用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 伊利沙伯中學 QES 學業很差嗎?
go

伊利沙伯中學 QES 學業很差嗎?   [複製鏈接]

本來打算叩門 QES, 但是看到

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3266349&extra=page%3D1&page=1

提到QES 的DSE成績非常之差:

QES 中文科VA = -7.x (significantly below average)

QES 英文科VA = -4.x (significantly below average)

QES 數學科VA = -4.x (significantly below average)

大為吃驚。

QES的學業真得很差嗎?雖然個人感受可以參考,但是客觀數據應該更可信點。諸位怎麼看呢?

3    0    0    0

名校負增值我諗好普遍罷, 至於-7.X, 睇數字好似好差下,
我理解的負增值數據, 應該係將PRES1對比DSE罷.

mrying 發表於 16-6-21 09:00
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3266349&extra=pag ...

關不關該區 B1位 多過 B1生 問題?

問下hkpapa啦。

有丁點懷疑,都不要去馬。心裡有根刺,哪能安心。

省得像那兩位家長一樣,入讀了才大聲疾呼後悔。
既害了小朋友,又害了學校。

chesswin 發表於 16-6-21 09:13
名校負增值我諗好普遍罷, 至於-7.X, 睇數字好似好差下,
我理解的負增值數據, 應該係將PRES1對比DSE罷.
...
應該係用PS1去估DSE成績,然後比較實際同估計成績。
講得啱,B1頭一定係負數,好似買股票一樣,高位買股票,跌既可能高過升,問題係跌幾多。

ppmmbb  易明  發表於 16-6-21 10:12

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3266349&extra=pag ...
係差咗啲,不過唔一定係想像中咁差,原因係呢種 Black Box Method 既研究有好多誤區,只可以用來參考,始終教育係過程同結果同樣重要既。

王家爸爸 發表於 16-6-21 09:49
應該係用PS1去估DSE成績,然後比較實際同估計成績。
講得啱,B1頭一定係負數,好似買股票一樣,高位買股票 ...
請問在哪裡可找到學校這些數據 ? 謝謝回覆.

zzeta 發表於 16-6-21 09:53
請問在哪裡可找到學校這些數據 ? 謝謝回覆.
只有學校先有帳戶,睇到自己學校既報告。

王家爸爸 發表於 16-6-21 09:56
只有學校先有帳戶,睇到自己學校既報告。
明白, 謝謝你

回覆 zzeta 的帖子

呢個算係學校機密...除非佢肯公開

校長曾說過,此校只適合自動自覺,自律的學生,學校給予無限的自由,如果一向要迫的B1生,入到去,HEA讀,加入人的天性是懶惰,無鞭策,6年後,B1頭都會變B1尾,所以校長叫我們要選一間合適的學校.

yiuyiu88  要選合適的  發表於 16-7-25 15:55
ichome2002    發表於 16-6-21 11:04
王家爸爸    發表於 16-6-21 11:01

MariaTsui 發表於 16-6-21 10:52
校長曾說過,此校只適合自動自覺,自律的學生,學校給予無限的自由,如果一向要迫的B1生,入到去,HEA讀,加入人的 ...
所以選校最重要係挑選最適合自己小朋友既學校,唔係排名最高既學校。

saraleek  支持  發表於 16-7-18 12:04
1010mum    發表於 16-6-21 11:07
ichome2002    發表於 16-6-21 11:05

回覆 MariaTsui 的帖子

講真, 一切都係命水, 有人BAND 3 畢業, 出來做醫生, 有人BAND 1名校, 出來做爛仔... 人生想太多係冇咩用, 順其自然啦

yiuyiu88  讚!  發表於 16-7-25 15:56
kat0318    發表於 16-7-14 08:34
sell2japan    發表於 16-6-23 09:26

佛朗多 發表於 16-6-21 11:15
講真, 一切都係命水, 有人BAND 3 畢業, 出來做醫生, 有人BAND 1名校, 出來做爛仔... 人生想太多係冇咩用,  ...
勵志故事雖然動人,但係喺現代社會Band 3畢業出來做醫生幾乎係無可能。以前可以係因為以前有五個Bands,所以以前既Band 3其實唔太差。

回覆:伊利沙伯中學 QES 學業很差嗎?

QES以前很不錯。為什麼近年咁多以前出名的學校差左咁多?另一例子係港華九華。不解

lololala    發表於 16-7-21 01:30

phinarto 發表於 16-6-22 15:57
QES以前很不錯。為什麼近年咁多以前出名的學校差左咁多?另一例子係港華九華。不解

...
被新晉地區名校趕上,還是超越,係好多傳統英中面對既現實問題,但係情況唔係坊間講得咁嚴重。以QES為例,睇下佢年報第十八頁,成績雖然同二、三十年前無得比,其實仍然好好。

其實增值指數, 係咪真係咁有用呢?

如果增值指數高, 但DSE成績仍然係差, 咁增值出嚟既價值都係非常低; 反之, 則使負增值, 但大多數學生都能攞到達4+成績, 負增值又有何干呢?

王家爸爸  如果DSE好,就唔會負增值(起碼唔會太負)。  發表於 16-6-23 09:05
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

王家爸爸 發表於 16-6-22 16:42
被新晉地區名校趕上,還是超越,係好多傳統英中面對既現實問題,但係情況唔係坊間講得咁嚴重。以QES為例, ...
可能係以前無操, 依家家長同小學一齊操, 咁小朋友可能係操出嚟既B1A, 資質上達唔到B1A, 升到中學, 真係仍然可以操? 咁咪負增值囉。
另一個可能性, 係生理問題, 女仔青春期諗好多嘢, 成績去到高中唔一定keep到, 但男仔無奈升中時變咗一條隊, 名中入唔到, 咁咪入哋區名校囉, 佢哋高中至發為追上去, 問你死未。

little_yolky 發表於 16-6-22 18:20
可能係以前無操, 依家家長同小學一齊操, 咁小朋友可能係操出嚟既B1A, 資質上達唔到B1A, 升到中學, 真係仍然 ...
我反而覺得正正因為女仔青春期諗好多嘢,日積月類,日子有功,所以寫嘢既曾次高啲(例如多啲深入描寫、內心描寫),中文根基好啲(可以估到閲讀理解卷既答案)。相反大部份男仔宅在家中玩遊戲,然後埋怨語文要求高咗,所以入唔到大學。

zoeywen    發表於 16-7-18 09:16
lalalam27  講得好  發表於 16-7-15 16:59
goodboy1  X2   發表於 16-7-13 22:26
‹ 上一主題|下一主題