用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 我個女升中二,但成日問中四唔知讀咩科? ...
go

我個女升中二,但成日問中四唔知讀咩科? [複製鏈接]

4    0    0    0

其實可以睇定,因為某啲科目需要學生讀特定科目,經過有啲中二就已經去info day。
我之前留言都有講過選科嘅問題
http://www.edu-kingdom.com/forum ... page%3D1&page=2

引用:其實可以睇定,因為某啲科目需要學生讀特定

引用:我見bk媽介紹聽下升大學既大學講座,其實係

原帖由 香香 於 16-06-21 發表
我見bk媽介紹聽下升大學既大學講座,其實係咪需要咁早睇。

但我个女好迷惘選咩科。
你也太早太緊張了吧。

引用:Quote:原帖由+香香+於+16-06-21+發表我見bk

回覆:香香 的帖子

其實中二去大學information day都好。我女中三舊年去睇,其實我女已諗定揀Phy/Chem/Bio/M2,但都睇唔晒,加埋有D大學搞嗰日又未必有時間去。如果未諗定揀邊科,分開2年去了解多D啦。

Yanamami  U r right!  發表於 16-6-24 22:51
homama    發表於 16-6-24 09:28

引用:其實中二去大學information+day都好。我女

引用:其實中二去大學information+day都好。我女

回覆:香香 的帖子

初中我會同亞女去,高中我諗佢地會同同學去。

引用:Quote:原帖由+JustAParent+於+16-06-23+發

原帖由 香香 於 16-06-23 發表
係囉,所以问下有冇需要聽
中三要選科?我相信大部份學校是中四吧。享受一下中一二的蜜月期,放鬆吓啦。

引用:Quote:原帖由+香香+於+16-06-23+發表係囉,

我女第-次去係中二,之後去多两三次……次次番黎改入U想讀乜~

舊年去HKU同CU真係行到脚軟,科大同理大就好D。

基本上除左讀Medic要強制有讀Chem
大學其他科都甚少有強制中學讀邊D先收, 所以你同你個女實在擔心太多啦
講到"要人14,15歲諗做咩工種"又太誇張左D, 其實大學好多科都唔強制人有讀過D咩既
例如大學Acct唔要求中學有讀BAFS
大學Econ唔要求中學有讀Econ, etc

(我係應屆DSE考生所以好清楚)

回覆:我個女升中二,但成日問中四唔知讀咩科?

我仔都係升中二,佢都有提下日後想揀phy chem M2,但第三科佢唔知揀Bio / Econ / BAFS /ICT好。因而家新高中學制,唔文唔理,我都比唔到意見佢,所以我諗中二/三都會帶佢睇下大學info day, 初中報hku taster, 唔係要決定揀乜,而係比佢自己唔想讀乜都好。當然,到中三出黎成績唔得,就係人揀你,唔係你揀人了。

引用:我仔都係升中二,佢都有提下日後想揀phy+ch

引用:基本上除左讀Medic要強制有讀Chem大學其他

原帖由 75469 於 16-06-25 發表
基本上除左讀Medic要強制有讀Chem
大學其他科都甚少有強制中學讀邊D先收, 所以你同你個女實在擔心太多啦
講 ...
但又話如讀Engineering 要修讀m1 /m2 至可報讀?

‹ 上一主題|下一主題