用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學派位註冊
go

小學派位註冊 [複製鏈接]

小學派位註冊

我想請問,六月四日,小一派位後,要係六號同七號註冊,  如果吾滿意,諗住盡力再幫小朋友搵學校,咁到時洗吾洗註佐冊先呢 ?定係吾洗註冊呢 ?註佐冊先又驚無佐註冊証,搵吾到第2間學校,吾註,又驚返轉頭無佐。

請問各位媽咪,有咩野意見 ??   

醒目開學勳章

Re: 小學派位註冊

一定要註佐冊先, 搵到第2間學校收你, 再取回註冊証。

winnieyiu 寫道:
我想請問,六月四日,小一派位後,要係六號同七號註冊,  如果吾滿意,諗住盡力再幫小朋友搵學校,咁到時洗吾洗註佐冊先呢 ?定係吾洗註冊呢 ?註佐冊先又驚無佐註冊証,搵吾到第2間學校,吾註,又驚返轉頭無佐。

請問各位媽咪,有咩野意見 ??   

註冊係7號同8號先岩呀

醒目開學勳章

一定要註冊,否則就冇左個位!唔滿意可以搵到學校,等心儀的學校CONFIRM左收先再取回註冊証!叩門通常見學校就會係6月中面試,7月頭先CONFIRM收唔收!

還有一個星期就有結果,希望各位好運!能夠派一間理想小學啦! 話時話,今早帶囡番學,已經有幾個家長係門口問學校收叩門信未?因我趕住走,無聽落去. 而家家長心情,我都很明白.因上年我都係好緊張呀!

good luck every mums!

sisima 寫道:
還有一個星期就有結果,希望各位好運!能夠派一間理想小學啦! 話時話,今早帶囡番學,已經有幾個家長係門口問學校收叩門信未?因我趕住走,無聽落去. 而家家長心情,我都很明白.因上年我都係好緊張呀!

good luck every mums!

你囡囡係邊間學校呀

dear xan,
一定要註冊架? 我唸住衰左便叩門, 其他的我反正不會讀, 寧可讀私校, 請問是否政府會取消我個位架咩? 盼覆, 謝謝.

醒目開學勳章

123,

you must 註冊 otherwise 政府會取消我個位。這是遊戲規則!

123 寫道:
dear xan,
一定要註冊架? 我唸住衰左便叩門, 其他的我反正不會讀, 寧可讀私校, 請問是否政府會取消我個位架咩? 盼覆, 謝謝.

123 寫道:
dear xan,

你好肯定非目標學校唔讀的話,又費事張証拎黎拎去(目標學校收你的話,可直接係手),你可以唔去註冊的,但該校(政府派比你果間)係唔會幫你留位

Xanthe,
政府唔會取消個位的 只係派到果間就唔會留位,我地有年免費教育架

sindy,
張證是否那張綠色副本, 即入表申請十間那張, 咁我衰左便唔去註冊了, 都冇意思啦...

註冊証應該係你去指地點領取派到咩學校既紙黎的,你拎住果張紙去該校註冊的呀,你唔去註冊,咪拎住呢張紙,到你心儀學校話收你,你就比呢張証心儀既學校

haha, 好啦,承你貴言, 我會話, 你唔收我, 我便送他返大陸, 抗議香港教育制度, 學之前嗰個傻佬呢...

六月四日,小一派位後,要係六號同七號註冊

小一派位後,應該要係七號或八號註冊,唔係六號同七號註冊!唔好攪錯!詳情可致電 2891 0088教統局24小時熱線查詢.
‹ 上一主題|下一主題