用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 PS1的作用是什麼?
樓主: baby-bath
go

PS1的作用是什麼? [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

我囡學校 PS1 成績唔會用黎分班, 去到 S.2 先會有精英班, 所以唔好望呢班仔女會著緊去考 PS1, 除時亂黎.

Yanamami  乱黎……自己小学師弟妹多得佢地唔少  發表於 16-6-17 07:39
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章

Yanamami 發表於 16-6-16 22:18
我就只係觉得TSA好廢,但对PreS1無乜負面感觉。某d直資,仲要考多个佢地自家既編班試添…… ...
有些津校b1英中都不會用PreS1作為分班試,自己出卷考分班試,因為佢地覺得PS1份卷太淺

引用:Quote:Yanamami+發表於+16-6-16+22:18+我就

原帖由 peggy 於 16-06-17 發表
有些津校b1英中都不會用PreS1作為分班試,自己出卷考分班試,因為佢地覺得PS1份卷太淺 ...
但有家長覺得深嘛 .
不過我都唔覺,只係能力水平嘅反映啫

引用:我囡學校+PS1+成績唔會用黎分班,+去到+S.2+

原帖由 miriam 於 16-06-17 發表
我囡學校 PS1 成績唔會用黎分班, 去到 S.2 先會有精英班, 所以唔好望呢班仔女會著緊去考 PS1, 除時亂黎. ...

PS1本來就應該放鬆去考,只要唔係蓄意做差啲,已算盡咗本份!

中學點用PS1,當然影響學生考試同準備嘅心態,但因為同時影響緊所有小學,所以都唔會對某間或某類小學特別唔公平!

睇返整個升中制度,本來就是刻意製造模糊,如果自己唔係邊緣人,影響唔算好大!如果係邊緣人
,根本樣樣都係被動,唯一可以做嘅就係安排保險,然後聽天由命!

mcl203 發表於 16-6-16 10:28
係唔知既,小學都知既就D家長升中疑團就一天光晒~~~

小學在某程度上係知的,若然小學做得完備,係可以知得接近完全一樣結果的,我稱在小學時所進行多次的PS1模擬測驗成績為[P6-PS1]分數,而[Pre-S1]就是在中學所考的PS1試,小學對此批[P6-PS1]數據視之為寶,縱使[P6-PreS1]未能完全等同於[Pre-S1],但也相當接近,小學就利用寶貴的數據作未來升中布置,只是學校未有打算將更多的分析資料告知,只是家長和學生都不知而矣!小學可能已經非常掌握畢業生在全港或本區之Banding分佈,並且"確定率"可以高達九成九,反而家長們就被老師們弄至頭昏腦脹,最後就連百分之一也未能掌握.

引用:+本帖最後由+YmOra+於+16-6-17+10:34+編輯+

原帖由 YmOra 於 16-06-17 發表
你指校內模擬試?? 幾多次都好,如何比較鄰校成績??

YmOra 發表於 16-6-17 10:33
小學在某程度上係知的,若然小學做得完備,係可以知得接近完全一樣結果的,我稱在小學時所進行多次的PS1模擬 ...

小學估計準確率高達9成?
除非係有中學部既小學,否則個人認為係無可能。

王家爸爸  Agree   發表於 16-6-17 17:16
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:YmOra+發表於+16-6-17+10:33+小學在

原帖由 hkpapa852 於 16-06-17 發表
小學估計準確率高達9成?
除非係有中學讔既小學,否則個人認為係無可能。
...
有直中既,都要估吓果D成績來自原校生定外來生,60-70%係親生仔女乍

回覆 YmOra 的帖子

真係咁勁, 去到9成9?!!我真係懷疑呢, 個派位有好多不確定因素, 照理冇可能估到9成9

醒目開學勳章 王國長老

Band5 發表於 16-6-17 09:26
PS1本來就應該放鬆去考,只要唔係蓄意做差啲,已算盡咗本份!

中學點用PS1,當然影響學生考試同準備嘅心 ...
好老實, 真係有家長話前屆考 PS1 差影響佢地派位.............

但以我所知該屆家長非常進取, 可以填盡所有 B1, 但無諗過係咪邊緣人或錯估 banding.................

我都有同被話考得差個屆既家長傾過, 佢地都話明知用黎分班唔通會亂黎咩, 聽到畀人咁話都唔開心.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

[P6-PreS1]:小學在畢業試後作多次"模擬PS1試",並儲存寶貴數據.
[Pre-S1]:在中學所考的"中一入學前香港學科測驗",即PS1試.

有一小學,【數據小學】歷年累積寶貴數據,部分資料如下:

2012年度畢業生"小明"同學,在重覆幾次"模擬PS1試"下得出的分數是90分,經排列後得出排名為17名.
2014年度畢業生"小儀"同學,在重覆幾次"模擬PS1試"下得出的分數是92分,經排列後得出排名為17名.

2012畢業生"小明"經過多次重覆測試後得到90分,90分就是反映他的實力,縱然去到中學考真正的PS1試,結果也不會相差太遠,就算"小明"真的((實力失手))考差了,全級百人學生出現連續5人或10人失手的機會率都未必會高,此處所指的失手係指表現差過自己原本的實力,就算有都已經在多次重覆"模擬PS1試"中反映了出來,學生名次也不會高呢!所以個人認為[P6-PreS1]數據係好有代表性的.2014畢業生"小儀"情況亦然.

