用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 怕上台朗誦,或公開說故事
樓主: DevilPig
go

怕上台朗誦,或公開說故事 [複製鏈接]

引用:同學校緣份,不要太強求,贏在起xxx,輸在

kp_sin2001 發表於 16-6-16 11:46
上台表演唔係嗰個做到, 始終關天生性格問題, 我仔個性大膽, 但上到台朗誦一樣面青, 玩咗四年都未有任何改變 ...
的確同性格有關,我女是逢有比賽丶表演都要去,㨂左佢就梗出席啦!無㨂都要爭取。 佢話enjoy wor! 其實上台之前緊張是好有經驗的人都會有的。
我覺得膽量是可以鍛鍊的,可以報小型啲嘅比賽,錄影番台上表演比佢睇,經驗多左會有改善,不過小朋友年紀愈大愈有主見就未必肯去了。

回覆 DevilPig 的帖子

My daughter isexactly the same. She doesn’t like to be the center of attention and afraid ofpeople to talk about or laugh at her. She was ok when we asked her to orderfood, but when you need her to go on stage, she just couldn’t do it.

回覆 Barbe 的帖子

我大女都係,她說好enjoy 自己站在台上的感覺,由細到大無論任何比賽,presentation,公開表演什麼都要參與,但細女就相反,叫她站在一班人面前講故事都唔敢

回覆 DevilPig 的帖子

你試下同學校老師講下啊,我細女都是這樣,初小的時候完全不願意做任何 presentation,她不喜歡又不敢,但我跟她老師說完之後她在學校有多留意女女,情況漸漸改善

回覆:怕上台朗誦,或公開說故事

我囡囡都喺咁的,一見陌生人一向唔出聲、一係勁細聲,第一次去朗誦比賽,上台唔記得晒啲動作、又蚊孳聲線,經過學校課程訓練(同學每月要喺班上做show and tell)、加上學校有年度上台表演及跳舞上台表演,第二年再去朗誦比賽已經能正常演出,亦幸運地攞到隻盃仔,我當超額完成。

由此經驗,我更相信內向的小朋友更需要多啲表現及發揮嘅學習環境,小時候唔去嘗試同改變,長大性格定型後更難逆轉...

引用:我囡囡都喺咁的,一見陌生人一向唔出聲、一

原帖由 caramelpudding 於 16-06-22 發表
我囡囡都喺咁的,一見陌生人一向唔出聲、一係勁細聲,第一次去朗誦比賽,上台唔記得晒啲動作、又蚊孳聲線, ...
學校都有 show and tell., storytelling, 叫佢由 k1 唔肯講,到依家 k2 肯講,但極唔願意,又細声,無人聽到,佢成日話驚人笑佢,但從來無人笑佢,老師只話性格,等時間,等成長,先唔理考小一,升到上小學,有 project 要 present, 咪仲難

‹ 上一主題|下一主題