用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華vs培正
樓主: penguinding
go

英華vs培正 [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+LovelyBB06+於+16-6-16+18:40+

原帖由 LovelyBB06 於 16-06-16 發表

其實睇番DSE results, 民生書院仲好過英華書院。唔明點解 ...
我都不明為何吹棒英華好,神化左

austism 發表於 16-6-16 20:12
同意,真正的band1頭中學有接近90%or多過90%嘅學生入U, 例如皇仁、庇利羅氏

...

我諗現实你会好失望,皇仁、庇利羅氏係無近90%入U率,甚至乎SPCC DGS SMCC都無:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3241251&highlight=DSE

Chan343  Tks  發表於 16-6-17 22:22

培正學生揚威美國發明展

【澳門日報消息】第三十一屆美國匹茲堡INPEX國際發明展於六月七至九日舉行,培正小六級學生張紫韻獲得世界創意節金獎及家居範疇優異獎,同時該校獲頒國際創新名校獎。

美國匹茲堡、德國紐倫堡、瑞士日內瓦發明展,並列世界三大發明展,匹茲堡國際發明展有發明展奧斯卡之稱。澳門培正中學師生獲邀加入中國代表團參加上述發明展,代表團團長羅凡華一行十二人,帶備十二件作品參加了這項盛事。

憑藉作品特色和學生出色的表現,培正中學小六級學生張紫韻在該校陳少婷老師和梁紫君老師的指導下,發明的“智能避雨窗”獲得世界創意節金獎及家居範疇優異獎,成為獲得此項殊榮的首位澳門小學生。該作品是為應變反常天氣而設計,能在雨天時自動關窗,在晴天時自動開窗的裝置,可防止家居在雨天時被弄濕,亦可在晴天時保持家居空氣流通。澳門培正中學近年致力推行校園科普建設,以培育優秀科技人才為目標,此次參賽作品亦獲得評審委員讚賞與肯定。**************

澳门培正

回覆:英華vs培正

人人去選小學,大部份人都係睇因為佢可以升到某某中學或書院,所以覺得佢係一間好學校。其實間小學係咪真係咁好無人知,而大部份人亦唔會去理,因為目標係間中學。

諗住報讀英華小學概家長,係咪因為英華書院而想報佢概小學,想一想,諗下點解想報英華小學。

Yanamami  Exactly. 钟意间中学先好入佢小学~  發表於 16-6-16 22:37

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-6-16+21:58+編

原帖由 Yanamami 於 16-06-16 發表
E.......校長在早會講151/160入u..........唔通我聽錯?

Yanamami  加埋專上課程定齋資助学士学位?  發表於 16-6-16 22:52
Yanamami  问下hkpapa  發表於 16-6-16 22:50

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-6-16+21:58+編

原帖由 Yanamami 於 16-06-16 發表
佢點計真係唔知,有可能計法唔同,每間學校多數會有佢辨法計多d, 一係唔講。

austism 發表於 16-6-16 22:44
E.......校長在早會講151/160入u..........唔通我聽錯?
你講邊間?
BPS上年入U比例係157/166,當中包括24人海外升學,同所有AD同HD
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:人人去選小學,大部份人都係睇因為佢可以升

原帖由 積奇百事 於 16-06-16 發表
人人去選小學,大部份人都係睇因為佢可以升到某某中學或書院,所以覺得佢係一間好學校。其實間小學係咪真係 ...
我本身其實係鍾意間小學 但唔知現實同我想像吻唔吻合

其實當年揀小學,我嘅目標好簡單,就係有中學嘅直資小學同私校。津校當然有好多好中學嘅聯繫小學,但唔到我揀,直資私校我都有機會試下。

如果間中學係Band 1B或1C,我覺得已經可以,咁可能我要求唔高喇。但起碼我相信我唔駛捱過評分試,只要合乎學校要求就可以直升書院,或再叻啲可再試其他Band 1A中學,但我可以比較輕鬆哋度過5,6年級。

至於係咪理想學校?我相信好難答到你。學校有咁多家長,總有不同期望同意見。總覺得對所有嘢唔好期望太高,所謂希望越大,失望越大。所有甜酸苦辣,要自己試過至知。

不過,我唔係用家,仔仔先係,佢話俾我知,佢係英華讀得好開心。

引用:Quote:austism+發表於+16-6-16+22:44+E....

