用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 循道小學
go

循道小學 [複製鏈接]

姪女欲轉校,升小四, 在青衣區band one 小學就謮,成績好, 全級第一至第五。今天佐敦循道學收了她。
請問循道好嗎? 是band 幾?
請分享。
先謝!
   0    0    0    0

小朋友是Band1水平的話,去邊間小學都無咩分別。只差是日後升中學校網。
循道學校可能更谷。也是高水平的學校。

引用:姪女欲轉校,升小四,+在青衣區band+one+小

原帖由 fungsiufong 於 16-06-19 發表
姪女欲轉校,升小四, 在青衣區band one 小學就謮,成績好, 全級第一至第五。今天佐敦循道小學收了她。
請問 ...
循道中學屬band 1尾至band 2頭,不過小學如長期keep住頭10,咁考其他band 1頭中學都問題唔大,而且油尖旺有伊中,油真,銘基,循道中學。

係咪因為搬屋先轉校?? 其實葵青區中學仲唔錯, 為乜要轉校??

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

多謝大家的分享。
現在學校有些老師質素不太好。
姪女對自己有要求,好自律,不須補習,
希望再試高一層次的小學、可以入好的中學。
荃灣海霸街官立小學也收了她,七月二日要註冊,
現在不是如何選擇。
大家有何意見?
歡迎分享,謝謝!

引用:多謝大家的分享。現在學校有些老師質素不太

原帖由 fungsiufong 於 16-06-20 發表
多謝大家的分享。
現在學校有些老師質素不太好。
姪女對自己有要求,好自律,不須補習,
其實每間學校都有好老師丶也有差老師,即使轉了校,情況也是間間差不多,要有心理準備!

我都明白每間學校的老師質素也會有高低, 但是現在的老師較師奶,
同學也一般。
葵青的Band one 好似比油尖旺的Band one遜色。
對嗎 ?

引用:我都明白每間學校的老師質素也會有高低,+但

原帖由 fungsiufong 於 16-06-21 發表
我都明白每間學校的老師質素也會有高低, 但是現在的老師較師奶,
同學也一般。
葵青的Band one 好似比油尖旺 ...
葵青網,利女不利男。如果我個孩子是女兒,不一定轉網。要明白,穩定性對小朋友讀書很重要!又要重新適應,如果我個是女兒,我不會這樣做。叻的細路,考咁前,轉不轉校,分別不大!除非你非入該校網某一學校不可!

同學也一般。
老師後生又話後生冇經驗教錯曬唔識教,年紀大些結了婚有教學經驗又話斯拉,世事好難完美架!不同社經地位的孩子有不同層次的曳嘢,唔好以為有錢仔女或中產的孩子一定特別乖,任何階層的孩子曳嘢我都知不少!油尖旺區的家長社經地位也可以好懸殊,我朋友女兒住該區讀油天告訴我的!
唔好以為葵青區或青衣一定特別差!其實遇到什麼老師或同學,都是要看際遇好不好!

同學也一般。
讀書是細路本身,與學校關係不大,band one多的好學校咪又係家長自己谷,學生自己緊張成績才會有佳績!

引用:Quote:原帖由+fungsiufong+於+16-06-21+發

原帖由 conniewktang 於 16-06-21 發表
讀書是細路本身,與學校關係不大,band one多的好學校咪又係家長自己谷,學生自己緊張成績才會有佳績!

...
利申:本人很喜歡循小
只是4年級才轉,遲了少少,又要重新適應,自己衡量下pros and cons吧!

回覆:fungsiufong 的帖子

成績咁好洗咩走! 入林護重得。何必小四才轉校!

fungsiufong 發表於 16-6-19 14:04
姪女欲轉校,升小四, 在青衣區band one 小學就謮,成績好, 全級第一至第五。今天佐敦循道小學收了她。
請問 ...

首先不要考慮海官,轉去荃灣升中絕對係不智既選擇。
至於循小,建議先瞭解吓循中是否姪女杯茶。因為係油尖旺區,女仔升中係較蝕底,不過勝在循小有間B1C-B1B既直屬中學做保險。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

可否再解釋吓诲官和轉荃灣升中的不好 ?謝謝你。

回覆 上等人 的帖子

林護不是很難入嗎?我以為比入荃官更難。
請分享。
謝謝!

fungsiufong 發表於 16-6-22 01:54
回覆 hkpapa852 的帖子

可否再解釋吓诲官和轉荃灣升中的不好 ?謝謝你。
呢個問題,睇吓有冇荃灣區家長願意答你
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-6-22+07:28+

原帖由 hkpapa852 於 16-06-21 發表
好似循小同循中剛脫抅

引用:Quote:fungsiufong+發表於+16-6-22+01:54+

原帖由 hkpapa852 於 16-06-22 發表
呢個問題,睇吓有冇荃灣區家長願意答你
循小不能直升循中了!

conniewktang 發表於 16-6-22 07:33
好似循小同循中剛脫抅

脫鈎只影響今年9月或以後入學既小一學生,依家係插小四,所以無影響; 就算係插小二,都仲有直屬位,不過少D啫!
如果真係心儀循小,無理由連呢D資料都唔知呀?

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-6-22+07:41+

我都是從校友得知消息,詳情你仲清楚些!

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-6-22+07:41+

我不是心儀這校,也不同校網,只是認識不少循小畢業生,我仔早已升小學了!

‹ 上一主題|下一主題