用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好想發洩一下
樓主: sandychan0707
go

好想發洩一下 [複製鏈接]

引用:Quote:HadesBB+發表於+16-6-23+09:39+係呢

原帖由 Bettylau 於 16-06-23 發表
之前我係第二個帖都有講,作為父母係而家呢個階段係要為小朋友遮風檔雨, 有咩值得喊,要問自己盡咗力未  ...
係宜家要冷靜一下,睇下有咩方法幇下佢,或者到時睇下點插小二!

引用:我報7間,有得in6間,有5間可以2nd+in,每

原帖由 sonanna 於 16-06-23 發表
我報7間,有得in6間,有5間可以2nd in,每次我都好緊張,每次2in,我都失控叫小朋友呢樣果樣點點點......但 ...
叩門 實在太多人爭。手揸幾個直私offer 嘅又去 但學位10個都唔知有無。唔好失望。揸幾個學位嘅最終只可讀1間。所以唔好絕望。無期望自然無失望。不過能醫不能自醫 我都係勁失望。

回覆:好想發洩一下

或者真係好似其他媽媽提意咁,再考一次小一,變做大女,或者佢到時會有機會!

其實又唔駛咁灰住既,我仔平時又係唔怕羞,好talk得,轉數算快,之前考直資都唔收,老師都話佢冇理由冇學校收,不過我知因為亞仔面試會好緊張。

到叩門2nd in時一齊去見,終於見識到,佢真係呆左勁耐先答人問題,我答時又郁身郁勢,見完我同老公都話實唔得,點知過多幾日就有offer,所以凡事都有可能既

引用:其實又唔駛咁灰住既,我仔平時又係唔怕羞,

原帖由 hehababy 於 16-06-24 發表
其實又唔駛咁灰住既,我仔平時又係唔怕羞,好talk得,轉數算快,之前考直資都唔收,老師都話佢冇理由冇學校 ...
多謝你吖!承你貴言!

插班唔好唸得甘容易,位比叩門更少。同埋到時個個渣住小一成績,唔係級頭都真係唔好嘥時間。重讀小一,你只可報直/私,學校受唔受repeat ?你問清楚未?

引用:插班唔好唸得甘容易,位比叩門更少。同埋到

原帖由 sissysze 於 16-06-24 發表
插班唔好唸得甘容易,位比叩門更少。同埋到時個個渣住小一成績,唔係級頭都真係啲她嘥時間。重讀小一,你只 ...
未吖!阿重有兩間面試,或者開咗學再計劃一下!

引用:Quote:原帖由+sissysze+於+16-06-24+發表插

原帖由 sandychan0707 於 16-06-24 發表
未吖!阿重有兩間面試,或者開咗學再計劃一下!
阿女

引用:+本帖最後由+小兔咕+於+16-6-22+20:01+編輯

原帖由 小兔咕 於 16-06-22 發表

我女in 完話比我知佢唔識. 人地問普通話, 佢問可唔以答廣東話 ...
非常贊同!我有d朋友in得好好,好有信心,但竟然無offer!另一D,in完出來灰爆,竟然又收左!完全估唔到!

superying 發表於 16-6-24 09:39
非常贊同!我有d朋友in得好好,好有信心,但竟然無offer!另一D,in完出來灰爆,竟然又收左!完全估唔到!

...

其實為人父母係唔係應該返心想清楚, 有無睇清楚自己個小朋友潛質係邊到 ? 反而 IN 佢地嘅老師見果十零分鐘會知 ?

學校真係有偏好某一類型嘅小朋友, 間間要求唔同

我女面試既表現都同平日好唔同,答問題,答得1,2個字
依加都味收到取錄通知
始終係小朋友,好難預計
大家加油
實有路行

引用:我女面試既表現都同平日好唔同,答問題,答得

原帖由 vikihui1314 於 16-06-24 發表
我女面試既表現都同平日好唔同,答問題,答得1,2個字
依加都味收到取錄通知
始終係小朋友,好難預計
Yes

回覆:sandychan0707 的帖子

叩門真係好大壓力

我叩左3間,每一次都會見到阿女進步,食飯時佢會講返老師既問題出呢,大家討論下點答比較好,而且佢覺得interview好玩,完全同我心目中一向蛇呱既佢360度轉變
所以我只覺得佢一定有能力,不過欠缺左運氣,星期三剛收到電話心儀果間waiting, 所以希望在明天

引用:我叩左3間,每一次都會見到阿女進步,食飯

原帖由 lolo1112 於 16-06-25 發表
我叩左3間,每一次都會見到阿女進步,食飯時佢會講返老師既問題出呢,大家討論下點答比較好,而且佢覺得int ...
隔咗兩日,我已經冇乜唔開心了!忘記過去,努力面前!
加上近日有阿女派位學校家長分享了學校資料!其實所派學校都唔太差啫,雖然唔係劉德華,或者我會慢慢發掘到佢優點,或者最好的未必適合我個女!
雖然我都仍希望幸運之神可以降臨!但已經唔再強求,最緊要阿女讀得開心!

引用:Quote:原帖由+lolo1112+於+16-06-25+發表我

原帖由 sandychan0707 於 16-06-25 發表
加上近日有阿女派位學校家長分享了學校資料!其實所 ...
共勉!大家繼續加油!

引用:Quote:原帖由+sandychan0707+於+16-06-25+

原帖由 Lw2003 於 16-06-25 發表
共勉!大家繼續加油!

引用:Quote:原帖由+lolo1112+於+16-06-25+發表我

原帖由 sandychan0707 於 16-06-25 發表
👍👍

sandychan0707 發表於 16-6-25 00:36
老實講,真係睇臨場發揮,就算幾叻但較慢熱,面試時都會打了好大折扣。上年我地派得唔好叩左好多間,間間都失敗,直私又waiting.  其實幼稚園老師都覺得我小朋友叻,又如何,慢熱怕醜就輸晒,最後等到8月叩到有津校offer, 宜家考頭幾名。希望在明天,如果小朋友係唔差,去邊間都冇問題,唔係太差就可以了。

引用:Quote:sandychan0707+發表於+16-6-25+00:36

原帖由 bboo1 於 16-06-25 發表
老實講,真係睇臨場發揮,就算幾叻但較慢熱,面試時都會打了好大折扣。上年我地派得唔好叩左好多間,間間都 ...
冇錯!要對自己女兒有信心!叩門學校多喜歡又叻又文靜又乖巧,有才藝,又要有學術的小朋友,呢的咁完美的小朋友,我又如何要求果女做到咁!問心講,自己都冇可能做到!其實我都真係做錯咗!
正如之前有位媽媽話係鑽石,去邊度都會發光閃耀!在未知將來,或者這是一個小小磨練!
其實做母親的,最終只希望她能健康快樂!成為內心善良和對社會有貢獻的人!

‹ 上一主題|下一主題