用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好想發洩一下
樓主: sandychan0707
go

好想發洩一下 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+DevilPig+於+16-06-22+發表小

原帖由 sandychan0707 於 16-06-22 發表
有吖!有一間和私收,但唔太中意,所以放咗!
有starters 14盾,movers 考緊,校際朗誦節英文公開組季軍, ...
其實。妳小朋友都好叻咁播。

回覆:好想發洩一下

引用:Quote:原帖由+bboo1+於+16-06-25+發表老實

原帖由 sandychan0707 於 16-06-25 發表
冇錯!要對自己女兒有信心!叩門學校多喜歡又叻又文靜又乖巧,有才藝,又要有學術的小朋友,呢的咁完美的小 ...
其實學校玩叩門真系玩死人,我心儀果間系粵教中,點知interview時考普通話,我個女KG完全無教,而且我自己覺得無需要呢個時候系出面學

引用:Quote:原帖由+sandychan0707+於+16-06-22+

原帖由 jwjody 於 16-06-25 發表
多謝!有人欣賞阿女!好開心!

引用:班靚仔靚妺最緊要唔洗個老豆老母日哦夜哦!

原帖由 Samgorhi 於 16-06-25 發表
班靚仔靚妺最緊要唔洗個老豆老母日哦夜哦!佢哋有咩所謂!好唔好係家長自己睇唔門!佢有料,到到都一樣。
  ...

引用:Quote:原帖由+sandychan0707+於+16-06-25+

原帖由 lolo1112 於 16-06-25 發表
其實學校玩叩門真系玩死人,我心儀果間系粵教中,點知interview時考普通話,我個女KG完全無教,而且我自己 ...
係幾奇怪!粵教中,點解要考普通話吖?

引用:Quote:原帖由+sandychan0707+於+16-06-22+

原帖由 jwjody 於 16-06-25 發表
其實好多已渣住flyer去叩門,你連mover 都未考,比起其他人競爭力弱咗啲

Bobo1210  嘩!要flyer啊!考神校嗎?  發表於 16-6-25 18:01

我都係寶校既中獎者。。你地中既係阮兆祥。。我係直頭中喬寶寶。。我同任何人講間學校。任何人都係同情可惜安慰可憐。。我反而覺得每一件事,都無最壞情況。。只睇個人睇法。。我就係一直抱住大不了插班囉。我對我小朋友有信心,亦對自己有信心。。

我一直叩,一直收信話唔收。。有D直頭係無second in...一路叩到最尾。。有second in 既就係得番第一志願果間。。最後就係叩到第一志願。。成件事都好似一場夢咁。。我收到電話果刻。。叫個老師講左兩次註冊日子時間。。。

我係呢個叩門過程中,我自己都忍唔住欣賞我自己,我無喊過,無傷心過,我用盡我文筆去寫叩門信,我用盡我所有正能量,去面對我小朋友每一個面試,無講過任何一句負能量說話。。無對小朋友晦氣過。。每日都係滿滿既鼓勵贊美欣賞。。連我奶奶都話我係太樂觀定係太hea..我都係深信一樣野:永遠唔會太壞。。。

我老公曾經因為呢種壓力,忍唔住對我小朋友發脾氣,我開左佢拖。。因為件事真係錯不在小朋友,只係欠缺運氣姐,做咩要咁對佢。。當日小朋友就問我奶奶:麻麻,係咪無學校收我呀?我聽完我奶奶講,幾想殺左我老公。。因為呢種係一個陰影。。我meet自己大脾,幾痛都好,都要俾小朋友一個愉快既叩門經驗,我老公一句就ko左我既努力。。,果下嬲更勝所有。。

