的仔仔九月起可以好好enjoy SPC 的校園生活。

回覆:JKR 的帖子

咁你有無幫囝囝考d 咩 cert e.g Cambridge, gapsk 果D語文考試呀?想知st Paul boy 重唔重視E D野,thx !

屋苑有個讀spc k2男仔,又無禮貌又鍾意打人,呢2年喺公園見到佢都無改善過,早幾個星期先踢到一個小朋友眼角流血。佢媽媽對學校都好不滿,首先是冬天校服工人褲去小便唔方便,K1開學時魔術貼刮到jj痛都唔敢去廁所導致賴尿。
其次是老師無愛心,對小朋友好惡。還有經常要重做功課,填色出界都要重做等等。
呢位媽媽成日同街坊講個仔一定會讀spcc或spb. 如果唔係都唔洗個仔讀spc呢間名校。
因為呢個小朋友行為太差,好多街坊都對對spc沒有好感。

回覆:littletigerwsf 的帖子

佢喺公園打人咁佢媽媽無阻止嗎?每間學校都有d特別嘅學生,其實讀spc都唔一定入名校,加上學校主張家校合作,上課只有3小時,家長的管教亦影響很大

回覆 JKR 的帖子

你仔仔好叻呀,幼稚園時已經比較出衆?算係坐定定乖巧型,定活潑開朗型呀?唔知spb鐘意邊類呢?我都同意德育比學術難教,學術起碼可以外補,不過就辛苦D喇

樓上有人話要重做功課,會嗎?

回覆 karmaine 的帖子

lh對功課要求高嗎?會唔會好似留上提到要重做?

回覆 lambeanmama 的帖子

好多謝你俾左好多有用資訊我呀!對佢地了解多左

回覆 littletigerwsf 的帖子

希望佢只係個別事件,始終有D小朋友係比較唔受教,或者有其他因素影響
唔知其他學校會唔會都對功課咁嚴呢?

mimama 發表於 16-6-26 22:23

我見係家長對自己小朋友要求高,功課質素自然唔太差。我又未聽過要重做喎

回覆:北角聖保羅堂、學之園、維多利亞

我大仔讀聖保羅堂時,K1同K2 未試過俾老師叫重做功課,K3時因大仔好鐘意挑戰老師以及我哋底線,經常特登將成版功課寫得超核突,老師同主任都經常鼓勵佢認真寫好字。後來老師同我們商量後才決定揾次要佢成版重做,俾個教訓佢。老師既做法我哋係認同既。

引用:屋苑有個讀spc+k2男仔,又無禮貌又鍾意打

原帖由 littletigerwsf 於 16-06-26 發表
屋苑有個讀spc k2男仔,又無禮貌又鍾意打人,呢2年喺公園見到佢都無改善過,早幾個星期先踢到一個小朋友 ...
very bad

引用:回覆+karmaine+的帖子 lh對功課要求高嗎?

原帖由 mimama 於 16-06-26 發表

囡囡快完k1。很輕鬆愉快地完成。功課沒有試過重做。我囡畫缐亂甘來、老師只係寫一句「need more practise」。但好似k2 開始有要求。

引用:屋苑有個讀spc+k2男仔,又無禮貌又鍾意打

原帖由 littletigerwsf 於 16-06-26 發表
屋苑有個讀spc k2男仔,又無禮貌又鍾意打人,呢2年喺公園見到佢都無改善過,早幾個星期先踢到一個小朋友 ...
我諗呢個關乎佢家教多過學校教育了....

回覆:littletigerwsf 的帖子

我想知,佢甘樣係點樣考上spc咖?

回覆:北角聖保羅堂、學之園、維多利亞

如果平均黎講,似乎LH德育同學術平衡些.
Victoria感覺上較自由鬆散
另外,SPC睇住址,住同區既有優勢,去年㨂一千人見,見得既機會都幾高.

‹ 上一主題|下一主題