用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 將天vs油基法 升中校網問題
樓主: air983
go

將天vs油基法 升中校網問題 [複製鏈接]

引用:Quote:zoeywen+發表於+16-6-22+14:37+唔好

原帖由 hkpapa852 於 16-06-22 發表
油基法近兩年升中, 升讀B1比例只係28%-42%之間 (因無實數, 只能按照資料估計), 同名氣同級既兆強, 藍循, 聖 ...
想請問,哪樓主另ㄧ間考慮的小學將天,升band 1率是多少?

savi 發表於 16-6-22 15:11
想請問,哪樓主另ㄧ間考慮的小學將天,升band 1率是多少?
將天無公開過資料, 所以無實際數據.

坊間傳聞話有50%-60%, 不過無法証實.......

係TKO級數和將天相近既黃永樹對上兩年升B1比例係47%同49%, 自己諗下吧!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:+本帖最後由+AgapePa+於+16-6-22+10:41+編

原帖由 AgapePa 於 16-06-22 發表
蒙偉及基智都是同小學都係中華基督教會。

引用:Quote:原帖由+AgapePa+於+16-06-22+發表本

原帖由 LOKLOK89 於 16-06-22 發表
蒙偉及基智都是同小學都係中華基督教會。
中一派位係無人會睇是否同一機構小學,主要睇學生成績和特異功能.

其實你小朋友咁叻, 如果佢未來幾年都保持現有水平, 其實佢入哪間都冇問題.

只要你是全級考頭十, 就算你入間將軍澳Band 3小學, 你都係入到Band 1 英中.

引用:Quote:avang+發表於+16-6-21+11:30+認同!+

原帖由 HK-MAN 於 16-06-21 發表
tko過油基法又唔係太遠,可能仲近過返95網學校..我意見反而係,跨區叩門當然係要叩間勁過將天好多既學校/神校 ...
咁平兆vs將天呢?

C9Fa 發表於 16-6-22 22:29
其實你小朋友咁叻, 如果佢未來幾年都保持現有水平, 其實佢入哪間都冇問題.

只要你是全級考頭十, 就算你入 ...

不要太天真,弱勢小學多數都係以前收生不足,一級只能開一班既學校。呢類學校通常以前學生成績不理想,導至學校B1比例偏低。以一級一班既情況嚟講,呢類學校既B1學生一般只有2/3個。即使現在加了班,比例亦不會有太變化(B1比例大概維持在8%-15%)。
再者,係一個肯定唔夠B1中學學位既區,即使你係區內名校B1生,如果自己考唔到B1中學既學位,一樣有機會被派去B2中學。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hehababy 發表於 16-6-23 00:52
咁平兆vs將天呢?
只要入到觀塘區三大一線小學其中之一:
德田李兆強, 平田李兆強, 聖馬太

根本唔需要再考慮任何一間TKO內既官津小學

引用:Quote:原帖由+HK-MAN+於+16-06-21+發表tko

原帖由 hehababy 於 16-06-23 發表
咁平兆vs將天呢?
是否收到將天call offer?

hkpapa852 發表於 16-6-23 08:21
只要入到觀塘區三大一線小學其中之一:
德田李兆強, 平田李兆強, 聖馬太
是真的嗎??

hehababy 發表於 16-6-23 00:52
咁平兆vs將天呢?
我都想知...

引用:Quote:原帖由+hehababy+於+16-06-23+發表咁

原帖由 Yanking520 於 16-06-23 發表
是否收到將天call offer?
冇,又諗下如果有幸收到call點好

因平兆應該係傳統過同谷過將天,而且將天始終用英文教數同科學,感覺英文程度可能會高啲,但平兆係觀塘網,升中校網比較優勝

回覆 hkpapa852 的帖子

咁請問如有幸派入東區的北衛、滬江或北官(更不用說基灣),連同東區升中網的因素,係咪都不用考慮將軍澳區的津小?

manmonster 發表於 16-6-23 10:43
回覆 hkpapa852 的帖子

咁請問如有幸派入東區的北衛、滬江或北官(更不用說基灣),連同東區升中網的因素 ...
入到東區任何一間一線小學, 都唔需要考慮觀塘同TKO既一線小學

引用:Quote:原帖由+Yanking520+於+16-06-23+發表

因平兆應該係傳統過同谷過將天,而且將天始終用英文教數同科學,感覺英文 ...
用英文教數學和科學,對於提高英文水平真係9牛1毛.
一來老師會中英夾雜教書,二來數學來來去去都係個堆生字。
最大好處是比較易適應英中課程

引用:Quote:hehababy+發表於+16-6-23+00:52+咁平

原帖由 HK-MAN 於 16-06-23 發表
我都想知...
仲洗問?緊係平兆啦

引用:Quote:原帖由+Yanking520+於+16-06-23+發表

因平兆應該係傳統過同谷過將天,而且將天始終用英文教數同科學,感覺英文 ...
唔係,將天都好谷,仲要分精英,次精英班。精英班中都仲分精精英

sinsinlo 發表於 16-6-23 15:23
仲洗問?緊係平兆啦
都想知爭幾遠,一間跨區一間可能係屋企留下....,

引用:Quote:sinsinlo+發表於+16-6-23+15:23+仲洗

原帖由 HK-MAN 於 16-06-23 發表
都想知爭幾遠,一間跨區一間可能係屋企留下....,
以升英中比率,我認為如將天係觀塘區,只屬1線尾2線頭學校。我2個侄仔讀將天既。
1個例子, 如男生想自行入聖言,將天老師會話起碼要考頭10先得,仲要得1,2個考到。
但平兆自行機會大好多。級30內都有機會。
因為平兆係觀塘區老牌1線學校,觀塘區既中學都知小學既質素。但將軍澳既學校始終較新。保障計,差唔多成績既話,學校會揀平兆學生機會大d.
不過我知東區聖馬太(冇記錯既話) 都幾鍾意將天,將天老師都會叫學生自行試呢間。

回覆:HK-MAN 的帖子

仲有,其實平兆係全個觀塘區官津小裡面,升英中率最高。但相對佢既校外平賽成績一般,所以點解係某排行榜,佢既名次連聖愛德華都不如。

‹ 上一主題|下一主題