樓主。。世事真係永遠唔會最壞,有太多因素,改變係當中。。我地控制唔到,但一個良好平和心理質素,你先有能量同小朋友fight落去。。你日子亦會舒服好多好多。。。同埋,音樂椅真係未停,呢個係好多人既經驗。。

dkwlai88  Excellent  發表於 16-6-26 02:29
ChuChan917    發表於 16-6-26 00:19

引用:Quote:原帖由+jwjody+於+16-06-25+發表其實

原帖由 sissysze 於 16-06-25 發表
其實好多已渣住flyer去叩門,你連mover 都未考,比起其他人競爭力弱咗啲

...
其實我知佢可以學快啲!但始終阿女年尾出世,唔想太逼佢,其實二月時老師movers 評估,話佢係識曬啲內容,但始終手仔肌肉未夠成熟,佢寫唔切的字!所以之後我就冇再比逼佢學,等佢大啲先再考!
我怕弄巧反絕!所以細b始終差啲!

Bobo1210  我囡係12月超細囡 ,所以我無逼佢考mover,大一年考輕鬆d!  發表於 16-6-25 18:05

引用:我都係寶校既中獎者。。你地中既係阮兆祥。

原帖由 lazywife 於 16-06-25 發表
我都係寶校既中獎者。。你地中既係阮兆祥。。我係直頭中喬寶寶。。我同任何人講間學校。任何人都係同情可惜 ...
多謝你分享呢經歷,你真係一位EQ好高,好出色嘅媽媽,可以咁冷靜理性去分析件事!我都要向你學習一下!身教真係好重要,你做到了,其實你小朋友叩門成功,並不是堯幸,係全因你努!

引用:Quote:原帖由+sissysze+於+16-06-25+發表其

原帖由 sandychan0707 於 16-06-25 發表
其實我知佢可以學快啲!但始終阿女年尾出世,唔想太逼佢,其實二月時老師movers 評估,話佢係識曬啲內容, ...
你的小朋友已好叻!

引用:Quote:原帖由+sandychan0707+於+16-06-25+

原帖由 beagoodman 於 16-06-25 發表
你的小朋友已好叻!
多謝你

原帖由 lolo1112 於 16-06-25 發表
其實學校玩叩門真系玩死人,我心儀果間系粵教中,點知interview時考普通話,我個女KG完全無教,而且我自己 ...
幼稚園完全無普通話學

引用:Quote:原帖由+lolo1112+於+16-06-25+發表其

原帖由 karen55407 於 16-06-25 發表
幼稚園完全無普通話學
我果間完全無, don't know why

你唔係好慘啫,我們比你犧牲更大。
我太太早幾年已全職湊細路,我自己每天回家教她數學,還有跟外國人學英文,普通話同朗誦。可以講,佢D英文同數學已經去到小三程度,依然入唔到理想小學。
我唔會怪自己同小朋友,因為我地已經盡哂力。要怪就怪派位制度既唔公平,同香港教育政策既荒謬,使到D小學只想收坐定定既小朋友,方便佢地去谷!
我個小朋友喜歡閱讀,英文同數學超班,中文亦唔差,有主見,又主動,上堂又專心,幼稚園裹每個老師都喜愛佢。我地既終極目標係大學,而唔係劉華。我相信,只她能保持愛閱讀同愛學習既態度,唔使讀劉華學校都可以上到大學。

Bobo1210   甘叻!實有人收!  發表於 16-6-25 18:14
karen55407  小朋友咁超班,唔使担心  發表於 16-6-25 15:59

我啱啱先喊完,面試左四間得一間有2nd in,

2nd in 問既問題之前全部有練習過,去到又唔答人,又行開,仲捐落枱底完左出來真係好想鬧佢。

最後機會都無啦

回覆 sandychan0707 的帖子

是呀!妳囡囡好叻希望妳囡囡叩到心儀的學校。

回覆:sissysze 的帖子

咁堅,唔怪得我考間間英小都唔收。而家都係啱啱考左張starter旁身

回覆 水深火熱 的帖子

抽到果間是否很差?如果不是“太差"就讀住先……下年再努力!

回覆 pc629 的帖子

有没有考林文燦?
‹ 上一主題|下一主題