用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 將天vs油基法 升中校網問題
樓主: air983
go

將天vs油基法 升中校網問題 [複製鏈接]

sinsinlo 發表於 16-6-23 15:47
以升英中比率,我認為如將天係觀塘區,只屬1線尾2線頭學校。我2個侄仔讀將天既。
1個例子, 如男生想自行入 ...
多謝分析..

回覆:將天vs油基法 升中校網問題

如果將天同蘇浙比,邊間升中好些,仲有個妹妹

引用:Quote:原帖由+HK-MAN+於+16-06-23+發表都想

原帖由 sinsinlo 於 16-06-23 發表
以升英中比率,我認為如將天係觀塘區,只屬1線尾2線頭學校。我2個侄仔讀將天既。
1個例子, 如男生想自行入 ...
我估將天老師講的要十名內,只是報自行,因近年聖言自行真係收得幾高吓。我唔清楚平兆,但如真係三十名内都可以自行途徑入聖言,咁真係好勁。會唔會都係觀塘網抽入咁解。

引用:仲有,其實平兆係全個觀塘區官津小裡面,升

仲有,其實平兆係全個觀塘區官津小裡面,升英中率最高。但相對佢既校外平賽成績一般,所以點解係某排行榜, ...
唔該晒,希望讀得掂

回覆:BBKDWLAM 的帖子

我已經寫左係自行

回覆:BBKDWLAM 的帖子

如果計埋抽,唔只10個8個咁少。

回覆:sinsinlo 的帖子

係喎!我睇錯!你已講係自行。不過我仍會估將天同平兆學生的教局次第唔會差咁遠,應係大家唔同網,選校策略唔同。

回覆:將天vs油基法 升中校網問題

另一方面睇,如果係b1尾既學生,反而留將軍澳網仲好。因為觀塘網既b1c學校分分鐘升U率仲低過將軍澳網既b2a學校,如王華湘 or慕德。
觀塘區果幾間b1c英中,真係一般架咋。觀塘網唯一好處係,佢有好多b1學校揀(他區}.

引用:係喎!我睇錯!你已講係自行。不過我仍會估

原帖由 BBKDWLAM 於 16-06-23 發表
係喎!我睇錯!你已講係自行。不過我仍會估將天同平兆學生的教局次第唔會差咁遠,應係大家唔同網,選校策略 ...
當然既。始終聖言為例,佢係觀塘網,自然大抽獎時都俾多d同網既學校,將軍澳得果10個8個,自然大抽+自行入到都少d.
如果只要係將天既b1生,將軍澳既英中自行收既機會都好大。
因為觀塘區會有其他勁區既b1生(b1b or b1c) 黎博自行,但將軍澳區既英中多數都係區內b1生揀。

引用:Quote:原帖由+BBKDWLAM+於+16-06-23+發表係

當然既。始終聖言為例,佢係觀塘網,自然大抽獎時都俾多d同網既學校,將軍澳得果10個8個,自然大抽+自行入 ...
將軍澳區英中既自行相對競爭細d.

sinsinlo 發表於 16-6-23 16:23
另一方面睇,如果係b1尾既學生,反而留將軍澳網仲好。因為觀塘網既b1c學校分分鐘升U率仲低過將軍澳網既b2a ...
請問你如何得知王華湘 or慕德的DSE成績和入U率呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

BBKDWLAM 發表於 16-6-23 16:02
我估將天老師講的要十名內,只是報自行,因近年聖言自行真係收得幾高吓。我唔清楚平兆,但如真係三十名内都 ...
我亦認為將天和兆強沒有想像中差咁遠, 但將天到底有多少B1比例呢? 我不知道, 因一路都只有傳聞.....

兩間兆強, 基本上係全九龍升B1比例最高既津小 (無錯, 係全九龍, 比兩間油天還好, 但校網比油天差), 除非真係擔心頂唔順 (聽聞將天都唔好得幾多), 否則無理由錯過
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

sinsinlo 發表於 16-6-23 16:23
另一方面睇,如果係b1尾既學生,反而留將軍澳網仲好。因為觀塘網既b1c學校分分鐘升U率仲低過將軍澳網既b2a ...

觀塘區果幾間b1c英中, 的確一般, 不過更加唔好高估所謂B2頭中學.

如果以DSE成績/入U率嚟定義何謂B1,B2中學, B1同B2既差異唔會因為區域唔同而變, 所以A校網既B2中學入U率高過B校網既B1中學, 係根本無可能 (如果真係好過, 應該已經係B1中學了!).

當然, 如果你對B1/B2定義係用另一套標準, 咁自然又係另一回事了!

avang 發表於 16-6-21 11:30
認同! 之前聽一間小學校長講,話想當年要自己個女長途跋涉去九龍塘上小學,諗番都覺得後悔,因為小朋友少左休 ...
其實TKO去油塘不是太遠!而且有很多人也會為一間好學校誇區返學!

回覆:raymond338hk 的帖子

樓主收到將天電話去家長會嗎?

回覆:lavendercannie 的帖子

有😁

air983 發表於 16-6-28 09:50
有😁
咁樓主諗掂讀將天定油基法未?定讀優才?

引用:Quote:mamingyin72+發表於+16-6-22+14:11+

原帖由 hkpapa852 於 16-06-22 發表
油基法只係一間有一線設施和一線學校受歡迎程度, 但升中派位只有二線學校水平既學校
...
👍🏼👍🏼👏🏼👏🏼

引用:Quote:air983+發表於+16-6-28+09:50+有

原帖由 avang 於 16-06-28 發表
咁樓主諗掂讀將天定油基法未?定讀優才?

‹ 上一主題|下一主題