用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友愈來愈暴力
go

小朋友愈來愈暴力 [複製鏈接]

小朋友小一時便開始學空手道,現在快升三年班,脾氣愈來愈大。因為他學過空手道,當與長輩拉扯時便會用到力,或者長輩要打他便還手了。是否有暴力傾向?人家說學武修心養性,但小朋友似乎讓我們感到脾氣愈來愈大,愈來愈暴力.......是否應該叫停?又怕學少少出門口驚他將來一時逞強反而被人打死。可是老爺奶奶天天都說空手道教壞人,天天都催我叫停.......好煩

1    0    0    0

引用:小朋友小一時便開始學空手道,現在快升三年

引用:Quote:原帖由+nillnill+於+16-06-16+發表小

回覆 nillnill 的帖子

咁其實妳要同阿仔講比佢學空手道唔係要嚟打人或打交,而係強身健體,你個仔似乎錯誤理解咗,佢宜家下下用武力來對付唔鐘意嘅人,妳老爺奶奶咪覺得空手道教壞人囉,妳要快啲制止呢個錯誤思想,而且我怕妳個仔唔識控制自己情緒及自己嘅力度,到打傷人或打死人時就太遲了。

睇到有d驚,如果你停亞仔的空手道班,佢會唔會狂怒?

修心養性、唔可以亂咁大發脾氣和動手動腳,係好重要,甚至緊要過讀書。這件事一定要儘快處理,趁佢小三仲聽吓你講,但具體點做,要睇吓小朋友反應。

回覆:小朋友愈來愈暴力

我仔都試過發生類似事件,我捉住佢同跆拳道教練講,教練丙左佢一餐,之後都冇咩問題

引用:我仔都試過發生類似事件,我捉住佢同跆拳道

引用:小朋友小一時便開始學空手道,現在快升三年

原帖由 nillnill 於 16-06-16 發表
小朋友小一時便開始學空手道,現在快升三年班,脾氣愈來愈大。因為他學過空手道,當與長輩拉扯時便會用到力 ...

學空手道同個人情緒/脾氣如何係兩回事,你仔仔似乎係持住自己識功夫而持強,小朋友脾氣越來越大,更會對長輩出手,已經完全偏離了學武術為強身健體原意,我覺得要立即停學,用啲時間攪番好小朋友行為及情緒好過啦,家長察覺到問題仲比佢學,再大啲亦會對家長或身邊嘅人動手,後果可以好嚴重,得果8歲人仔脾氣已經咁,再大啲升中進入青春期恐怕會失控,樓主最好諗清楚。
我仔之前都學了4年跆拳,上課時佢地要唸會規,只為強身健體臨危自衛,如果教練知小朋友會打人,會建議家長唔好學。
順帶一提同長輩頃下唔好再動手打小朋友,佢地一定會學識還手。

佢係米好大壓力呀??  定係米成日被人打罵?

我個仔都好LIKE暴力野.  不過佢好驚我 (由細到大我好少打罵佢,  所以我大聲D罵佢佢都即刻想CRY同收聲).   

還想說,打小朋友的長輩是誰?是不是經常打罵?小朋友是鏡子,脾氣暴躁可能係耳濡目染家人的脾氣,亦可能係心有怨氣。小朋友已經小三,打佢,佢會記得,心裏會有恨。尤其好多時,大人打細路會包括好多發洩和自己的情緒問題。

心平氣和了解吓佢,聽佢講吓,幫佢走出暴躁易怒的心路。佢始終佢得9、10歲,仲係細路哥。

nillnill 發表於 16-6-16 19:54
小朋友小一時便開始學空手道,現在快升三年班,脾氣愈來愈大。因為他學過空手道,當與長輩拉扯時便會用到力 ...
要長輩幫手睇, 長輩要打佢你都無辦法, 只會話你縱個仔。唔學空手道, 改學太極。

回覆 little_yolky 的帖子

武功高強,又心有一團怒火,加年少無知,呢個真係黃金組合。如果真係長老出手,希望佢睇清情勢,唔好再黎。

little_yolky  聽人講就唔係老人家同小孩子了,佢哋既別名係"唔聽講"。  發表於 16-6-17 12:04

因咩事長軰要打小朋友?動手打人是他從長軰身上學回來的,有好多比打更有效的管教方法如扣零用錢,cut tv time, 收起心愛的玩具等⋯如果是長軰冇自控能力用打來解決問題,我情願分開他們放學去補習班興趣班直到情緒受到控制。

引用:Quote:nillnill+發表於+16-6-16+19:54+小朋

原帖由 little_yolky 於 16-06-17 發表
要長輩幫手睇, 長輩要打佢你都無辦法, 只會話你縱個仔。唔學空手道, 改學太極。 ...

佢個情況再學其他功夫都唔好,小朋友行為跟本已出問題,唔應該再 focus 落其他功夫班度,唔學功夫都仲有大把野學啦。
而家樓主只知小朋友對長輩動手,但唔排除對其他人,同輩都一樣會。

happy_lavender  認同,棄武從舞吧!  發表於 16-6-20 20:22

引用:Quote:nillnill+發表於+16-6-16+19:54+小朋

原帖由 little_yolky 於 16-06-17 發表
要長輩幫手睇, 長輩要打佢你都無辦法, 只會話你縱個仔。唔學空手道, 改學太極。 ...

有冇印象上次提過有個怪獸家長嘅小朋友,就係用自己學過嘅功夫㴝凶老師和同學

细路由大人處學的。依頭教小朋友唔好打人, 嗰頭又比長輩以打來教訓, 點教到呢? 點通呢?

同食住煙叫人唔好食煙, 又講粗口鬧人唔好講粗口一樣。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

之前睇過一篇文,話父母永遠只話仔女乜乜乜,但從無諗過自己乜乜乜影響咗子女。先要退一步以第三者角度看家人環境的因素(最直接,影響最大),排除後先再諗其他角度。

Jane1983 發表於 16-6-17 11:25
還想說,打小朋友的長輩是誰?是不是經常打罵?小朋友是鏡子,脾氣暴躁可能係耳濡目染家人的脾氣,亦可能係 ...

我正想禁样講……
学詠春的確較好~

Jane1983    發表於 16-6-17 15:31

引用:之前睇過一篇文,話父母永遠只話仔女乜乜乜

原帖由 stockmike 於 16-06-17 發表
之前睇過一篇文,話父母永遠只話仔女乜乜乜,但從無諗過自己乜乜乜影響咗子女。先要退一步以第三者角度看家 ...
我哋只可以教小朋友,永遠也不要指望教老人家。當然小朋友肯定是從老人家處學打人的,最好就是不用老人家帶,沒辦法的話就只可以同小朋友講道理了。

happy_lavender  其實學武確會令人較易動武。  發表於 16-6-20 20:25

little_yolky 發表於 16-6-17 12:01

你以爲太極唔會傷人?太極發勁唔講得笑。不過,小孩很難懂得欣賞太極。

happy_lavender  識嘢!太極其實可以又快又勁!  發表於 16-6-20 20:26
‹ 上一主題|下一主題