用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 啊仔算專注力不足嗎?
go

[過動] 啊仔算專注力不足嗎? [複製鏈接]

啊仔三歲,長期坐唔定,食飯好少可以自己食到最後,距自己洗手都好似雲遊甘望主d水,搞到我生活自理好多方面都系慢吞吞,平時都中意自言自語,同距傾計長期走題,無一樣玩具可以玩超過10分鐘,除左泥膠,以前可以自己睇書睇好耐,但現在睇三分鐘就走左去

請問各位媽媽,甘系未專注力不足啊?

0    0    0    0

引用:啊仔三歲,長期坐唔定,食飯好少可以自己食

原帖由 SAMSAM008 於 16-06-20 發表
啊仔三歲,長期坐唔定,食飯好少可以自己食到最後,距自己洗手都好似雲遊甘望主d水,搞到我生活自理好多方 ...
最好去做評估,唔好估。

回覆:Sask999 的帖子

最近睇中醫,都話啊仔似系過度活躍

引用:最近睇中醫,都話啊仔似系過度活躍 +

原帖由 SAMSAM008 於 16-07-03 發表
最近睇中醫,都話啊仔似系過度活躍
快D返健康院排期做評估,唔好估估下!

回覆:啊仔算專注力不足嗎?

你小朋友返左學未?
我小朋友一歲起就有呢個問題
到2歲都無改善
2歲返健康院,佢話如果有問題,叫學校老師寫信然後帶去健康院。之前入院 呢個問題都問過兒科,其實呢個年紀既專注力仲發展緊。
上網睇過資料,如果k3 5歲左右仲有呢個問題,就可以去評估。依家太細 好難話佢係adhd.

回覆:SAMSAM008 的帖子

去評估先
http://www.dhcas.gov.hk/tc_chi/centre_info/centre_info.html

回覆:啊仔算專注力不足嗎?

我囝都有咁既情況,有時仲會無神神自己hyper

老師同治療師都有話過佢專注力弱⋯呢方面要加強訓練

引用:我囝都有咁既情況,有時仲會無神神自己hype

原帖由 Fanleebbee 於 16-07-17 發表
我囝都有咁既情況,有時仲會無神神自己hyper

老師同治療師都有話過佢專注力弱⋯呢方面要加強訓練:thinking ...
其實可以點訓練

回覆 JoanJJJ 的帖子

以三歲小孩,大概玩找不同、迷公、填顏色(把圖案篇好no.果種),情緒方面,玩紅、綠橙之類訓練佢停止動作。你首先報下有關訓綀,再在家繼續做。有本書可給你參考。

http://www.books.com.tw/products/0010450004

回覆 tutik 的帖子

其實及早評估,對正下藥當然好,同時觀察小朋友那方面較弱去幫佢做訓練也同樣重要,有時好似同時間競賽,想小朋友拉近同龄既能力。協康有課程可以報,上課時留意下自己小朋友同其他小朋友表現,同導師、其他家長溝通下,你至少有個底,知道情况去到哪裡。

引用:Quote:原帖由+Fanleebbee+於+16-07-17+發表

原帖由 JoanJJJ 於 16-07-21 發表
其實可以點訓練
現有做職業治療,姑娘叫我得閒用刷幫佢刷身,當佢好hyper時試下禁住佢膊頭好似幫佢按摩咁等佢cool down。去左啲小組得閒屋企同佢玩下專注力遊戲

‹ 上一主題|下一主題