用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 北角聖保羅堂、學之園、維多利亞
go

北角聖保羅堂、學之園、維多利亞 [複製鏈接]

想問下大家對以下3間學校有咩評價:

北角聖保羅堂 - 有學卷,重得育,升小相對傳統同男仔著數
學之園 - 評價越來越好,語景好
維多利亞 - 名氣大,校舍吸引,語景好,不過好貴

冇宗教,唔係好校網,升小要考直資/私小/叩門

想問下有冇家長可以提供下呢3間學校嘅資料?例如師生比例、課程?
感謝!
   5    0    0    0

引用:想問下大家對以下3間學校有咩評價:北角聖

原帖由 mimama 於 16-06-23 發表

還hold3個位?要快D決定及放位出來

哈哈,其實冇位的,係睇定出年
就快要報,想問定資料,費事到時三心兩意

我知言之尚早,大家會話有位先算。不過我就係唔想到有位先慢慢諗
會報多間,不過比較心儀呢3間,所以想做下資料蒐集
始終學網資料表面,有現任家長資料會清楚好多

mimama 發表於 16-6-23 15:34
哈哈,其實冇位的,係睇定出年
就快要報,想問定資料,費事到時三心兩意
Too early to think about it.....most of these schools are difficult to get in.

You can visit Education Kingdom more in future to get more ideas.

引用:想問下大家對以下3間學校有咩評價:北角聖

原帖由 mimama 於 16-06-23 發表

北角聖保羅堂冇優勢,我朋友小朋友(仲有同班同學), 都有 interview 幾間所謂有聯系傳統小學,但都冇 offer, 最後大抽獎

我剛經歷了K1面試, 有考過SPC同LH,但無報VIC,同意應該報之前整一個PRIORITY LIST,在面試撞期,或出RESULT時,可快手作決定而不用太多XX VS YY。

以下是我個人想法。不太「科學化」,但可供參考,希望幫到你。

利申:SPC正取生/LH WAITING

SPC:
非常重德育,去面試及註冊學校時望望壁報板便可知一二。一星期一次NET堂;學卷校普遍如此。若重視兩文三語,一定要父母在家出力或外補。問過前輩家長,學術不深不淺;適中;但若旨在直私,不能單靠學校學術。但學校教禮貌好有一手,這一點直私面試就好有幫助了(大家都明,有時老師講一句可能好過父母講十句的。)今日見到學校更新了小一結果,仍是男仔較好。值得留意,往年考高主教小學RESULT好好,但今年麻麻;港同就好過往年;聖保羅書院小學仍是表現理想。若你的是仔,又TARGET ST PAUL BOYS,SPC係好選擇。

LH:
本人很喜歡的一間幼稚園。兩文三語、學術強。不過多親子功課(有朋友子女讀緊,我自問真的未必做到咁多咁好);透明度高。有NET做班主任。如TARGET 直私就好理想。

VIC:
無考是因為LOCATION問題。我覺得太遠。

最後,真係要留意孩子的個性同特質。我本來心儀新派直資,所以TARGET LH;但阿仔卻明顯在相對傳統的幼稚園面試獲得更好成績。當然,孩子仲細,有好多變數,但都未嘗不是一個指標。

回覆:北角聖保羅堂、學之園、維多利亞

三間之中,lh 最穩陣有直私offer, 價錢適中,只要你自己跟足學校要求做,考到直私機會很大很大。

回覆 dreamdream081 的帖子

Thx!
努力學習中,所以開帖收集資料😁

回覆 astro_girl 的帖子

我都怕結果會咁.....始終唔會全部人考到怕學術唔夠人爭,不過鐘意佢地德育好

回覆 lambeanmama 的帖子

多謝你詳細回覆
大家觀點相近,我都係睇中SPC德育,品行應由細培養
Lh同Vic就學術語境好,對考小學又著數D

另外,恭喜你仔仔考到SPC

回覆 phoebewong123 的帖子

係咪唔駛點外補都OK?
咁lh學生會唔會相對辛苦D呢?

回覆 shersiu 的帖子

雖然SPC升st Paul boys成績唔錯,不過始終得十個八個,自己個仔唔一定中,所以都擔心學術唔夠,不過佢出名德育同小朋友有禮,呢樣我地又覺得好重要

我大仔讀緊 St Paul's boy,  細仔讀緊聖保羅堂, 大仔都係聖保羅堂畢業。
聖保羅堂校長主任老師都非常有愛心,小朋友每日返學都好開心, 學校自理同品德教得非常好。幼稚園每日返學3小時,要兼顧品德同學術教育唔容易。我覺得學術(如英文) 可以在外加學,但品德教育係出面好難揾到。
聖保羅堂學術唔算深,但也唔係太淺,活動教學,唔會K2 K3 就話要評估默書。但唔少畢業生都考到唔錯小學,學業成績也不錯,當然家長方面也要出些力。
今年聖保羅堂幼稚園畢業禮請來St Paul's boy 陳校長做頒獎嘉賓,校監致辭時話希望兩校繼續保持良好關系。讀聖保羅堂唔一定入到 St Paul's boy,  但相信係有啲幫助嘅。

引用:回覆+phoebewong123+的帖子 係咪唔駛點外

原帖由 mimama 於 16-06-24 發表
回覆 phoebewong123 的帖子

係咪唔駛點外補都OK?
看你心儀什麼學校,自己付出幾多時間。外補則是見仁見智,有冇需要同你對女幾有要求其實關系更大。唔外補其實也一定可以的

引用:+本帖最後由+mimama+於+16-6-24+18:12+編輯

原帖由 mimama 於 16-06-24 發表

回覆 lambeanmama 的帖子
老實又再講多少少,三間都有朋友子女讀,亦代表著不同家庭的目標。同意LH 是績效最快最明顯的。兩文三語,show and tell, 以及有一定程度的自理自律品德教育。所以不否認target 直私真的是LH 稱先。不過,SPC 及 Vic 的教育是深化型的。前者著重品德紀律同理心,從小教導,學術未必快見效,但長遠來說SPC一定有得著。至於Vic, 真的很重思維啟發,in 直私都未必夠LH 咁順利,不過,啟發學習能力及思考能力也是長遠得益的。所以想想自己的家庭需要,教育目標。因為三家學校是很不同的。

多謝讚賞!其實我仔仔並不是特別叻,佢只係幸運。幼稚園時仔仔只係每星期係出面學一堂英文(1.5小時), 畫畫同學琴。係屋企我哋每日都有陪讀,所以仔仔閱讀能力唔錯,上到小學就較易適應。我覺得幼稚園期間家長陪讀幫小朋友建立閱讀習慣比係出面上幾多堂更重要。

LH既校本課程較深,但好有系統,同用好多teaching aid去幫學生認識每一個主題,學生唔覺得困難
‹ 上一主題|下一主題