用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行時哪些中學是全部申請人可面試?
go

自行時哪些中學是全部申請人可面試?

小女升小六,下年自行主要會選九龍城, 深水埗或油尖旺區, 做了些少資料搜集, 以下學校會邀請全部申請人面試:

銘基
丘佐榮
黃笏南
何明華銀禧

其他家長知道有其他學校嗎? 最想知油麻地真光女書院的面試安排, 謝謝!

magiccandy 發表於 16-6-22 09:45
小女升小六,下年自行主要會選九龍城, 深水埗或油尖旺區, 做了些少資料搜集, 以下學校會邀請全部申請人面試: ...

Maryknoll Convent School (1 round of interview)
Holy Trinity College (2 rounds of interview)

magiccandy    發表於 16-6-22 10:16

magiccandy 發表於 16-6-22 09:45
小女升小六,下年自行主要會選九龍城, 深水埗或油尖旺區, 做了些少資料搜集, 以下學校會邀請全部申請人面試: ...
[size=30.3997688293457px]黃笏南唔係全部申請人可以面試,係全部申請人可以筆試,達標先會有機會面試

magiccandy    發表於 16-6-22 10:16

penpen 發表於 16-6-22 10:10
黃笏南唔係全部申請人可以面試,係全部申請人可以筆試,達標先會有機會面試 ...
自行噃,唔可以有筆試的!

Unclejt 發表於 16-6-22 11:02
自行噃,唔可以有筆試的!
冇睇清楚我以為叩門添不過黃笏南自行都唔係全部有得面試

王家爸爸  起初我都以為佢講緊叩門。   發表於 16-6-23 14:01

引用:小女升小六,下年自行主要會選九龍城,+深水

原帖由 magiccandy 於 16-06-22 發表
只知銘基係全in.

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 magiccandy 的帖子

油真全in, 無2nd in!

magiccandy    發表於 16-6-22 12:47

醒目開學勳章

penpen 發表於 16-6-22 11:14
冇睇清楚我以為叩門添不過黃笏南自行都唔係全部有得面試
上年同今年的自行都係全部有得in喎!

peggy 發表於 16-6-22 13:49
上年同今年的自行都係全部有得in喎!
其實前幾年都係,但張form寫明唔係全in, 所以要保留有關權利

謝謝各位家長的資料, 另外有家長知道聖母玫瑰的面試安排嗎?

penpen 發表於 16-6-22 15:36
其實前幾年都係,但張form寫明唔係全in, 所以要保留有關權利
全in 都係表面吧 ! 重點都是選成績優異,
事實上有百樂又未必有千里馬, 有千里馬又未必有百樂

sell2japan 發表於 16-6-23 11:11
所以我一直覺得全in又如何,最緊要自己知道自己嘅小朋友揸住d咩喺手嚟決定如何選校

penpen 發表於 16-6-23 11:37
所以我一直覺得全in又如何,最緊要自己知道自己嘅小朋友揸住d咩喺手嚟決定如何選校 ...
見有家長話, 有得in就仲有希望。

penpen  所以我覺得全in唔係重點!  發表於 16-6-23 16:33
王家爸爸  呢個係好大既誤解。  發表於 16-6-23 14:02

sell2japan 發表於 16-6-23 11:11
全in製造假希望

penpen    發表於 16-6-23 16:38

無得in未必係壞事,起碼知道自己小朋友距離所選學校既水平頗遠,大抽奬時可以調整策略。

王家爸爸 發表於 16-6-23 14:07
無得in未必係壞事,起碼知道自己小朋友距離所選學校既水平頗遠,大抽奬時可以調整策略。 ...
我都係咁諗。例如, 如果自行揀兩間B1B都無得in, 真係要認真諗下自己會唔會估錯band, 大抽奬唔可以當自己100% B1咁填, 否則入B3都似。如果B1B都有得in, 呈3又無失手, 即係爛船都有三斤釘......不過, 阿女果屆學童多返, 怕唔夠位, 都唔可以博得太盡。