[P6-PreS1]2012,2014學生人數皆是100人中部分數據:
 2012:98分(第1);... ...;90分(第17);... ...
 2014:99分(第1);... ...;92分(第17);... ...
而2012+2014平均後的分,小學可以用作未來參考的"參考對應分",
 1214:98.5分(第1);.. ..;91分(第17);... ...

*分析數據角度A*
【數據小學】2015畢業生"小美"成績:
   呈1:校內排第17,獲[P6-PreS1]之"參考對應分"得91分
   呈2:校內排第15,獲[P6-PreS1]之"參考對應分"得95分
呈1+呈2:獲得93分,即(91+95)/2平均分,此分排名後得到{第16名}
   呈3:校內排第17,獲[P6-PreS1]之"參考對應分"得91分
呈1+2+3:獲得92.333分,即(91+95+91)/3平均分,排名{第17名}

最後結果,"小美"獲派某所Band1a中學(迦密中學).

這裡的{第16名}和{第17名}雖然不能100%知道全港或本區所屬Banding,不過可以作近似的估算,在相同競爭者的同校100名學生中就可以知道"小美"在自行時的{第16名}和大抽獎時的{第17名}皆可問鼎Band1a中學,用同樣的方法把全級100名學生的分數對應派位結果全紀錄起來,便能得出一個好有參考價值的表了.

:
 :
 :
2015,小美,{第16名},[P6-PreS1]93分,自1--迦密,{第17名},[P6-PreS1]92.333分,獲派--迦密
 :
 :
 :

所以,Band1/Band2/Band3(生)或(中學)的分佈就一清二楚了,再合併歷年數據,小學就可以大約知道學生所得的"實力分數"和可獲派邊間中學邊個Banding了,做得完備係可以有接近準確的估算也.

YmOra 發表於 16-6-18 09:42
:小學在畢業試後作多次"模擬PS1試",並儲存寶貴數據.
:在中學所考的"中一入學前香港學科測驗",即PS1試.
本身呢種假設就存在唔準確既地方:
1. 始終都只係以模擬Pre-S1成績嚟估計,唔係真正Pre-S1成績

2. 入到所謂B1學校既,唔一定代表個位係B1學生

3. 就算俾你估得再準,頂多只能計算學校有幾多B1學生吧! 如何計算到有幾多地區性B1同全港性B1?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:misstsangivy 的帖子

我都覺得係

引用:+本帖最後由+YmOra+於+16-6-18+09:43+編輯+

原帖由 YmOra 於 16-06-18 發表

:小學在畢業試後作多次"模擬PS1試",並儲存寶貴數據.

你忽略了自行收生其他因素,入B1A至C中學,學業成績唔係唯一收生因素,仲有其他面試表現,外觀,品格,其他成就及技能

你只可以估到學校內比拼下成績,作為參考,但PS1唔係用你學校份卷,更加無可能估到他校成績

可以作為校內參考,但唔準確

正如之前所講,直屬中學有齊學生PS1成績,都無可能準確計算直屬小學學生成績,本區排位,始終佢地只有親生子女60-70%學生成績, 都無可能將B1/2/3準確劃線~~~

回覆:PS1的作用是什麼?

我仔當年中西區平均分80多分派band 3中學,有朋友南區中英吾合格派band 1,我都好想知點解?

王家爸爸  唔同學校之間比較校內成績毫無意思。   發表於 16-6-18 15:24

回覆:mcl203 的帖子

仲有,學生選校策略都會影响估算banding, 即係某年派B1中學,因自己或其他本區學生選校策略,都會令所謂边緣生今年得,出年失~~~

pmlai 發表於 16-6-18 10:41
我仔當年中西區平均分80多分派band 3中學,有朋友南區中英吾合格派band 1,我都好想知點解?

...
咁驚 !  

pmlai 發表於 16-6-18 10:41

...
其實只睇個別學生校內分數唔可以作準... 你平均80,但原來已經係全級80/100,加上中西區學校唔係B1就係B3,有呢個結果一D都唔奇

王家爸爸  加上有啲小學俾分太鬆手,令到B2/B3邊緣人誤以為自己係B1/B2邊緣人。  發表於 16-6-18 15:37

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 16-6-18 10:40
你忽略了自行收生其他因素,入B1A至C中學,學業成績唔係唯一收生因素,仲有其他面試表現,外觀,品格,其 ...
以我囡為例, 運動方面叫 ok, 假若成績差少少又未達標, 個別學校有可能因為運動方面好而收佢, 咁就升左呢讀 B1.

引用:Quote:mcl203+發表於+16-6-18+10:40+你忽略

原帖由 miriam 於 16-06-18 發表
以我囡為例, 運動方面叫 ok, 假若成績差少少又未達標, 個別學校有可能因為運動方面好而收佢, 咁就升左呢讀  ...
你囡應該係B1A頭,基於非君不嫁,又做成錯估既例子先岩

‹ 上一主題|下一主題