原帖由 hkpapa852 於 16-06-17 發表
你講邊間?
BPS上年入U比例係157/166,當中包括24人海外升學,同所有AD同HD
晤該哂!

是否大部份學校公佈嘅數字,全部都係u+overseas+hd, ad? 有冇學校只公佈入8大or even 3大?

回返樓主先...........我會選近屋企的,因為2間都差不多,始終係小學生,返學用的時間都係其中一個factor .

仲有一樣小鷄嘢要考慮,係男女校問題,始終女仔係叻d,上到中學選科時,好多女仔成績會好過男生, 佢地會選晒熱門科目(有位小朋友讀pc的媽媽同我講過), 不過,讀書靠自己是重點。

引用:+本帖最後由+monsterparentss+於+16-6-17+0

原帖由 monsterparentss 於 16-06-17 發表

其實當年揀小學,我嘅目標好簡單,就係有中學嘅直資 ...
讀得開心代表你無揀錯比佢

austism 發表於 16-6-17 06:35
晤該哂!

是否大部份學校公佈嘅數字,全部都係u+overseas+hd, ad? 有冇學校只公佈入8大or even 3大?:ques ...
咪就係间间唔同,又多水份,所以难比較囉~就禁单睇%就中招……

又請教下,2間小學跳船率如何?我指小學考得前的多人會插去其他名津嗎?我見其他post 講GH多人插Mcs, 咁yw多人插LS,SJPS嗎?

akys  升中應該去DBS,SPCC和LSC比較多。初小有啲為細佬插LS  發表於 16-6-17 12:24

引用:Quote:austism+發表於+16-6-17+06:35+晤該

原帖由 Yanamami 於 16-06-17 發表
咪就係间间唔同,又多水份,所以难比較囉~就禁单睇%就中招……
I see......: 多謝提點,又學多樣嘢

babieblue 發表於 16-6-17 07:44
又請教下,2間小學跳船率如何?我指小學考得前的多人會插去其他名津嗎?我見其他post 講GH多人插Mcs, 咁yw ...

通常入得有中学既小学就唔会諗住跳船,-心上中学,除非係讀唔掂~不过到五、六年班头果十幾廿个自然而然会諗下,既然自己孩子有能力顯現出黎,係咪可以更上層楼呢?Even就算Maryknoll都有人跳去DGS.

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-6-17+08:55+編

原帖由 Yanamami 於 16-06-17 發表
當然入到呢兩間已經勁開心,但如果插入有中學名津可以免費&益細佬&做福子孫後代

babieblue 發表於 16-6-17 09:29
當然入到呢兩間已經勁開心,但如果插入有中學名津可以免費&益細佬&做福子孫後代

...

我見过英华插LS.

小曳人  我知起碼兩個  發表於 16-6-17 09:45

penguinding 發表於 16-6-17 01:12
我本身其實係鍾意間小學 但唔知現實同我想像吻唔吻合
我估到面試後, 小朋友會話比你知.
入到第二輪面試, 會有幾隻 CD 可以攞. 到時你可以更加了解小學概情況.

monsterparentss 發表於 16-6-17 02:27
其實當年揀小學,我嘅目標好簡單,就係有中學嘅直資小學同私校。津校當然有好多好中學嘅聯繫小學,但唔到我 ...
同意. 我都係一樣咁諗. 本身好鐘意小學, 加上有 B1 中學做 BACKUP 巳經好滿足. 係咪 B1A 亦唔重要. 因為如果要再上一層樓, 到時考中學都可以跳走(如果小朋友有本事概話). 其次幾年後概事, 無人知會點. 到時先再算.
最重要係小朋友鐘意間小學, 而又合適佢.
‹ 上一主題|下一主題