用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 深水埗崇真
go

深水埗崇真 [複製鏈接]

想問下有冇人知道呢間好唔好?Thx
   5    0    0    0

回覆:深水埗崇真

同什麼學校比? 學校是否好亦視乎是否適合小朋友. 不會有一間幼稚園適合所有人.

回覆:大埔之友 的帖子

想了解下老師好唔好同有冇愛心?

呢間幾難入, 好多人報讀

報左本地可以轉國際班?
又或者報左國際可以轉番本地班嗎?

2者面試要求一樣嗎?

去過那學校in 過k1一次。只知道安排得十分混亂。估計平日運作也如此。

回覆:letterland 的帖子

報本地/國際,收左再轉都係排waiting.
本地面試:廣東話同英文
國際面試:英文同國語

學校有小學同幼稚園,但得幾個書記,行政會慢一點,但我接受

利申:15/16有報,唔收. 英普值跨區讀, 本地班我唔會跨區揀. 語景較好, 但校網一般, 升小升中成績唔突出. 學校好識善用資源, 有好多額外收錢的週未, 長假興趣班. 商業但亦為雙職家長提供方便. 面試日,報英普的家長睇落較富裕. 面試日是最早的一批, 不論是有心讀或熱身都很好. 記得要之前去簡介會, 如果唔係無得報讀.

行政混亂我都覺. 7,8月簡介會無講, 但10月公報結果突然英普縮班一半. 事後亦無解釋. 傳聞話不夠合英文水平學生. 依個說法就太囂張, 祟真十月都已話唔夠多好語文能力學生, 咁之後至公報結果的名校如 SC, GH, PC, MC, LH, KV etc., 咪要收你認為英文唔得既學生?????

大埔之友 發表於 16-6-23 23:48
利申:15/16有報,唔收. 英普值跨區讀, 本地班我唔會跨區揀. 語景較好, 但校網一般, 升小升中成績唔突出. 學 ...
15/16有報英普國際班,沒有去過簡介會,也不是教友,最早一批面試日。
第一輪OFFER沒有,排waiting。4月中收到call。
所以不一定要出席簡介會和交問卷才有offer 的。

prisca126 發表於 16-6-24 12:38
15/16有報英普國際班,沒有去過簡介會,也不是教友,最早一批面試日。
第一輪OFFER沒有,排waiting。4月中 ...

回覆 prisca126 的帖子

Is your kid a Big B?

引用:Quote:大埔之友+發表於+16-6-23+23:48+利申

原帖由 prisca126 於 16-06-24 發表
第一輪OFFER沒有,排waiting。4月中 ...
多謝指正。我有去簡介會,有交問卷都沒有offer.只可怪我地準備不足

我係用家,仔仔讀緊英普K2,嚟緊升K3,對於師資我哋好滿意,老師有愛心同盡責,我仔鍾意返學,成日同我講班主仼係佢best friend。妹妹嚟緊考17-18 K1,我哋都希望佢入到英普班。不過,我仔n班讀金巴倫迦南,相對行政安排,崇真真係差,開始讀K1時,感覺好多嘢都好混亂,做家長要醒水,自己Keep住update, 唔清楚就問其他家長

15/16有報英普國際班,有去過簡介會,是基督徒,最早一批面試日。
第一輪OFFER 本地am,應該國際相對難入

02413124 發表於 16-6-26 20:01
15/16有報英普國際班,有去過簡介會,是基督徒,最早一批面試日。
第一輪OFFER 本地am,應該國際相對難入 ...
請問你小朋友幾月B?有無8月B係first round offer?我係打算報本地班pm,住沙田。報名表話住得近會容易入,係咪真㗎?咁住沙田有無希望?

回覆 mandy_ng207 的帖子

4月,住沙田

thanks

親戚有報簡介會但無去,出結果時都有offer。

9月B住沙田, waiting 後有EPK offer
‹ 上一主題|下一主題