用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 好困惑,細b今年報N定K好
go

好困惑,細b今年報N定K好 [複製鏈接]

細仔14年11月出世,之上有個家姐升小一,已有區名小offer,而家諗緊細仔做唔做大b 定照做細b,反正有區名小back up

1    0    0    0

回覆:好困惑,細b今年報N定K好

要留心孩子升小的時候,家姐是小四或小五,對嗎?若是這樣,不用想太多,照報K 又報N, 收到咩先再算。我仔13年12月,考N 唔得, 但又有心儀k 收,好估唔到。

引用:要留心孩子升小的時候,家姐是小四或小五,

原帖由 lambeanmama 於 16-06-20 發表
要留心孩子升小的時候,家姐是小四或小五,對嗎?若是這樣,不用想太多,照報K 又報N, 收到咩先再算。我仔1 ...
你又岩,又報n同k

jasul 發表於 16-6-20 23:09
你又岩,又報n同k
收 offer 再諗

引用:Quote:原帖由+lambeanmama+於+16-06-20+發

原帖由 jasul 於 16-06-20 發表
你又岩,又報n同k
X 2. 問清楚幼稚園, 未必可兩級都申請.

11月男仔,會入名小男女校,功課深,我會做大B, 今年報N,因為男孩子比較遲發展,有自信點較好。
好多人話報左先算,但自己心中應有些preference

lambeanmama 發表於 16-6-20 22:39
要留心孩子升小的時候,家姐是小四或小五,對嗎?若是這樣,不用想太多,照報K 又報N, 收到咩先再算。我仔1 ...

K1和N都报,同一学校可以报两个级别吗?系分开学校报吧?

引用:11月男仔,會入名小男女校,功課深,我會做

原帖由 964000 於 16-06-21 發表
11月男仔,會入名小男女校,功課深,我會做大B, 今年報N,因為男孩子比較遲發展,有自信點較好。
好多人話 ...
我當然想跟程序時間做 (細b)

引用:11月男仔,會入名小男女校,功課深,我會做

原帖由 964000 於 16-06-21 發表
好多人話 ...
只係心中又好似唔知點

引用:Quote:lambeanmama+發表於+16-6-20+22:39+

原帖由 calylam 於 16-06-21 發表
K1和N都报,同一学校可以报两个级别吗?系分开学校报吧?
有部分學校可同時報兩邊,有些則不可。自己問清楚想報的學校。

jasul 發表於 16-6-21 18:28
我當然想跟程序時間做 (細b)
咁你心中已有preference但又有乜顧慮呢?
ps 大B其實更依程序時間

我女14年12月,我自己就唔想佢做大B,好似好遲先讀書咁⋯但又擔心冇學校收😐希望好彩啦

引用:Quote:jasul+發表於+16-6-21+18:28+我當然

原帖由 MrBeast 於 16-06-22 發表
咁你心中已有preference但又有乜顧慮呢?
ps 大B其實更依程序時間
驚別人所講既跟唔上囉,因為而家興做大b, 個個怕追唔上,做陪跑

jasul 發表於 16-6-22 17:37
驚別人所講既跟唔上囉,因為而家興做大b, 個個怕追唔上,做陪跑
但佢會跟家姐上小學不是嗎?都唔洗考,通常大概小一二差異就會收窄,到時你又會有past paper比阿細,若你覺得細仔發展ok,咪試下做細law,不過會建議k2中再evaluate situation 一次。

引用:Quote:jasul+發表於+16-6-22+17:37+驚別人

原帖由 MrBeast 於 16-06-22 發表
但佢會跟家姐上小學不是嗎?都唔洗考,通常大概小一二差異就會收窄,到時你又會有past paper比阿細,若你覺 ...
咁係咪如果唔ok就k3 repeat?

我B都係2014年11月,見好多幼稚園收生年齡都係3歲,咁係咪連報都無機會

jasul 發表於 16-6-22 20:41
咁係咪如果唔ok就k3 repeat?
到K3才考慮repeat 否時,自行已成功派位,可能到時你冇得揀要硬上小學,所以最好在K2中期review 一下,做定兩手準備。
ps 不過可能出年你見到阿大的小學課程已改變主意

引用:我B都係2014年11月,見好多幼稚園收生年齡

原帖由 ericsson7 於 16-06-23 發表
我B都係2014年11月,見好多幼稚園收生年齡都係3歲,咁係咪連報都無機會 ...
應該2年8個月吧

引用:細仔14年11月出世,之上有個家姐升小一,已

‹ 上一主題|下一主題