用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 太子明慧 VS 培道 (內有兩間幼稚園小小介紹,有興趣可以 ...
go

太子明慧 VS 培道 (內有兩間幼稚園小小介紹,有興趣可以一看) [複製鏈接]

明慧讀緊國際班 全英粵教緊(有得上普通話同日文堂)...N班學緊既英文 , 有D我自己都唔多識,已經可以用英文短句答我問題.. (真心覺得教得幾好, )
小朋友見住都叫跟得上...
普誦話, 就識講XX老師早晨 ,再見咁...
但學費貴, 半日48XX, 全日87XX(or 88XX?)
仲有其他乜費乜費,總之妳諗到既都會收錢(咩活動相片,每張收你5蚊大元, 唔知做乜唔可以俾人上網DL,).
校服質地好一般,但收你高級價錢..(冷衫洗兩三個月已經毛粒),
總之感覺就係學校佢地為左搵錢係:    不遺餘力!!!
校長係揸跑車 ,攞Hermes 返學
老師(只限我小朋友班主任啦, 其他唔知)有愛心,耐性, 學校環境好 ,新, 乾淨

培道...雖然無N班, 但已經有朋友讀緊, 大約知道情況
一個字"平"...有學劵, 幾百蚊搞掂
老師有愛心, 學既野簡單D, 全中文.
happy school, 多其他野玩,~~
校舍舊,厠所聽聞好麻麻, 因同小學share用....咁間校舍舊,都無辦法既...
想小朋友英文好,我諗只可以出去補習解決...
最緊要係有小學100%直升嘛!!!
雖然聽聞中學唔多得......

大家會點擇?? 咩原因呢?
其實培幼係咪一定升培小?大唔大機會升其他?
明慧又升咩小學多? 請其他家長報報料......
係咪大機會D in 其他直小??

6    0    0    0

回覆:^0^_V 的帖子

如果我,撿培道。我都覺得明慧N班老師好好,但升著K1之後,感覺麻麻

miyugu 發表於 16-6-20 17:44
如果我,撿培道。我都覺得明慧N班老師好好,但升著K1之後,感覺麻麻
你小朋友有讀明慧k1?

依家讀明慧太子K1,9月會轉校repeat K1

引用:明慧讀緊國際班+全英粵教緊(有得上普通話同

原帖由 ^0^_V 於 16-06-20 發表
明慧讀緊國際班 全英粵教緊(有得上普通話同日文堂)...N班學緊既英文 , 有D我自己都唔多識,已經可以用英文短 ...
培道真係咁淺?有點擔心,如果上津小會否跟不上進度?令人擔憂

回覆 CxN_2013 的帖子

你小朋友黎緊都入培道?

引用:回覆+CxN_2013+的帖子 你小朋友黎緊都入培

原帖由 ^0^_V 於 16-06-21 發表

你小朋友黎緊都入培道?
係呀

回覆:太子明慧 VS 培道 (內有兩間幼稚園小小介紹,有興趣可以一看)

明慧超級商業啦,有乜理由 K 雜費可以$6,xxx 半年?擺明抽水,睇個校長都知。個別老師愛心有限,放學可以扮見你唔到。到底係賺你 $ 定有心教育/照顧小朋友,似前者居多。校長好日唔出現,係街撞到都未必認得小朋友。

回覆 penn_2010 的帖子

其實我都有同感...真係勁商業~~但問心...佢語境真係一流, 小朋友外語學得好,又學得開心~~

所以依個先係重點!

我想問下知唔知依兩年明慧生上咩小學!??

培道真係好淺的~因為我小朋友N班畢業,英文已經好過培道K1畢業, 我都諗緊有咩方法,可以keep到佢英文....

知唔知有咩培道生去邊度可以補英文???

引用:回覆+penn_2010+的帖子 其實我都有同感...

原帖由 ^0^_V 於 16-06-23 發表
回覆 penn_2010 的帖子

其實我都有同感...真係勁商業~~但問心...佢語境真係一流, 小朋友外語學得好,又學得 ...
即使讀國際班,好多明慧小朋友一樣係出面補中英數普通話。所以,結論係,讀邊間都係出去補,係學校果幾個鐘,最緊要老師有愛心。

引用:回覆+CxN_2013+的帖子 培道真係好淺的~因

培道真係好淺的~因為我小朋友N班畢業,英文已經好過培道K1畢業, 我都諗緊有咩方法,可 ...
你N讀邊間

咪明慧囉~~小朋友讀國際班, 雙班主任,有一個係全英老師,唔識講中文~

引用:回覆+CxN_2013+的帖子 咪明慧囉~~小朋友讀

咪明慧囉~~小朋友讀國際班, 雙班主任,有一個係全英老師,唔識講中文~
好奇,點解你會知道自己小朋友N班英文已叻過k1畢業生?佢地兩間學校有比賽過英文?我大仔讀緊培道k1,老實我唔覺得程度淺,讀緊的好多都覺得適中。

我想出年給女女讀明慧N班,但收費好貴

回覆 anpanman_baby 的帖子

唔係話比賽,咁誇張既~~
只係有朋友讀緊,平時都會一齊玩....
眼見我小朋友講好多英文生字, 佢小朋友都未必識姐...
而且我小朋友會無端端彈一句英文出黎....嚇親我..."we are in the tunnel~~"

我諗我朋友個小朋友讀完K1應該都未識講依句囉....
但當然一切都係我估嫁啦, 你要我攞咩証明, 我又真係攞唔出既~~

^0^_V 發表於 16-7-5 11:10

Deleted

引用:回覆+anpanman_baby+的帖子 唔係話比賽,咁

原帖由 ^0^_V 於 16-07-05 發表

似乎明慧較適合你

其實真係睇家長想要用邊套去教, 明慧係貴, 不過對比同類學校, 明慧已經叫唔貴, Victoria, Tutor Time,...更加貴。我大女今年響明慧畢業, 同班同學升小無論直私, 或扣門, 都算好理想。PN班係粵英, K1開始係英普, 一班2位老師同時上課, 語境一流, 好多時同學仔放學, 都會三文兩語一齊用去交談。至於考上乜小學, 學校年年都會公佈響學校門外的, 升小成績, 明慧算好好的了。至於另一間, 要其他用家提供意見了
當個好爸爸

其實我覺得明慧真係好架,之前成日聽其他人講咩商業化唔好,但佢地又講唔出唔好地方,我係用家,可以講到真實情況,佢比到我地家長想要既嘢,好似樓上話齋,對比同類學校, 明慧已經叫唔貴,間學校老師好有愛心,我女不嬲怕羞,頭一個月返學狂喊,老師無嫌佢煩,日日比鼓勵佢,又安排佢坐老師隔離,仲會抱下佢,令佢覺得有安全感,每日又會打比我,話我知佢點,非常有溝通,而家好中意返學,好融入學校生活,日日係屋企唱歌,咩書包,又講下學校既嘢,叫同學老師名咁,睇到佢好想返學
另外,語鏡好,佢而家識用全句英文問我嘢,答問題,我覺得學校好有功勞,屋企無可能學到咁多,佢仲有日文學下(pn當然玩下咁),仲有自理好好,衫褲識著,鞋襪都係,又會執野,我無教佢,都識晒,定期學校又會派學校生活照,見佢好開心,又有review report, 其實仲有其他都收左我女,但我reject 晒
‹ 上一主題|下一主題