用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點教女兒升小一後去洗手間?
go

點教女兒升小一後去洗手間? [複製鏈接]

好頭痛,現在幼稚園洗手間是開放式的,公開排排坐,九月升小一,是一格格的。
要教她學習鎖門,又怕打不開,又怕她坐上廁板會污糟和惹上尿道炎。。。。。

點教女仔去洗手間好?買消毒紙巾抹乾才坐上去?抑或教她無影櫈??蹲上坐廁又很危險。。。。

好煩惱

little_yolky  唔可以蹲上坐廁,無公德又會整爛廁所的。  發表於 16-6-21 11:56
karen55407  你父母怎教你, 你就點教啦!  發表於 16-6-18 07:54
   11    0    0    0

lovecupid 發表於 16-6-17 11:46
好頭痛,現在幼稚園洗手間是開放式的,公開排排坐,九月升小一,是一格格的。
要教她學習鎖門,又怕打不開 ...
其實坐廁板唔會尿道炎......你自己想想, XX是貼唔到廁板的, 但如果小朋友擔心而忍尿唔上廁所, 就真會尿道炎了。

小一時, 我給女兒一個可愛的小布袋, 入面放消毒濕紙巾+乾紙巾, remind小朋友好多次濕紙巾不可丟入馬桶。如果你小朋友手指仔有力, 可以買一種叫AQ的天然消毒噴劑, 噴廁所板後才去。

我哋學校小一生上廁所不準鎖門, 只可關上, 因為怕開唔返。

放手啦施主, 小朋友肚餓自然識搵野食,
急自然識搵廁所

sillything    發表於 16-7-4 11:15
漲爆媽媽    發表於 16-6-23 12:40
宮二    發表於 16-6-22 09:42
Barbe    發表於 16-6-21 19:17
sarahdad  我都冇教去WC, 自然需要, 不需教.  發表於 16-6-21 12:49

我諗住呀女上小一時給她細細支消毒嘖霧跟身,噴廁所板
好方便

暑假同佢出街,示範比佢睇,又叫佢做番比你睇,ok ga。小朋友好易學識,個個妹妹都係咁,無問題ga

醒目開學勳章

引用:放手啦施主,+小朋友肚餓自然識搵野食,急自

原帖由 mch411 於 16-06-17 發表
放手啦施主, 小朋友肚餓自然識搵野食,
急自然識搵廁所
我的小朋友是男仔冇依個問題, 朋友的女兒真的忍住全日唔上廁所

回覆:點教女兒升小一後去洗手間?

我會教佢坐「無影櫈」咁去小便。千祈唔好忍小便。

樓主,妳回想下妳媽媽有冇教過妳?妳長大不了嗎?
另外妳不可以用屋企個廁所做實習嗎?

我叫佢有蹲廁就先揀蹲廁,無就記住用紙巾抹乾廁板

現今媽媽太多顧慮,我見阿仔中學同學有阿媽接送,仲代拿書包,說書包太重。

Barbe    發表於 16-6-21 19:20
Yanamami    發表於 16-6-17 18:40

我真係从來無諗过呢个问題……阿女学校廁所超乾淨,乜味都無光猛又乾爽~~同学亦有公德心,校工又勤力。

引用:我會教佢坐「無影櫈」咁去小便。千祈唔好忍

原帖由 tam_bb 於 16-06-17 發表
我會教佢坐「無影櫈」咁去小便。千祈唔好忍小便。
千祈唔好妄想一個6歲小朋友可以用無影凳,除非你暑假做足特訓,因為佢地腳唔夠長,會整濕褲仔或整到人哋廁所一地都係。

Yanamami  对  發表於 16-6-18 00:41

引用:我真係从來無諗过呢个问題……阿女学校廁所

原帖由 Yanamami 於 16-06-17 發表
我真係从來無諗过呢个问題……阿女学校廁所超乾淨,乜味都無光猛又乾爽~~同学亦有公德心,校工又勤力。 ...
我哋學校小朋友超無公德,真係唔知幼稚園同屋企點教,成日唔沖廁,又整到塞晒。

喺屋企試咗OK之後,喺商場我都俾佢自己去。
如果擔心開唔到門,起先可以同佢一齊去,俾佢去開門。開多幾次,見佢掌握到便可以俾佢自己去。
:) 我都係用littleyolky嘅方法: 俾乾,濕紙巾佢,教佢清潔廁板,然後才上廁所。

由屋企開始教啦.... ..教佢點clean

去mall 廁所教開關.. 同佢講定.. 可以小息時, 約埋同學仔, 一齊去.. 萬一開唔到, 話比同學仔知, 搵老師..最緊要話定worse case 比佢知, 佢就唔會怕啦..

貪靚媽 發表於 16-6-17 18:17
我叫佢有蹲廁就先揀蹲廁,無就記住用紙巾抹乾廁板
你要sure佢懂得用踎廁啊, 因為有時佢哋腳仔唔夠力, 同埋自己去緊張, 會唔小心叉落屎坑。仲有, 用踎廁褲仔係要退到膝頭哥, 太高太低都會整濕的。

引用:Quote:貪靚媽+發表於+16-6-17+18:17+我叫佢

原帖由 little_yolky 於 16-06-21 發表
你要sure佢懂得用踎廁啊, 因為有時佢哋腳仔唔夠力, 同埋自己去緊張, 會唔小心叉落屎坑。仲有, 用踎廁褲仔係 ...
已經專登帶佢用蹲廁接受訓練,不過我未知學校有沒有蹲廁

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+16-06-21+發

原帖由 貪靚媽 於 16-06-21 發表
已經專登帶佢用蹲廁接受訓練,不過我未知學校有沒有蹲廁
啊!原來係經過專人訓練,其他切勿模仿

依家好多學校都有踎廁。

‹ 上一主題|下一主題